Ένας από τους σημαντικότερους Ευρωπαίους συνθέτες έρχεται στην Ελλάδα. Ο Yann Tiersen θα δώσει μία συναυλία, στο Principal Theatre, στις 9 το βράδυ της Δευτέρας 16 Νοεμβρίου 2009. Άξιος διάδοχος της αισθητικής των Nino Rota, Nicola Piovani, Eric Satie έχει επηρεαστεί από τα σημαντικότερα κινήματα της σύγχρονης λυρικής μουσικής και έχει δημιουργήσει μια απολύτως προσωπική γραφή που φέρνει την υψηλής αισθητικής μουσική κοντά στον απλό ακροατή.
Όταν πριν χρόνια είχε εμφανιστεί στην Εθνική Λυρική Σκηνή είχε συγκλονίσει το Αθηναϊκό κοινό με τις ευαίσθητες μελωδίες τους και τις γεμάτες ποίηση μουσικές κατευθύνσεις του.
Ο Yann Tiersen θεωρείται ο πιο λυρικός ευρωπαίος συνθέτης. Το μεγάλο κοινό τον γνώρισε μέσω της υπέροχης μουσικής που έγραψε για την ταινία του Ζαν-Πιερ Ζενέ “Amelie” (η οποία έκανε τεράστιες πωλήσεις παγκοσμίως), ο Γάλλος δημιουργός όμως έχει γράψει πολλά άλλα υπέροχα έργα τα οποία το κοινό σιγά σιγά αρχίζει να γνωρίζει.
Έτσι, ύστερα από εξαιρετικές δουλειές, όπως είναι τα «Absente» και «C' Etait Ici», το πιο ώριμο άλμπουμ της καριέρας του, με τίτλο “Retrouvailles”, είναι γεγονός. Δεν είναι μόνο οι επιρροές από το γαλλικό chanson, τη μουσική του δρόμου, τα βαλς, την κλασική, τους μεσογειακούς ήχους και τους μινιμαλιστές που διαμορφώνουν το τελικό αποτέλεσμα αυτή τη φορά, αλλά και οι εξαιρετικά σημαντικές συνεργασίες του. Κατά πρώτον, του αξίζουν συγχαρητήρια γιατί κατάφερε να βγάλει την Ελίζαμπεθ Φρέιζερ των Cocteau Twins από τη σιωπή. Στο ίδιο υψηλό επίπεδο είναι οι συνεργασίες με την Τζέιν Μπίρκιν, τον Στιούαρτ Σταπλς των Tindersticks, αλλά και με τους Ντομινίκ A και Κριστόφ Μιοσέκ. H ευαισθησία σε όλο της το μεγαλείο.
O Tiersen, με το άλμπουμ αυτό (στην Ελλάδα κυκλοφόρησε από την Virgin πριν από περίπου δέκα μήνες) ανακάλυψε έναν καινούριο τρόπο δουλειάς, φέρνοντας στην επιφάνεια κάθε τι που μπορεί να προσφέρει κάθε μουσικό όργανο και με τον τρόπο αυτό, έγινε πάλι ο μοναδικός αρχιτέκτονας του δικού του έργου. Μοιάζει σαν οι εμπειρίες όλων των τελευταίων ετών να τον απελευθέρωσαν και να του άνοιξαν νέους δρόμους.
O Tiersen, με το έργο του αλλά και την απήχηση του στο παγκόσμιο κοινό, αποδεικνύει πως η Γαλλική ρομαντική μουσική έχει συνέχεια και μπορεί να σταθεί αξιοπρεπώς στην σύγχρονη μουσική πραγματικότητα.
Με έναν πιο ροκ προσανατολισμό και νέες αναγνώσεις στις αγαπημένες μελωδίες του έρχεται να μας εντυπωσιάσει για μια ακόμη φορά. Στην «Retrouvailles tour» ο ίδιος βρίσκεται πάνω στην σκηνή τραγουδώντας και παίζοντας με τον δικό του μοναδικό τρόπο κιθάρα και βιολί, ενώ η μπάντα που τον συνοδεύει αποτελείτε από έναν μπασίστα, έναν ντράμμερ, έναν κιθαρίστα. Την ορχήστρα συμπληρώνει το Martenot’s wave, ένα όργανο προάγγελος του συνθεσάιζερ το οποίο χρησιμοποιείται σπάνια.
Μια από τις σπάνιες φορές που το ελληνικό κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει έναν από τους σημαντικότερους ευρωπαίους συνθέτες στην περίοδο της απόλυτης ακμής του.

Info:
Οι πόρτες ανοίγουν στις 20.00
Η συναυλία ξεκινάει στις 21.00
Principal Club Theater – Thessaloniki, GR - Τel: 2310428088
www.principalclub.com, www.myspace.com/principalclub
Τιμές εισιτηρίων: Προπώληση: 30€, Ταμείο 35€
Πληροφορίες Για Δωρεάν Μεταφορά: 2310-428088
Προπώληση εισιτηρίων: Tsimiski, Thessaloniki, 2310250072
www.yanntiersen.com