Τι θα γίνει, σήμερα, Ευρωπαϊκή Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο, στη Θεσσαλονίκη και τι γίνεται... κάθε μέρα

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΜΑΡΚΕΛΛΑ ΑΛΕΞΙΟΥ
από τον ΤΥΠΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

«Τι κι αν σήμερα γιορτάζουμε την Ευρωπαϊκή Ημέρα χωρίς αυτοκίνητο; Τι κι αν η Λεωφόρος Νίκης θα είναι κλειστή και οι πελάτες του ΟΑΣΘ θα μπορούν να κινούνται δωρεάν; Στην ουσία όλα αυτά είναι ένα παραμύθι, μια ιδέα που θα τη ζήσουμε για… λίγο στην πολύβουη πόλη μας, χωρίς αυτό να έχει ουσιαστικό κέρδος. Όλα είναι θέμα συνείδησης», σημείωσαν οι νέοι της Θεσσαλονίκης και επισήμαναν πως όλα ξεκινάνε από τη νοοτροπία που έχουμε ως... Έλληνες.
«Μπορεί να ασφυκτιούμε και να υποφέρουμε όλοι στο καθημερινό μποτιλιάρισμα της πόλης, αλλά δεν αφήνουμε το ΙΧ. Όλοι γνωρίζουν και κατανοούν το τεράστιο πλήγμα που δέχεται το περιβάλλον αλλά κανείς δεν κάνει τίποτα γι’ αυτό», τόνισε η Ξένια Αγγέλου.
Με αφορμή το σημερινό εορτασμό της Ευρωπαϊκής Ημέρας Χωρίς Αυτοκίνητο, για ένατη συνεχή χρονιά ο δήμος Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιήσει, στις 6 το απόγευμα, λαϊκή ποδηλατοδρομία, επί της Λεωφόρου Νίκης και θα κληρώσει πενήντα ποδήλατα για τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση. Η Λεωφ. Νίκης θα είναι κλειστή για τη λαϊκή ποδηλατοδρομία, ενώ όπως διευκρινίζεται από τον ΟΑΣΘ, η μετακίνηση των πελατών με τα αστικά από τις 17:00-21:00 θα είναι δωρεάν.
Ο Γιώργος Σαββίδης, φάνηκε να μην συμφωνεί και τόσο στο κλείσιμο της Λεωφόρου Νίκης. «Η Τρίτη είναι μια μέρα εργάσιμη. Με το κλείσιμο της Λεωφόρου από τις 17:30 έως τις 19:30 θα προκληθεί απίστευτη σύγχυση μεταξύ των οδηγών, εκνευρισμός και συνεπώς… κυκλοφοριακή συμφόρηση. Δεν χρειάζεται να γίνει κάτι τέτοιο κατά τη γνώμη μου, γιατί δε θα αλλάξει κάτι».
Με τη σειρά της η Λένα Πολίτη, σημείωσε πως χρησιμοποιεί μόνο τις αστικές συγκοινωνίες για τις μετακινήσεις της στην πόλη. «Είναι αδιανόητο να βλέπεις ένα άτομο μέσα στα ΙΧ. Και μετά αναρωτιόμαστε όλοι πως δημιουργείται αυτό το χάος στην πόλη. Ας πάρουν ένα αστικό. Τι θα πάθουν», αναρωτήθηκε και πρόσθεσε πως όλα είναι θέμα συνήθειας και τρόπου ζωής.
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, τόνισε ότι «η Ευρωπαϊκή Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο είναι μια υπενθύμιση ότι, στόχος του σύγχρονου ανθρώπου πρέπει να είναι η προστασία του περιβάλλοντος και η βελτίωση της ποιότητας της ζωής μας. Είναι συγχρόνως μια υπενθύμιση ότι, στη χώρα μας δεν έχουμε ακόμη αναπτύξει, στο βαθμό που θα έπρεπε, τις κατάλληλες εναλλακτικές υποδομές για τις μετακινήσεις μας μέσα στην πόλη».

