Το διήμερο 12 και 13 Οκτωβρίου αναμένεται ότι θα πραγματοποιηθεί το πρώτο ραντεβού του νέου υπουργού Οικονομίας με τους υπόλοιπους συναδέλφους του της Ευρωπαικής Ενωσης. Για τότε έχει οριστεί νέα, άτυπη, συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ, η οποία θα εξετάσει τα πρώτα στοιχεία που έχει επεξεργαστεί η Eurostat, με βάση τις πληροφορίες που έχει από τις εθνικές στατιστικές υπηρεσίες.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι επισήμως τα στοιχεία για το έλλειμμα, ανά χώρα, θα ανακοινωθούν επισήμως στις 19 Οκτωβρίου από την ΕΕ. Αυτή θα είναι η πρώτη κρίσιμη ημερομηνία στην προσπάθεια που θα αναλάβει η νέα κυβέρνηση για την επίτευξη του στόχου που κάνει λόγο για διετή ή τριετή παράταση προκειμένου να ρίξει το έλλειμμα κάτω από το 3%. Αναλόγως που θα τοποθετηθεί ο πήχης, θα εξαρτηθεί και η γραμμή πλεύσης που θα χαράξει η Αθήνα.
Τέσσερις μέρες μετά, στο EcoFin και το Eurogroup, που είναι προγραμματισμένα για τις 23 και 24 Οκτωβρίιου αντίστοιχα, θα ανακοινωθούν οι χρονικές παρατάσεις, γεγονός που συνεπάγεται ότι στο διάστημα που μεσολαβεί θα γίνοθυν όλες οι παρασκηνιακές ενέργειες για να επιτευχθεί ο βασικός στόχος της νέας κυβέρνησης: η τριετής παράταση. Οπως υποστηρίζουν όσοι γνωρίζουν, για την προώθηση του ελληνικού αιτήματος θα «εργασθεί» και ο ίδιος ο κ.Γ.Παπανδρέου, αξιοποιώντας τις προσβάσεις που έχει στις Βρυξέλλες, αλλά και σε άλλες ευρωπαικές πρωτεύουσες. Αλλωστε, αυτή ήταν και μια από τις βασικές προεκλογικές του δεσμεύσεις.