Ένας στους δύο από τους μετανάστες που πήραν μέρος σε έρευνα του δήμου Συκεών, υποστηρίζουν ότι οι πολιτισμικές τους ιδιαιτερότητες δεν γίνονται σεβαστές στην Ελλάδα! Δε μας χαρακτηρίζουν ρατσιστές,αλλά πιστεύουν ότι... δεν τους καταλαβαίνουμε!
Ο Δήμος Συκεών, μετά την εκπόνηση της έρευνας, πραγματοποίησε εκδήλωση διαλόγου (την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2009), ώστε οι μετανάστες που αποτελούν «στόχο», να ανταλλάξουν εμπειρίες και γνώμες για πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επηρεάζουν την καθημερινή τους ζωή. Η εκδήλωση εντάχθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου «Winning a medal for Europe» (Κερδίζοντας ένα μετάλλιο για την Ευρώπη), το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο του προγράμματος «Ευρώπη για τους πολίτες 2007-2013».
Την έρευνα διενήργησαν οι εταίροι του προγράμματος σε Ισπανία, Ιταλία και Κύπρο και καταγράφουν τις απόψεις μεταναστών σχετικά με τη διαδικασία ένταξής τους στις τοπικές κοινωνίες, αλλά και την ενασχόλησή τους με τον αθλητισμό. Στο δήμο Συκεών η έρευνα διενεργήθηκε από τα στελέχη του Γραφείου Κοινωνικής Πολιτικής, όπου εντάσσονται οι δομές του Συμβουλευτικού Σταθμού, του Γραφείου Αλλοδαπών και του Τοπικού Συμβουλίου Μεταναστών, και του Γραφείου Προγραμματισμού και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων. Η τεχνική συλλογής πληροφοριών πραγματοποιήθηκε με τη μέθοδο του ερωτηματολογίου, που συμπληρώθηκε από 50 μετανάστες (με τυχαία δειγματοληψία) οι οποίοι κατοικούν στην περιοχή του δήμου Συκεών.
Το 62% των ερωτηθέντων μεταναστών είναι άντρες και το 38% γυναίκες, στην πλειονότητά τους ηλικίας 30 έως 65 ετών. Κύρια χώρα καταγωγής των ερωτηθέντων είναι η Αλβανία με ποσοστό που αγγίζει το 88%, ενώ το 78% είναι έγγαμοι με μέσο όρο τα δυο παιδιά ανά οικογένεια.

Λίγοι οι αναλφάβητοι μετανάστες
Σχετικά με το εκπαιδευτικό επίπεδο των μεταναστών, το 40% είναι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ το 38% μεταδευτεροβάθμιας. Αξίζει να αναφερθεί πως το ποσοστό των αναλφάβητων είναι πολύ μικρό.
Από την άλλη, μόλις το 8% έχει αναγνωρίσει κάποιο τίτλο σπουδών του στην Ελλάδα, γεγονός που σχετίζεται με τις επαγγελματικές τους δυνατότητες στη χώρα υποδοχής τους.
Σύμφωνα με την έρευνα, το 64% του πληθυσμού των μεταναστών στη χώρα μας εργάζονται. Συγκεκριμένα, 10 ερωτηθέντες από αυτούς που εργάζονται είναι οικοδόμοι, 4 τεχνίτες, 3 οδηγοί, ενώ πολλοί άλλοι ακολούθησαν διάφορα επαγγέλματα με μόνο 2 εργαζόμενους να ασκούν επάγγελμα, ανάλογο των πανεπιστημιακών τους γνώσεων. Αντίθετα τα ποσοστά αυτά διαφοροποιούνται όσον αναφορά το επάγγελμα των μεταναστών στη χώρα καταγωγής τους.
Σε επίπεδα ποσοστών, το 84% των μεταναστών ζει με όλη την οικογένειά του στην Ελλάδα, ενώ το 12% έχει μεταναστεύσει και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ αυτών η Ιταλία, η Γερμανία και η Ολλανδία.
Όπως φαίνεται από τα αποτελέσματα της έρευνας, το ποσοστό των μεταναστών που ασχολείται με αθλητικές δραστηριότητες μόλις που αγγίζει το 12%. Από αυτό η πλειοψηφία ασχολείται με το ποδόσφαιρο.
Ως αιτία μη ενασχόλησης με τις αθλητικές δραστηριότητες για το 38,7% των μεταναστών είναι η έλλειψη χρόνου, ενώ 54,5% δεν έδωσε συγκεκριμένη αιτιολογία.
Το 36,4% των ερωτηθέντων επιλέγει μια αθλητική δραστηριότητα με σκοπό να βελτιώσει τη φυσική του κατάσταση, το 36,4% για να γνωρίσει νέους ανθρώπους, ενώ το 27,2% για να αξιοποιήσει τον ελεύθερό του χρόνο δημιουργικά. Καίριο ερώτημα ήταν το κατά πόσο βοηθάει ο αθλητισμός στην καλύτερη ένταξη των πολιτών στην τοπική κοινότητα, όπου απάντησε θετικά το 70% των μεταναστών.
Σχετικά με τη συμμετοχή των μεταναστών στο πρόγραμμα “Winning a medal for Europe” και την κατάθεση απόψεων απλών πολιτών, 46% πιστεύει πως αυτό μπορεί να συμβάλλει στη διαμόρφωση πολιτικών για τον αθλητισμό ή την μετανάστευση σε τοπικό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.
Από την άλλη, το 54% των συμμετεχόντων θεωρούν ότι οι πολιτισμικές τους ιδιαιτερότητες δεν γίνονται σεβαστές στην Ελλάδα, ενώ παράλληλα η προσαρμοστικότητά τους στην κοινωνία φαίνεται να κυμαίνεται σε μέτρια επίπεδα.

«Συναντούν δυσκολίες στην εγκατάστασή τους»
Ερχόμενοι στη χώρα μας αρκετοί μετανάστες συνάντησαν δυσκολίες στην εγκατάστασή τους. Το 48% αντιμετώπισε δυσκολία στην έκδοση άδειας παραμονής, το 26,7% στην εύρεση εργασίας, ενώ το 13,3% στην επικοινωνία και την ελληνική γλώσσα.
Όσον αφορά την Τοπική Αυτοδιοίκηση το μεγαλύτερο πρόβλημα φαίνεται να δημιουργεί η γραφειοκρατία καθώς συγκεντρώνει το 54,3%, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό μοιράζεται ανάμεσα στην έλλειψη ενημέρωσης για τα δικαιώματα τους, τη δυσκολία στη γλώσσα και την εξυπηρέτηση από τους υπαλλήλους.
Το 64% δηλώνουν ότι μιλούν μέτρια την ελληνική γλώσσα, γεγονός που φαίνεται ανάλογο και της προσαρμογής τους.
Η συμμετοχή σε προγράμματα εκμάθησης ελληνικής γλώσσας μόλις που φτάνει το 26%, ενώ τα δικαιώματά τους ως προς τη διαμονή τους στην Ελλάδα υποστηρίζει ότι τα γνωρίζει καλά το 38% των μεταναστών, που συμμετείχε στην έρευνα.
Οι φιλικές σχέσεις παίζουν σημαντικό ρόλο στις ζωές των ανθρώπων και αποτελούν βάση για την κοινωνικοποίησή τους. Το 90% των μεταναστών απάντησαν ότι οι παρέες τους αποτελούνται από Έλληνες και συμπατριώτες τους και είναι ικανοποιημένοι από τις κοινωνικές τους επαφές.