ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΑΡΚΕΛΛΑ ΑΛΕΞΙΟΥ
από τον ΤΥΠΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Σε ένα 24ωρο ο τεράστιος ελέφαντας της ΔΕΘ θα «ζωντανέψει». Ο «τεχνητός», ελέφαντας- σήμα κατατεθέν της φετινής διοργάνωσης, λόγω της τιμώμενης χώρας που θα είναι η Ινδία. στέκεται και περιμένει την έναρξη της 74ης Διεθνούς
Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ).
Μέσα στην κοιλιά του θηριώδη ελέφαντα εργάζονται πυρετωδώς άνδρες από το Καρναβαλικό συνεργείο Πάτρας που έχει αναλάβει να «ζωντανέψει» το άγριο ζώο.
Η προβοσκίδα του με τους τεράστιους χαυλιόδοντες είναι ακουμπισμένη στο έδαφος, περιμένοντας την συναρμολόγηση αφού το συνεργείο έχει επικεντρωθεί στο ασφαλές στήσιμο των τεράστιων ποδιών του που θα «κρατήσουν» και το βάρος των ανθρώπων που θα το επισκεφθούν. Από την άλλη σε όλο τον εκθεσιακό χώρο, οι εργασίες είναι πυρετώδεις με εκατοντάδες εργάτες και δεκάδες μηχανήματα να παλεύουν με τον χρόνο για την επίτευξη της διοργάνωσης.
Άνθρωποι σκαρφαλωμένοι σε υπαίθριες εγκαταστάσεις καρφώνουν στέγες, διορθώνουν ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, μεταφέρουν εμπορεύματα και στήνουν τα περίπτερα. Οι δρόμοι, σπαρμένοι με καρφιά, κομμένα καλώδια, είδη συσκευασίας και κυπελλάκια του καφέ, είναι γεμάτοι φορτηγάκια, νταλίκες και κάθε είδους μεταφορικό μηχάνημα ενώ σε πολλά σημεία έχουν τοποθετηθεί κάδοι ανακύκλωσης.
Μακριά από το άγχος της προετοιμασίες είναι μόνο όσοι απολαμβάνουν τον καφέ τους στο καφέ του Αλεξάνδρειου Μέλαθρου το οποίο είχε πλημμυρίσει στις πρόσφατες νεροποντές και τώρα επισκευάζεται. Λίγο πιο δίπλα, οι ιδιοκτήτες των υπαίθριων καντινών, καθαρίζουν τους χώρους τους και προσπαθούν να βολέψουν τα δεκάδες βαρέλια με μπύρα που έχουν παραλάβει και τα χιλιάδες μπουκαλάκια με νερό. Ένα τσιγγάνος παρακάτω μόλις έχει παραλάβει από ένα φορτηγό την δική του «πραμάτεια»: ένα καρουζέλ με αλογάκια και διάφορα άλλα παιχνίδια που προτιμούν τα παιδιά.
Όσον αφορά τον περιβάλλοντα χώρο, ρολά με τεχνητό γκαζόν στρώνονται σε διάφορα περίπτερα και καθαρίζονται τα φύλλα, λουλούδια φυτεύονται και όλα τα παρτέρια καλλωπίζονται. Σε λιγότερο από ένα 24ωρο όλα θα είναι στη θέση τους, τα σκουπίδια θα έχουν μαζευτεί, τα περίπτερα θα έχουν συμμαζευτεί και οι εκθέτες θα βρίσκονται στις θέσεις τους, «φορώντας» την καλύτερή τους διάθεση για να υποδεχθούν τους επισκέπτες της 74ης διοργάνωσης.