Τις σκοτεινές όψεις του Μακεδονικού ζητήματος διερευνά το βιβλίο του γενικού διευθυντή του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, Σπύρου Κουζινόπουλου, με τίτλο: «Τα παρασκήνια του Μακεδονικού Ζητήματος - Μαρτυρίες πρωταγωνιστών, άγνωστα έγγραφα και ντοκουμέντα». Στις 320 σελίδες του, εξετάζονται σημαντικές πτυχές του ζητήματος, από τη δημιουργία του στη Βουλγαρία ως τις εξελίξεις των ημερών μας κι ο συγγραφέας δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη δεκαετία του ’40, τότε που γειτονικές χώρες προσπαθούσαν να δώσουν ύπαρξη στο ζήτημα των Σκοπίων.
Ο πρόεδρος της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, Νικόλαος Μέρτζος επισήμανε ότι από το 1941 έως το 1949, ενώ υπήρχαν δραματικές εξελίξεις στο θέμα, η Ελλάδα δεν μπορούσε να αντιδράσει, επειδή σπαράσσονταν από τον εμφύλιο. Την ίδια στιγμή, κρίσιμες αποφάσεις λαμβάνονταν πίσω από τις κλειστές πόρτες ξένων κέντρων αποφάσεων. Όπως υπγράμμισε ο κ. Μέρτζος, το βιβλίο αποκαλύπτει συγκλονιστικές μαρτυρίες από την πλευρά της Αριστεράς. Το χαρακτήρισε, μάλιστα, συναρπαστικό, καθώς κάθε αράδα «ξεκλειδώνει ένα μυστικό».
Ο καθηγητής Νεότερης Ιστορίας, πρόεδρος του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα, Γιάννης Χασιώτης, υπογράμμισε ότι το βιβλίο μας βάζει σε σκέψεις για τον τρόπο που χειριστήκαμε τα εθνικά μας μέτωπα.
Ο δημοσιογράφος και συγγραφέας, Σπύρος Κουζινόπουλος εξέφρασε την άποψη ότι το θέμα των Σκοπίων είναι προϊόν της διαλυτικής προσπάθειας των μεγάλων ξένων δυνάμεων, που εκδηλώνεται και στις μέρες μας με την υπόθαλψη του μεγαλοϊδεατισμού από τις ΗΠΑ.