Τη νέα διοικητική διάρθρωση της χώρας, που θα προκύψει από τη διοικητική μεταρρύθμιση που δρομολογεί η κυβέρνηση, περιέγραψε απόψε η υφυπουργός Εσωτερικών, Θεοδώρα Τζάκρη, εγκαινιάζοντας την 7η Διεθνή Έκθεση Φορέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης «POLIS», στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με την κ. Τζάκρη, τρεις θα είναι οι πυλώνες της νέας αυτής διάρθρωσης: η κυβέρνηση που θα διαχειρίζεται τις αναγκαίες εθνικές πολιτικές, η πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση που θα προκύψει από νέες συνενώσεις και θα χαρακτηρίζεται από ισχυρούς οικονομικά και διοικητικά Δήμους και η περιφερειακή αυτοδιοίκηση με αιρετό περιφερειακό συμβούλιο και αιρετό περιφερειάρχη που θα σχεδιάζει και θα υλοποιεί πολιτικές με στόχο την περιφερειακή ανάπτυξη.
Οι προθέσεις της κυβέρνησης για τη νέα διοικητική διάρθρωση της χώρας περιλαμβάνουν τη θεσμοθέτηση της Μητροπολιτικής Αυτοδιοίκησης για την Αττική και τη Θεσσαλονίκη.
Σύμφωνα με την κ. Τζάκρη «η διοικητική μεταρρύθμισηΘα αποτελεί μια πλήρη ανατροπή της κατεστημένης δομής με ριζικό και δημοκρατικό μετασχηματισμό ολόκληρου του κράτους».
Στην 7η «POLIS» συμμετέχουν 615 εκθέτες από την Ελλάδα και άλλες 23 χώρες σε ένα ευρύ φάσμα ενδιαφερόντων από την αυτοδιοίκηση, την παροχή υπηρεσιών και τις επιχειρήσεις μέχρι τη διαχείριση απορριμμάτων, την πληροφορική και τις εκδόσεις.