Δημοσιεύθηκε στο Φύλλο της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως με ημερομηνία 19 Οκτωβρίου 2009 το Προεδρικό Διάταγμα 188, με το οποίο καταργείται το Π.Δ. 180/2009 «Όροι, προϋποθέσεις, διαδικασία και προδιαγραφές για την ίδρυση και λειτουργία Ιδιωτικών Φορέων Παροχής Υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Π.Φ.Υ.)».
Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, με την κατάργηση του Προεδρικού Διατάγματος 180 επανέρχεται σε ισχύ το Π.Δ. 84/2001, του οποίου αναστέλλονται για διάστημα τριών μηνών διατάξεις που αφορούν τη χορήγηση αδειών Π.Φ.Υ. σε ιατρικές εταιρείες κάθε μορφής. Προστίθεται πάντως πως δεν θίγονται οι διατάξεις που αφορούν στη λειτουργία ιατρείων, οδοντιατρείων και εργαστηρίων από ιατρούς-φυσικά πρόσωπα.
Υπενθυμίζεται πως μετά την επαναφορά σε ισχύ του προηγούμενου προεδρικού διατάγματος, επανέρχεται το προηγούμενο καθεστώς για τα διαγνωστικά κέντρα και άλλους φορείς, σύμφωνα με το οποίο δεν επιτρέπεται η ίδρυση και λειτουργία τους, χωρίς την πλειοψηφική συμμετοχή γιατρών.