«Πνιγμένο», από τα αιωρούμενα σωματίδια είναι το κέντρο της Θεσσαλονίκης. Εκεί μετρώνται τα υψηλότερα επίπεδα αέριων ρύπων σε όλη την πόλη, σύμφωνα με έρευνα του Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.
Ομάδα εργασίας υπό τους Μάρκο Ασσαέλ, χημικό μηχανικό, καθηγητή ΑΠΘ, Δημήτρη Μελά, φυσικό, αναπληρωτή καθηγητή ΑΠΘ, Κωνσταντίνο Καρατζά, μηχανολόγο μηχανικό, επίκουρο καθηγητή ΑΠΘ, Χαρίσιο Αχιλλά, μηχανολόγο μηχανικό και Κωνσταντίνο Κακοσίμο, χημικό μηχανικό, θα παρουσιάσουν τα αποτελέσματα της έρευνας σε ημερίδα που διοργανώνει το ΤΕΕ/ΤΚΜ, την προσεχή Πέμπτη, στην Πολυτεχνική Σχολή με θέμα «Αιωρούμενα σωματίδια στην ατμόσφαιρα της Θεσσαλονίκης- Υπάρχει πρόβλημα;».
Όπως δείχνει η μελέτη, υπάρχει πρόβλημα –και μάλιστα πολύ σοβαρό. Τα αιωρούμενα σωματίδια στο κέντρο της πόλης ξεπερνούν, κατά πολύ, το επιτρεπτό όριο. Και η έρευνα δεν επιδέχεται αμφισβήτησης: Το Τεχνικό Επιμελητήριο, σε συνεργασία με το εργαστήριο θερμοφυσικών ιδιοτήτων και περιβαλλοντικών εργασιών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, έστησαν το δικό τους δίκτυο μετρητών σε 20 σημεία του πολεοδομικού συγκροτήματος καθώς, όπως διαπίστωσαν , οι προϋπάρχοντες σταθμοί μέτρησης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, του δήμου Θεσσαλονίκης και του δήμου Εχεδώρου, παρουσιάζουν προβλήματα στη λειτουργία τους.
Οι μετρήσεις κατατάσσουν την Θεσσαλονίκη, στις πόλεις με τις υψηλότερες τιμές αιωρούμενων σωματιδίων από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οι υψηλότερες τιμές εντοπίζονται στο κέντρο και μετά στις δυτικές συνοικίες.
Η κατάσταση δείχνει να επιδεινώθηκε και με τα έργα κατασκευής του μετρό, καθώς αυξήθηκε ο χρόνος αναμονής των Ι.Χ. με αναμμένες μηχανές στην περιοχή των εργοταξίων. Υψηλά είναι και τα επίπεδα συγκέντρωσης σε περιοχές που βρίσκονται κοντά σε έντονες βιομηχανικές δραστηριότητες, όπως οι περιοχές Σίνδου, Διαβατών, Μενεμένης και Κορδελιού.

Αόρατα αλλά βλαβερά
Τι είναι, όμως, τα αιωρούμενα σωματίδια; Είναι σωματίδια πολύ μικρού μεγέθους τα οποία δεν είναι ορατά από το ανθρώπινο μάτι, τα οποία αιωρούνται στην ατμόσφαιρα. Όπως έχει διαπιστωθεί, βλάπτουν σημαντικά το περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία. Ειδικότερα, ευθύνονται για πλήθος αναπνευστικών και καρδιακών ασθενειών όπως επιδείνωση του άσθματος, αύξηση των αναπνευστικών συμπτωμάτων (π.χ. βήχας και πόνοι στην αναπνοή), επιδείνωση καρδιολογικών προβλημάτων, βρογχίτιδα, όπως και προβλήματα στην όραση.
Επιπλέον, τα αιωρούμενα σωματίδια βλάπτουν λόγω της ίδιας της σύστασής τους, γιατί μπορούν να περιέχουν βαριά μέταλλα και άλλες τοξικές οργανικές ενώσεις.