Της ΛΕΜΟΝΙΑΣ ΒΑΣΒΑΝΗ
από τον ΤΥΠΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Έχοντας ως κύριους άξονες την ηχογράφηση νέων cd αλλά και την παρουσία της στο εξωτερικό η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε χθες τον προγραμματισμό της για την περίοδο Σεπτεμβρίου 2009 - Ιουνίου 2010. Μάλιστα είναι η πρώτη φορά που γνωστοποιείται ο ετήσιος προγραμματισμός και όχι ο εξαμηνιαίος όπως γινόταν τις προηγούμενες... χρονιές.
«Αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να έχουμε έγκαιρη προβολή των γεγονότων και δείχνει την έγκυρη συνεννόησή μας με τους καλλιτέχνες», σημείωσε χθες ο καλλιτεχνικός διευθυντής της ΚΟΘ κ. Μύρωνας Μιχαηλίδης.
Όσον αφορά λοιπόν τη δισκογραφική παρουσία της ορχήστρας αναμένεται να κυκλοφορήσουν ένα cd με το 3ο και 4ο Κοντσέρτο του Μπετόβεν σε συνεργασία με τον πιανίστα Αλντο Τσικολίνι, ένα cd με έργα του Μαλιπιέρο (θα ηχογραφηθεί τον Φλεβάρη), ένα cd με το «Χαμόγελο της Τζοκόντα» του Χατζιδάκι (έχει ηχογραφηθεί τον περασμένο Φλεβάρη) και ένα cd με έργα του Νίκου Κυπουργού(θα ηχογραφηθεί στις 2-6/11).
Ακόμα με αφορμή τον μισό αιώνα ζωής της Κρατικής Ορχήστρας θα κυκλοφορήσει μέσα στο φθινόπωρο ένα dvd με πλούσιο αρχειακό υλικό (που προέρχεται κυρίως από τη συλλογή της οικογένειας Μηλιαράκη) και ορχηστρικά από την ΚΟΘ.

Εκτός των τειχών
Η παρουσία της ορχήστρας εκτός των τειχών περιλαμβάνει εμφανίσεις της στο Λιβόρνο (Teatro Goldoni 16/11), στη Φλωρεντία (Teatro Verdi 17/11) – με σολίστ τον Άλντο Τσικολίνι και στο Βερολίνο (Berlin Konzerthaus 21/4 - με σολίστ τον Κυπριανό Κατσαρή.

Έναρξη με Καρέρας
Η φετινή χρονιά για την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης άρχισε με τους καλύτερους οιωνούς, καθώς έπαιξε στη συναυλία του Χοσέ Καρέρας που ήταν γεμάτη από κόσμο. Η εναρκτήρια συναυλία όμως αυτής της περιόδου θα γίνει την Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου με σολίστ τον Θεόδωρο Κερκέζο (σαξόφωνο) και διευθυντή ορχήστρας τον Γκύντερ Νέϋχολντ. Η ορχήστρα θα συμπράξει με τον Ίβο Πογκόρελιτς στις 2/10 (η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο των Δημητρίων), θα παίξει μουσική στις παραστάσεις του μπαλέτου “Giselle” (14, 15, 16 & 17/10)– μια συμπαραγωγή με τον Οργανισμό Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης και θα δώσει μια συναυλία- αφιέρωμα στον Φ. Μέντελσον (23/10), με αφορμή τα 200 χρόνια από τη γέννησή του.
Στις 30/10 θα γίνει ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός Τυμπάνων και κρουστών «Νέοι Καλλιτέχνες 2009», ενώ στις 27/11 θα πραγματοποιηθεί το δεύτερο εορταστικό γκαλά για τα 50 χρόνια της Κ.Ο.Θ. στο οποίο τιμάται ο Νίκος Αστρινίδης (είναι ο σολίστας της πρώτης συναυλίας της ορχήστρας).
Τον Δεκέμβρη το πρόγραμμα περιλαμβάνει ένα γκαλά όπερας (4/12) με σολίστ την Αλεξία Βουλγαρίδου υπό τη διεύθυνση του Φραντσέσκο λα Βέκια, συναυλίες με έργα των Χάιντν και Μέντελσον στην αίθουσα δοκιμών της Κ.Ο.Θ. (πρώην κινηματοθέατρο Παλλάς) στις 10, 11, 12, 13/12 και το Χριστουγεννιάτικο Κονσέρτο στις 21/12 με σολίστ τους τενόρους Αντώνη Κορωναίο, Ζάχο Τερζάκη και Γιάννη Χριστόπουλο.

Ιανουάριος- Ιούνιος 2010
Με την Πρωτοχρονιάτικη συναυλία της ορχήστρας θα αρχίσει η νέα χρονιά. Σε αυτήν θα παιχτούν έργα της οικογένειας Στράους με διευθυντή τον Πολ Τσανγκ. Θα ακολουθήσουν συναυλία με σολίστ την Δόμνα Ευνουχίδου (πιάνο) στις 15/1, αφιέρωμα για τα 200 χρόνια από τη γέννηση του Σοπέν (22/1) με σολίστ τον Μαρτίνο Τιρίμο, βραδιά παγκόσμιου κινηματογράφου (12/2) με την ορχήστρα να δοκιμάζει τις δυνάμεις της σε ταινίες πέραν του βωβού κινηματογράφου, συναυλίες με σολίστες τον Αντώνη Σουσάμογλου και τον Ρενάτο Ρίπο (19/2), βραδιά Ισπανικής – Λατινοαμερικάνικης μουσικής (26/2), συναυλίες με σολίστ τον Μπόρις Μπέρμαν -πιάνο (5/3), την Αλεξία Μουζά-πιάνο (19/3), Πασχαλινή με τον Κάρολο Τρικολίδη να διευθύνει την ορχήστρα (26/3), συναυλία με σολίστ την Κριστίν Τοκατλιάν (17/5) και με την Μαρία Φαραντούρη (21/5) σε έργα του Μίκη Θεοδωράκη.
Ακόμα η ΚΟΘ θα δώσει συναυλίες στην Αθήνα στις 10/3 (σε συμπαραγωγή με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών) και στις 29/4 στις «Ελληνικές μουσικές γιορτές» (σε συνεργασία με την ΚΟΑ) παίζοντας έργα Ελλήνων συνθετών Επτανησιακής σχολής.
Η εξόρμηση στην επαρχία θα συνεχιστεί και φέτος με «στάσεις» στην Βέροια (9/4), τις Σέρρες (10/4), την Κομοτηνή (13/5) και τα Γιαννιστά (15/5). Ακόμα και φέτος η ΚΟΘ θα γιορτάσει την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής (21/6) στην πλατεία Αριστοτέλους με τον Κιούπρι Βιτάλι να μεταμορφώνεται από πιανίστα κλασσικής μουσικής σε πιανίστα της ροκ. Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι η ορχήστρα θα συμμετάσχει στις 11/6 στο Διεθνές Φεστιβάλ «Αππία -Εγνατία» που πραγματοποιείται με πρωτοβουλία μουσικών φορέων της Ιταλίας. Τέλος προβλέπεται να πραγματοποιήσει το καλοκαίρι υπαίθρια συναυλία στην Θεσσαλονίκη (σε συνεργασία με το ΚΕΘΕΑ) και να εμφανιστεί στο Ηρώδειο.