Ο "Ναύαρχος Κουζνέτσοφ"(φωτογραφία αριστερά) έσκασε μύτη στο νοτιοανατολικό Αιγαίο. Τα νερά αυτά έχουν να δουν μοσχοβίτικο πλοίο από την κατάρρευση της ΕΣΣΔ(και ρωσικό από... την επανάσταση του Ορλόφ). Οι Ρώσοι, μάλιστα, υπέβαλαν σχέδια πτήσης και πλεύσης στο ελληνικό πεντάγωνο.
Η κίνησή τους έχει τριπλή σημασία:
1. Θυμίζουν σε όλον τον κόσμο ότι, όχι μόνον εξακολουθούν να υπάρχουν, αλλά έχουν και δύναμη.
2. Επισημαίνουν στο Ισραήλ πως η περιοχή της Μέσης Ανατολής τους ενδιαφέρει.
3. Δείχνουν στην Τουρκία ότι υπολογίζουν, στη διεθνή σκακιέρα, την Ελλάδα.
Τώρα, το πώς θα εκλάβουν άλλοι τη ρωσική κίνηση, θα το δούμε τις επόμενες ημέρες. Από την πλευρά της, η ελληνική κυβέρνηση, για άλλη μία φορά δείχνει ότι δεν υπολογίζει μόνον μία υπερδύναμη στο ρόλο του παγκόσμιου χωροφύλακα. Ήταν αναμενόμενο πως θα έδινε την άδειά της για αεροναυτικές ασκήσεις (γιατί γι αυτό κατέβηκε το ρωσικό αεροπλανοφόρο τόσο κοντά στη βάση της Σούδας) στο στόλο της Βόρειας Θάλασσας, που ανήκει σε μία φίλη και σύμμαχο χώρα (και στον τομέα των εξοπλισμών, αλλά και στον τομέα της ενέργειας και της οικονομίας).
Πάντως, εσείς, σημειώστε τις εξής ημερομηνίες: 3, 4 και 11 Ιανουαρίου. Τις δύο πρώτες ημέρες τα γυμνάσια θα γίνονται κοντά στη Ρόδο και την τελευταία κοντά στην Κρήτη.
Παρεμπιμπτόντως, στις 6 Ιανουαρίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, θα βρίσκεται για την Τελετή Αγιασμού των Υδάτων, στο Αγαθονήσι. Και, φυσικά, δεν επιθύμησε να δει το νησι, έτσι ξαφνικά.