Επιστολή προς το δ.σ. της ΕΣΗΕΜ-Θ έστειλαν το μέλος του συμβουλίου Π. Χανός, οι εργασιακές εκπρόσωποι στην Δημοτική Τηλεόραση κι ο εκπρόσωπος εργαζομένων στη ΔΕΠΘΕ. Ζητούν συνάντηση με τους βουλευτές όλων των κομμάτων για το πρόβλημα με τη συνέχιση της λειτουργίας της επιχείρησης. Η επιστολή τους έχει ως εξής:

Προς τα μέλη του δ.σ.
της ΕΣΗΕΜΘ
Αγαπητοί συνάδελφοι,
Με αφορμή τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις που σηματοδότησαν οι πρόωρες εκλογές απευθύνουμε αυτή την επιστολή προς τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης μας προσδοκώντας και ελπίζοντας να συναισθανθείτε τον προβληματισμό, την ανησυχία και την αγωνία μας, αλλά κυρίως να στηρίξετε και να προωθήσετε τις προτάσεις μας σχετικά με την υπόθεση των δημοτικών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.
Είναι γνωστό και θα πρέπει να το σημειώσουμε ότι η υπόθεση βρισκόταν σε καλό δρόμο μετά την σύνταξη πρότασης για τη νομοθετική ρύθμιση του ζητήματος στην οποία είχαν καταλήξει από κοινού η ΚΕΔΚΕ και οι δημοσιογραφικές ενώσεις, αλλά και μετά τις υπουργικές δεσμεύσεις για την αίσια έκβαση του θέματος.
Δυστυχώς και ενώ ελπίζαμε ότι σύμφωνα με τις δεσμεύσεις των αρμόδιων υπουργών θα γινόταν έγκαιρα η προώθηση της συγκεκριμένης ρύθμισης προκειμένου να ψηφιστεί στη Βουλή, η αιφνίδια προκήρυξη εκλογών στις 4 Οκτωβρίου, έθεσε εν αμφιβόλω τη διαδικασία που είχε δρομολογηθεί.
Όπως αντιλαμβάνεστε έτσι όπως διαμορφώθηκαν τα πράγματα υπάρχει έντονη ανησυχία και προβληματισμός στους 200 και πλέον εργαζόμενους –εκ των οποίων δεκάδες είναι δημοσιογράφοι και μέλη της ΕΣΗΕΜΘ- στα δημοτικά μέσα ενημέρωσης της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι εύλογα αγωνιούν για το εργασιακό τους μέλλον.
Επειδή θεωρούμε την ύπαρξη των δημοτικών ΜΜΕ εξαιρετικά χρήσιμη, κοινωφελή, ευεργετική και αυτονόητη για την τοπική κοινωνία και την ενημέρωση, σημειώνοντας ότι ιδιαίτερα για την πόλη μας έχει και μια επιπρόσθετη εθνική σημασία, ζητούμε από την Ένωση μας να μεσολαβήσει, ώστε όλα τα πολιτικά κόμματα να δεσμευθούν προεκλογικά ότι θα συναινέσουν –μετεκλογικά- στη λύση του προβλήματος.
Τονίζουμε ότι για όλους εμάς, τόσο η Δημοτική Τηλεόραση, όσο και το Δημοτικό Ραδιόφωνο της Θεσσαλονίκης αποτελούν ιστορικά σύμβολα και ορόσημα στο χώρο της περιφερειακής ενημέρωσης τα οποία η ΕΣΗΕΜΘ οφείλει και πρέπει με όλες της, τις δυνάμεις να υπερασπισθεί. Τονίζουμε επίσης ότι η επίλυση του ζητήματος πρέπει να προϋποθέτει την απρόσκοπτη λειτουργία τους και την διασφάλιση των εργαζομένων, όπως προέβλεπε η νομοθετική ρύθμιση στην οποία είχαν καταλήξει από κοινού η ΚΕΔΚΕ και οι δημοσιογραφικές ενώσεις.
Για τους παραπάνω λόγους η δέσμευση των πολιτικών κομμάτων για την επίλυση του ζητήματος έχει επείγουσα και καθοριστική σημασία και πιστεύουμε ότι πρέπει να γίνει με την παρέμβαση του κορυφαίου δημοσιογραφικού συνδικαλιστικού μας οργάνου, τη μεσολάβηση του οποίου ζητούμε με αυτή την επιστολή.
Συγκεκριμένα προτείνουμε με πρωτοβουλία της ΕΣΗΕΜΘ να προσκληθούν την ερχόμενη Πέμπτη 1 Οκτωβρίου στις 8 το βράδυ (μεσολαβεί αρκετός χρόνος προκειμένου να υπάρξει συντονισμός και να αποσταλούν οι σχετικές προσκλήσεις) όλοι οι υποψήφιοι βουλευτές Θεσσαλονίκης και Κεντρικής Μακεδονίας από όλα τα πολιτικά κόμματα, προκειμένου να ενημερωθούν για τις εξελίξεις, αλλά και να δεσμευθούν ότι σε κάθε περίπτωση θα στηρίξουν τη λύση που προτείνουν από κοινού για το ζήτημα, η ΚΕΔΚΕ και οι δημοσιογραφικές ενώσεις. Ζητούμε επίσης, κατανοώντας το βαρύ προεκλογικό πρόγραμμα των υποψηφίων βουλευτών, εφόσον ορισμένοι εξ αυτών δεν καταφέρουν να παραβρεθούν στη συνάντηση, να αποστείλουν εγγράφως στην ΕΣΗΕΜ-Θ τη θέση τους, με την υπογραφή τους, εφόσον συμφωνούν με τις θέσεις των εργαζομένων για τη βιωσιμότητα και την απρόσκοπτη λειτουργία της δημοτικής τηλεόρασης (TV100) και των δημοτικών ραδιοφώνων της Θεσσαλονίκης.
Σε κάθε περίπτωση, πιστεύουμε ότι η πολιτική συναίνεση θα ήταν πολύτιμο εργαλείο για τη νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές, καθώς είναι προφανές ότι ο χρόνος πιέζει πλέον ασφυκτικά και ότι το εφιαλτικό σενάριο του «λουκέτου» στα δημοτικά ΜΜΕ της Θεσσαλονίκης και το ενδεχόμενο να μείνουν στο δρόμο περισσότερες από 200 οικογένειες εργαζομένων, αποτελεί «ωρολογιακή βόμβα» για το χώρο της ενημέρωσης, αλλά και της τοπικής κοινωνίας γενικότερα.

Με εκτίμηση
Παναγιώτης Χανός
Μέλος Δ.Σ. της ΕΣΗΕΜΘ

Βιβή Ανδρίτσου
Εργασιακή Εκπρόσωπος
Μαρία Αναγνωστίδου
Εργασιακή Εκπρόσωπος

Γιώργος Σαράντος
Εκπρόσωπος Εργαζομένων στο Δ.Σ. της ΔΕΠΘΕ