Αυτοκίνητες μηχανές υπήρχαν στην Ομηρική Ελλάδα! Αυτό υποστηρίζει ο καθηγητής του τμήματος Αυτοματισμού ΤΕΙ Πειραιά, Δημήτριος Καλλιγερόπουλος, ο οποίος δίνει, τη Δευτέρα, 15 Δεκεμβρίου, στις 19.00, διάλεξη στο αμφιθέατρο του Τελλογλείου, με τίτλο «Από τον Όμηρο στον Ήρωνα – Μύθος, Θεωρία και Τεχνολογία του Αυτομάτου Ελέγχου στην Αρχαία Ελλάδα».
Όπως σημειώνει ο κ. Καλλιγερόπουλος «ο Όμηρος άνοιξε το δρόμο στην ιστορία των αυτομάτων», καθώς στα ομηρικά έπη της Ιλιάδας και τη Οδύσσειας διατυπώνονται σύγχρονα τεχνολογικά οράματα όπως ότι θα μπορούσαν να κατασκευαστούν αυτοκίνητες μηχανές που θα έκαναν τις δουλειές των ανθρώπων, θα μπορούσαν να κατασκευαστούν ανθρωπόμορφες μηχανές με ικανότητα να ενισχύουν τις εντολές τους, να παράγουν ήχο, να έχουν λογισμικό.
Η διάλεξη δίνεται στο πλαίσιο της έκθεσης «Ελλάδα και τεχνολογία - Mια διαχρονική προσέγγιση», η οποία διοργανώνεται από την Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ και το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών, σε συνεργασία με την Εταιρεία Μελέτης Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας, το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας-ΝΟΗΣΙΣ, το Σύλλογο Φίλων του Τελλογλείου Ιδρύματος και το Ίδρυμα Λαμπράκη. Η έκθεση και οι παράλληλες εκδηλώσεις εντάσσονται στις φθινοπωρινές «Ημέρες Πολυτεχνείου» 2008.