ΑΝΑΝΕΩΜΕΝΟ 23.20

Ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Χέρμαν φαν Ρομπέι(φωτογραφία δεξιά), θα είναι ο πρώτος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό αποφάσισαν σήμερα στη σύνοδό τους οι ηγέτες των "27". Επίσης, η Βρετανίδα Κάθριν Άστον, 53 ετών, νυν επίτροπος Εμπορίου, θα είναι η νέα Ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για τις εξωτερικές υποθέσεις.
Η κ. Άστον παίρνει τη θέση του κ. Χαβιέ Σολάνα και η επιλογή της αυτή ήταν η αιτία που η είδηση διέρρευσε λίγα λεπτά πριν την επίσημη ανακοίνωση, κατά τη συνέντευξη τύπου. "Υπεύθυνος" για τη... μικροδιαρροή, ο Βρεταννός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν, ο οποίος, ιδιαίτερα χαρούμενος από την επιλογή της συμπατριώτισσάς του δήλωσε πως θα ΄χει μια ξεχωριστή θέση για τα επόμενα πέντε χρόνια.
Όσο για τον κ. φαν Ρομπέι, δήλωσε πως είναι αυτός που εισήγαγε το Βέλγιο σε μια περίοδο σταθερότητας, μετά από πολλούς μήνες αβεβαιότητας.
Ο ίδιος ο νέος πρόεδρος, ο οποίος, το 2004, όταν δεν ήταν πρωθυπουργός του Βελγίου, είχε ταχθεί κατά της ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε., δήλωσε σήμερα ότι είναι υπέρ της διεύρυνσης, αρκεί οι νέες χώρες να πληρούν τα κριτήρια.
Όπως είπε, η Ευρώπη θα πρέπει να παίξει "ένα σημαντικό ρόλο". "Η Ευρώπη είναι μια ένωση αξιών και έχει την ευθύνη να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στον κόσμο" είπε, στη συνέντευξη μετά την επιλογή του.
Πρόσθεσε ότι θέλει να περιοριστεί στα καθήκοντά του ως προέδρου του Συμβουλίου -στο ρόλο δηλαδή του "μεσολαβητή" για την εξομάλυνση των σχέσεων και την επίτευξη συμβιβασμών μεταξύ των χωρών μελών της ΕΕ. Διευκρίνισε ότι θέλει να παραμείνει "διακριτικός" και να μην αναλωθεί σε συνεντεύξεις στα μέσα ενημέρωσης.