Εκδηλώσεις
Δύο εκδηλώσεις διοργανώνουν σήμερα και οι Ποδηλάτες Θεσσαλονίκης. Στις 18:30 το απόγευμα θα βρεθούν στην οδό Εθνικής Αμύνης και θα μοιράσουν φυλλάδια στους οδηγούς των αυτοκινήτων, ενώ θα δοκιμάσουν και τον υπό κατασκευή ποδηλατόδρομο της Αγίου Δημητρίου. Στις 20:00 το βράδυ θα βρεθούν στον πεζόδρομο Κομνηνών στην Καλαμαριά, όπου θα κινηθούν στους δρόμους, με σκοπό την εξοικείωση των οδηγών με τα ποδήλατα και την ομαλή συνύπαρξή τους.
Συγκεκριμένα το πρόγραμμα της «Ημέρας χωρίς αυτοκίνητο» περιλαμβάνει τη λαϊκή ποδηλατοδρομία, η οποία θα ξεκινήσει στις 18:00 από την Πλατεία Αριστοτέλους (η διαδρομή θα είναι Λεωφ. Νίκης-Ν. Γερμανού-Τσιμισκή- Αγ. Σοφίας-Λ. Νίκης και τερματισμό πάλι στην Πλατεία Αριστοτέλους). Μία ώρα αργότερα θα πραγματοποιηθούν οι κληρώσεις 50 ποδηλάτων για τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση και στις 19.30 στην πλατεία Αριστοτέλους θα αρχίσει μουσικό πρόγραμμα με τα «Κίτρινα Ποδήλατα» και τους «Free Soul».
Στις εκδηλώσεις του εορτασμού της Ευρωπαϊκής Ημέρας Χωρίς Αυτοκίνητο συμμετέχουν οι αντιδημαρχίες Κυκλοφορίας και Δημοτικών Έργων, Πολιτισμού και Νεολαίας και η αντιδημαρχία Δημοτικής Αστυνομίας.
Επίσης στο σταντ της Δημοτικής Αστυνομίας θα βρίσκονται Δημοτικοί Αστυνομικοί-ποδηλάτες για να παρουσιάσουν τα δέκα σύγχρονα ποδήλατα ειδικών προδιαγραφών που διαθέτει η Υπηρεσία για τις καθημερινές περιπολίες του παλαιού και νέου δικτύου ποδηλατόδρομου. Οι πολίτες θα ενημερώνονται για τις δράσεις της Δημοτικής Αστυνομίας και θα προμηθεύονται σχετικό ενημερωτικό υλικό ενώ οι δέκα δημοτικοί αστυνομικοί–ποδηλάτες θα συμμετάσχουν παράλληλα και στην προγραμματισμένη ποδηλατοδρομία στις 6 μ.μ.
Η Αντιδημαρχία Δημοτικής Αστυνομίας, με πρωτοβουλία της οποίας ο Δήμος Θεσσαλονίκης αποτελεί επίσημα την πρώτη πόλη της χώρας που συμμετάσχει στον Ευρωπαϊκό Χάρτη των Βρυξελλών για την προώθηση της αστικής ποδηλασίας, ευελπιστεί η μετακίνηση χωρίς αυτοκίνητο και η χρήση του ποδηλάτου να αποτελέσει καθημερινό τρόπο ζωής της πλειοψηφίας των πολιτών.

Όλα είναι
θέμα παιδείας

Με τη σειρά τους οι συγκοινωνιολόγοι ρίχνουν το μπαλάκι ευθυνών για το χάος που επικρατεί στην πόλη από το μποτιλιάρισμα, στην έλλειψη παιδείας των οδηγών. Ο συγκοινωνιολόγος, Αριστοτέλης Νανιόπουλος, υπογράμμισε πως πρέπει να σκεφτούμε καλά πριν βάλουμε μπρος στο ΙΧ. «Αν δεν έχουμε κάποια σημαντική δουλειά ή έστω η δουλειά που έχουμε βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από το σπίτι μας, καλό θα ήταν να αφήσουμε το αμάξι και να πάρουμε τα μέσα μαζικής μεταφοράς». Ο κ. Νανιόπουλος, θεωρεί σημαντικό να ενισχυθεί η δημόσια συγκοινωνία, η οποία θα συμβεί με την επέκταση της λεωφορειολωρίδας, όπως επισήμανε.



Πάρε ποδήλατο
για να μην σου κάνουν
τη ζωή ποδήλατο !

O αντιδήμαρχος Δημοτικών Έργων και Κυκλοφορίας, Βαγγέλης Δημητρίου, εκτίμησε πως με την ολοκλήρωση του ποδηλατόδρομου θα εκτιναχτούν οι πωλήσεις ποδηλάτων στη Θεσσαλονίκη. «Νομίζουμε ότι ο ποδηλατόδρομος θα βοηθήσει αρκετά στο κυκλοφοριακό στην πόλη, αφού αρκετοί πολίτες θα επιλέξουν το ποδήλατο ως εναλλακτικό μέσο μεταφοράς. Οι ποδηλάτες θα μπορούν γρήγορα και με ασφάλεια να μετακινούνται στους κεντρικούς δρόμους», επισήμανε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος.
Σημειώνεται πως για τη διευκόλυνση των κατοίκων και των επισκεπτών της Θεσσαλονίκης, που θέλουν να κάνουν χρήση αυτού του εναλλακτικού τρόπου μετακίνησης μέσα στην πόλη, ο κεντρικός δήμος σχεδιάζει να λειτουργήσει ένα σύστημα κοινόχρηστων ποδηλάτων. Τα δημοτικά ποδήλατα, τα οποία θα διατίθενται στη χρήση των πολιτών εντελώς δωρεάν, θα είναι εφοδιασμένα με GPS, ώστε να καθίσταται δυνατός ο εντοπισμός τους σε περίπτωση κλοπής. Για να παραλάβει κάποιος πολίτης ένα ποδήλατο, πρέπει να κάνει χρήση μιας ηλεκτρονικής κάρτας, η οποία θα εκδίδεται από τις υπηρεσίες του δήμου και θα περιλαμβάνει τα στοιχεία του κατόχου της.
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Συμβουλίου Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΣΑΣΘ), το 83% των ποδηλατών δήλωσαν ότι θα εγκατέλειπαν το μηχανοκίνητο μέσο που χρησιμοποιούν έως σήμερα (Ι.Χ. ή λεωφορείο) για τις καθημερινές μετακινήσεις, αν υπήρχε πλήρες και ολοκληρωμένο δίκτυο ποδηλατόδρομων. Η πλειοψηφία των ποδηλατών είναι γενικά νέοι ως προς την ηλικία, με το 66% να δηλώνει από 15 έως 35 ετών. Το 29% είναι ηλικίας από 36-55 ετών και ένα 5% άνω των 55 ετών. Το 78% είναι άνδρες και το 22% γυναίκες, ενώ το 62% είναι κάτοχοι Ι.Χ. αυτοκινήτου.