Big Brother στη Βέροια! Η δήμαρχος, Χαρούλα Ουσουτζόγλου, τοποθέτησε, χωρίς απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, κάμερες παρακολούθησης στο δημαρχιακό μέγαρο! Το θέμα έφερε, στο φως της δημοσιότητας, η τοπική εφημερίδα «Βέροια». Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το κλειστό κύκλωμα καταγράφει κάθε κίνηση των πολιτών που επισκέπτονται το δημαρχείο -αλλά και των εργαζομένων.
Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι η τοποθέτηση καμερών έγινε χωρίς απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, ενώ ορισμένοι δημοτικοί σύμβουλοι έμαθαν για την ενέργεια της δημάρχου από τους πολίτες! Μάλιστα, η δήμαρχος στην απάντησή της δεν αιτιολόγησε γιατί δεν ενημέρωσε το δημοτικό συμβούλιο, επικαλέστηκε όμως κρούσματα απόπειρας κλοπών, που συνέβησαν στο παρελθόν, καθώς και παραινέσεις που δέχθηκε για διαφύλαξη του κτηρίου την παραμονή της επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.
Κάτοικος της Βέροιας προσέφυγε στην Αρχή Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα κι έτσι έγινε γνωστό ότι ο δήμος δεν ενημέρωσε, ως όφειλε, την Αρχή. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, θα έπρεπε να κατατεθεί σχετικός φάκελος, αλλά και να υπάρχουν στο χώρο ευδιάκριτες επιγραφές που να ενημερώνουν για την καταγραφή των κινήσεων από κλειστό κύκλωμα μαγνητοσκόπησης.
Επίσης, ένα άλλο ζήτημα που προκύπτει είναι ότι ο νόμος δεν προβλέπει τη συγκέντρωση και επεξεργασία προσωπικών δεδομένων από το δήμο.
Μάλιστα, η Αρχή γνωμοδοτεί ότι ο κάθε πολίτης που θεωρεί ότι θίγεται, μπορεί, πλέον, να στραφεί κατά του δήμου και να ζητά αποζημίωση, από τα πολιτικά δικαστήρια.
Με έγγραφό της η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων ζητά από το δήμο να απαντήσει (η προθεσμία έληγε χθες) για ποιον λόγο έλαβε αυτήν την απόφαση και πού στηρίχθηκε και να στοιχειοθετεί την ανάγκη για την τοποθέτηση καμερών.
Σύμφωνα με τον τοπικό τύπο, από την ενέργεια αυτή της δημάρχου εγείρεται κι άλλο ένα θέμα: Η ανάθεση της εγκατάστασης έγινε απ’ ευθείας από τη δήμαρχο σε ιδιώτη (επιχειρηματία από την Σκύδρα). Το θέμα έφθασε στο δημοτικό συμβούλιο, όπου σύμβουλοι της αντιπολίτευσης υποστήριξαν ότι η δαπάνη για την τοποθέτηση των καμερών φθάνει τα 10.000 ευρώ, ποσό που θεωρήθηκε υπερβολικό. Ζητήθηκε η κατάθεση των τιμολογίων, κάτι που θα γίνει στην επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

H φωτογραφία είναι από το site aftodioikisi.gr, το οποίο αναδημοσιεύει το θέμα εδώ.