Κατατέθηκε σχέδιο στο νομαρχιακό συμβούλιο κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΗΣ
από τον ΤΥΠΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ


Το καινοτόμο αναπτυξιακό μοντέλο πράσινης ανάπτυξης εφαρμοσμένο στην Θεσσαλονίκη και τον ευρύτερο ζωτικό της χώρο, παρουσίασε στο χθεσινό Νομαρχιακό Συμβούλιο ο διευθύνων σύμβουλο της ΔΑΝΕΘ Βασίλης Βουτέρος. Τα τρία αναπτυξιακά τόξα αποτελούν σύμφωνα με τη Διαδημοτική Αναπτυξιακή Εταιρία καινοτόμο μοντέλο πράσινης ανάπτυξης που θα μπορούσε να λειτουργήσει ως πιλοτικό μοντέλο περιφερειακής ανάπτυξης για όλη την Ελλάδα.
Το «Ανατολικό Αναπτυξιακό Τόξο», το οποίο περιλαμβάνει 11 δήμους της ανατολικής Θεσσαλονίκης μέχρι και τη Χαλκιδική, είναι το πρώτο από τα τρία που σχεδιάζονται. Τα υπόλοιπα δύο είναι το «Δυτικό Αναπτυξιακό Τόξο», το οποίο περιλαμβάνει τη Θεσσαλονίκη-Κατερίνη-Βέροια-Νάουσα- Έδεσσα και το «Βόρειο Αναπτυξιακό Τόξο», το οποίο αφορά τη Θεσσαλονίκη-Κιλκίς και Βαλκάνια. Όσον αφορά για το «Ανατολικό Τόξο», έχουν σχεδιαστεί δύο οικολογικά θεματικά πάρκα. Το πρώτο είναι στη Ν. Μηχανιώνα, έχει έκταση 4500 στρεμμάτων και η πρόοδος για την υλοποίηση του βρίσκεται περίπου στο 30%. Το δεύτερο βρίσκεται στην Επανομή και έχει έκταση 5500 στρεμμάτων. Οι μελέτες κατασκευής του οδεύουν προς την ολοκλήρωση τους. Όπως ανέφερε ο κ. Βατέρος, σε συνεργασία με το ΑΠΘ σχεδιάζεται και ένα τρίτο θεματικό πάρκο στην περιοχή του Χολομώντα το οποίο αναμένεται να είναι επισκέψιμο μέχρι το τέλος του 2009.

Θεματικό πάρκο Ν. Μηχανιώνας
Το πρώτο από τα τρία οικολογικά θεματικά πάρκα, αυτό της Ν. Μηχανιώνας, σύμφωνα με το σχεδιασμό που έχει γίνει θα περιλαμβάνει:
- Ανάπλαση του διατηρητέου φάρου του Αγγελοχωρίου (1864)
- Αποκατάσταση των παλαιών Ναυτικών Οχυρών (1883-85)
- Αλιευτικό καταφύγιο
- Τμήμα βιολογίας του ΑΠΘ, Υδροβιολογικός σταθμός
- Θαλάσσιο Ενυδρείο
- Δύο καταδυτικά πάρκα
- Ανοικτό Ναυτικό Μουσείο
- Υδροβιότοπο έκτασης 2.500 στρεμμάτων με πλούσια χλωρίδα και πανίδα
- Παράκτιο Βοτανικό Πάρκο (1ο στην Ευρώπη)
- Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης και εκπαίδευσης
- Βαλκανική Τράπεζα Γενετικού Υλικού Δασικών Φυτών
- Μουσείο φυσικής ιστορίας και Αλατιού
- Ανάδειξη υδροβιότοπου Λιμνοθάλασσας Αγγελοχωρίου
- Ναυταθλητικό κέντρο Άθλησης και Αναψυχής
- Ανάδειξη παλαιού καρνάγιου
Σύμφωνα με το σχεδιασμό, οι οικονομικοί πόροι για τη μελέτη και την κατασκευή των συγκεκριμένων θεματικών πάρκων προέρχονται κυρίως από διάφορους φορείς όπως το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, οι οποίοι αναλαμβάνουν την υλοποίηση τους τμηματικά. Σημειώνεται πως ο συγκεκριμένος αναπτυξιακός σχεδιασμός και για τα τρία «Αναπτυξιακά Τόξα» αφορά την περίοδο 2009-2020.

Το «Ανατολικό Αναπτυξιακό Τόξο»
Το «Ανατολικό Αναπτυξιακό Τόξο», περιλαμβάνει και την καλύτερη συνεργασία και αξιοποίηση της τουριστικής κίνησης των Νομών Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής. Χαρακτηριστικό μάλιστα είναι, όπως ανέφερε ο κ. Βατέρος ότι φέτος η Χαλκιδική είχε 1.400.000 επισκέπτες από τους οποίους το 47% δεν επισκέφτηκε τη Θεσσαλονίκη. Το συμπέρασμα που προκύπτει είναι πως υπάρχει ένας φραγμός ανάμεσα στους δύο νομούς.
Ο νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του νομαρχιακού συμβουλίου όσον αφορά τον σχεδιασμό και την και την ολοκλήρωση του «Ανατολικού Αναπτυξιακού Τόξου», ανέφερε: «Πρόκειται για ένα καινοτόμο μοντέλο ανάπτυξης, με διάσταση οικονομική, περιβαλλοντική και κοινωνική, που θα αποτελέσει ένα πιλοτικό μοντέλο περιφερειακής ανάπτυξης για όλη την Ελλάδα». Ο κ. Ψωμιάδης εκτός από το «Ανατολικό Πάρκο» και την σπουδαιότητα της κατασκευής του, έκανε λόγο και για τα δύο επιμέρους αναπτυξιακά τόξα (Δυτικό-Βόρειο), τα οποία θα σχεδιαστούν στη συνέχεια ώστε να ολοκληρώσουν την πράσινη ανάπτυξη στον ευρύτερο ζωτικό χώρο της Θεσσαλονίκης.
Από την πλευρά τους οι υπόλοιπες νομαρχιακές παρατάξεις, ζήτησαν να μη προχωρήσει το συγκεκριμένο θέμα στο χθεσινό Νομαρχιακό συμβούλιο, ώστε να μπορέσουν να το μελετήσουν καλύτερα και να επανέλθει η συζήτηση στο επόμενο, κάτι που έγινε δεκτό.