"Η νέα πρωτοβουλία του Μάθιου Νίμιτς είναι έγκαιρη και μπορεί να δώσει νέα ώθηση στο σχετικό διάλογο". Αυτό δήλωσε, σήμερα, στα Σκόπια ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων, Αντόνιο Μιλόσοσκι. Να θυμίσουμε ότι, χθες, από τη Γραμματεία του ΟΗΕ ανακοινώθηκε ότι ο μεσολαβητής για το ζήτημα της ονομασίας, Μάθιου Νίμιτς, καλεί στη Νέα Υόρκη τους εκπροσώπους της Ελλάδας και των Σκοπίων, την εβδομάδα μεταξύ 16-23 Νοεμβρίου.
Ο κ. Μιλόσοσκι τόνισε ότι οι δύο πλευρές "πρέπει να συνεχίσουν το διάλογο" και πρόσθεσε ότι από την πλευρά της χώρας του υπάρχει ετοιμότητα και καλή πίστη για εποικοδομητική προσέγγιση.
Σε ερώτηση για το ποια είναι η "εθνική κόκκινη γραμμή" των Σκοπίων για το θέμα της ονομασίας, ο κ. Μιλόσοσκι, ανέφερε: "Η θέση μας στη διαπραγμάτευση για την εκκρεμότητα της ονομασίας θα είναι τέτοια που θα επιτρέψει να δοθεί ώθηση για να μπορέσουμε να προωθήσουμε τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, σεβόμενοι το Σύνταγμα της χώρας μας και στο πνεύμα της Ενδιάμεσης Συμφωνίας για σχέσεις καλής γειτονίας και αμοιβαίας συνεργασίας".
Σε ερώτηση, αν μπορεί να βρεθεί λύση στο θέμα του ονόματος μέχρι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου, ο κ. Μιλόσοσκι ανέφερε ότι η κυβέρνηση της χώρας του δεν επιθυμεί να καλλιεργεί υπερβολικές προσδοκίες. "Εμείς μπορούμε να δώσουμε τη συμβολή μας, όμως από την άλλη πρέπει να είμαστε ρεαλιστές και να καταλάβουμε ότι πρόκειται περί μίας σύνθετης εκκρεμότητας και ότι χρειάζεται και οι δύο πλευρές να επιδείξουν καλή διάθεση για να μπορέσει η όλη διαδικασία να κινηθεί εμπρός. Από την πλευρά μας υπάρχει καλή διάθεση για διάλογο και θεωρώ ότι η περίπτωση Σλοβενίας-Κροατίας μπορεί να αποτελέσει ένα καλό παράδειγμα, ότι με αμοιβαίες συναντήσεις και με απευθείας επαφές, με γνώμονα το συνολικό συμφέρον της περιοχής και της ΕΕ, μπορούμε να δημιουργήσουμε μία νέα ατμόσφαιρα αμοιβαίας εμπιστοσύνης, απαραίτητης για τη διεξαγωγή ενός παραγωγικού διαλόγου", συμπλήρωσε ο κ. Μιλόσοσκι.
Σε ερώτηση για το πώς σχολιάζει τη "χθεσινή δήλωση του Έλληνα Προέδρου, κ. Κάρολου Παπούλια, που αφορούσε το γλωσσικό ιδίωμα που μιλιέται σε περιοχές των Σκοπίων, είπε ότι κάθε λαός έχει δικαίωμα στη δική του εθνική ταυτότητα και αυτοπροσδιορισμό. Δεν απέφυγε την πρόκληση, καθώς έκανε λόγο για "μακεδονική γλώσσα" που "αποτελεί δεδομένο και πραγματικότητα, όχι μόνον στη Δημοκρατία της Μακεδονίας, αλλά ευρέως ανά τον κόσμο. Έχουμε μεγάλο αριθμό πανεπιστημιακών εδρών μακεδονικής γλώσσας, διεθνή μέσα ενημέρωσης με προγράμματα στη μακεδονική γλώσσα και θα ήταν μάταιο να προσπαθεί κάποιος να αμφισβητήσει την ύπαρξη ενός πράγματος που αποτελεί πραγματικότητα στα σημερινά παγκόσμια πλαίσια", κατέληξε.