Τις προτάσεις της, για να λυθεί το κυκλοφοριακό της Θεσσαλονίκης, κατέθεσε η δημοτική παράταξη "Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη", με υπόμνημά της στον αρμόδιο υφυπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Γιάννη Μαγκριώτη. Οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης προτείνουν επέκταση του μετρό πριν ολοκληρωθεί η βασική γραμμή, χάραξη γραμμής για τραμ στην Βασ. Όλγας, αγορά 100 νέων "καθαρών" αστικών λεωφορείων, καραβάκια στο Θερμαϊκό και περιφερειακά πάρκιγκ.
Για τα αναγκαία, για την παράταξη, έργα, το υπόμνημα, μεταξύ άλλων, αναφέρει τα εξής:
Το ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΟ παραμένει σταθερά πρώτο το μεγαλύτερο πρόβλημα της πόλης τα τελευταία χρόνια. Πρόβλημα σύνθετο, που απαιτεί για την επίλυσή του ολοκληρωμένο και συνεκτικό σχεδιασμό και μέτρα, που όπως γνωρίζετε είναι καταγεγραμμένα, μελετημένα και άμεσα υλοποιήσιμα, όπως τα παρακάτω:
Η επιτάχυνση της κατασκευής των 9,2 χλμ. του ΜΕΤΡΟ με ταυτόχρονο σχεδιασμό των επεκτάσεων προς τα ανατολικά και δυτικά και έναρξη της κατασκευής τους (των επεκτάσεων) άμεσα. Δεν χρειάζεται να περιμένουμε πρώτα να ολοκληρωθεί η γραμμή των 9,2 χλμ. κάπου μετά το 2015 και στη συνέχεια να ξεκινήσουμε την υλοποίηση των επεκτάσεων. Μπορούν και πρέπει να εκτελούνται ταυτόχρονα.
Θυμίζουμε ότι από το 2004 μέχρι σήμερα, το ΜΕΤΡΟ στην πόλη μας καρκινοβατεί, ενώ οι επεκτάσεις του ΜΕΤΡΟ στην Αθήνα ξεπέρασαν τα 30 χλμ. σε αυτό το χρονικό διάστημα.
• Η επικαιροποίηση της μελέτης και η άμεση έναρξη της κατασκευής ενός σύγχρονου ΤΡΑΜ από το αεροδρόμιο μέχρι τα ΚΤΕΛ που θα διέρχεται από την Β. Όλγας και την Τσιμισκή. Μετά την ακύρωση της κατασκευής της υποθαλάσσιας, που θα είχε καταστροφικές συνέπειες στο περιβάλλον και τη λειτουργία της πόλης όπως σχεδιάστηκε και δημοπρατήθηκε, είναι εφικτή η διέλευση της γραμμής του ΤΡΑΜ και από την παραλιακή λεωφόρο. Το ΤΡΑΜ είναι ένα μέσο φιλικό στο περιβάλλον, κατασκευάζεται γρήγορα και βρίσκεται σε αρμονία με τη μορφή και την ιστορία της πόλης. Η Ευρωπαϊκή εμπειρία είναι πολύτιμη.
• Τα περιφερειακά PARKING θα πρέπει άμεσα να χρηματοδοτηθούν και να κατασκευαστούν στην περίμετρο του κέντρου της Πόλης, αλλά και στις γειτονιές της όπου η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Οι χώροι είναι προσδιορισμένοι και οι σχετικές εργασίες μπορούν και πρέπει να ξεκινήσουν αμέσως. Να καταργηθεί πάραυτα η απαράδεκτη και αδιανόητη απαγόρευση κατασκευής υπόγειων χώρων στάθμευσης κάτω από κοινόχρηστους χώρους που ισχύει μόνο για τους Δήμους Θεσσαλονίκης και Αθήνας.
• Ο στόλος των λεωφορείων πρέπει να ανανεωθεί και να ενισχυθεί με 100 καθαρά αυτοκίνητα, τα οποιά να κινούνται σε λωρίδες αποκλειστικής χρήσης. Η σύμβαση με τον ΟΑΣΘ θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει το Δήμο Θεσσαλονίκης και να συνδέεται με την υπό θέσπιση μητροπολιτική διοίκηση της πόλης.
• Το δίκτυο των ποδηλατόδρομων πρέπει να επεκταθεί σε όλη την πόλη και να προστατευτεί για να είναι βιώσιμο και λειτουργικό.
• Η θαλάσσια συγκοινωνία με σύγχρονα μέσα πρέπει να αντιμετωπιστεί με την σοβαρότητα που απαιτείται, ώστε να υλοποιηθεί το ταχύτερο δυνατό.
• προαστιακός σιδηρόδρομος πρέπει να μπει στις ράγες της υλοποίησης, όπως επίσης και η ταχεία προώθηση της κατασκευής εξωτερικής περιφερειακής.

Αφήσαμε τελευταίο στο πεδίο των μεγάλων παρεμβάσεων που χρειάζεται η πόλη το θέμα της ΔΕΘ, διότι γνωρίζουμε ότι δεν είναι θέμα αποκλειστικά δικής σας αρμοδιότητας, αλλά η άποψη του υπουργείου σας είναι βαρύνουσα για την μετεγκατάστασή της, την επιλογή του νέου χώρου και την μετατροπή του υπάρχοντος σε μητροπολιτικό πάρκο. Όπως καλά γνωρίζετε, πρόκειται για παρέμβαση εξαιρετικής σημασίας για την πόλη και θα θέλαμε να σας παρουσιάσουμε τις απόψεις μας.

Τελειώνοντας θα θέλαμε να αναφερθούμε στο μεγαλύτερο ίσως αναπτυξιακό έργο της πόλης, όπως και κάθε άλλης πόλης, την επένδυση στη γνώση, που όμως εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα εδώ και πολλές δεκαετίες. Η σχολική στέγη με τη διπλοβάρδια, τις αμιαντοκατασκευές και τα λυόμενα, δίνουν στη Θεσσαλονίκη την πρώτη θέση πανελλαδικά για την κακή ποιότητα των σχολικών υποδομών. Η διασφάλιση των οικοπέδων που είναι χαρακτηρισμένα για ανέγερση σχολείων και κινδυνεύουν να αποχαρακτηριστούν, η κατασκευή των σχολείων που χρειάζονται για την εξάλειψη της διπλοβάρδιας, η ποιοτική αναβάθμιση των υπαρχόντων και η μετατροπή τους σε έξυπνα σχολεία, βιοκλιματικά και φιλικά στο περιβάλλον, είναι από τις υποσχέσεις των τελευταίων ετών που εξαγγέλθηκαν, αλλά δεν πραγματοποιήθηκαν.
Η εποπτεία του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων έχει περάσει στην δική σας αρμοδιότητα και είμαστε σίγουροι ότι συμφωνείτε πως θα πρέπει να πάψουν τα παιδιά της πόλης μας να είναι τα παιδιά ενός κατώτερου θεού διότι ανίκανες κυβερνήσεις και αδιάφορες Δημοτικές αρχές έτσι αποφάσισαν. Έχουμε πλήρη γνώση του θέματος και των δυσκολιών του και είμαστε έτοιμοι να σας εκθέσουμε τις απόψεις μας σε μία συνάντηση μαζί σας και την νέα διοίκηση του ΟΣΚ.