• Αντώναρος κατά Παπανδρέου. Δριμύτατη επίθεση κατά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξαπέλυσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος με αφορμή τις συνεντεύξεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ σε ξένα έντυπα και τις αναφορές του στα επεισόδια. Ο Ευάγγελος Αντώναρος καταλόγισε στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και την ηγετική του ομάδα «βουλιμία για εξουσία» και ζήτησε απερίφραστη καταδίκη της βίας. «Τον κ.Παπανδρέου και την ηγετική του ομάδα δεν τους ενδιαφέρει καθόλου η χώρα. Δεν τους ενδιαφέρει η σταθερότητα. Δεν τους ενδιαφέρει η εσωτερική ηρεμία. Τυφλωμένοι από τη βουλιμία για την εξουσία, νοιάζονται μόνο για το πως θα την επανακτήσουν με κάθε θυσία, ακόμη και σε βάρος της χώρας. Μια εξουσία που κακοδιαχειρίστηκαν για 20 ολόκληρα χρόνια», υπογράμμισε χαρακτηριστικά, ο κ. Αντώναρος. Έντονη ήταν η αντίδραση του ΠΑΣΟΚ στις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου. Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου σημείωσε χαρακτηριστικά: «Σε λίγο θα μας ζητούν πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων».
  • Κριτική στην κυβέρνηση και στα υπόλοιπα κόμματα της Αντιπολίτευσης άσκησε η γ.γ. της Κ.Ε. του Κ.Κ.Ε., κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για τα πρόσφατα επεισόδια. Η Αλέκα Παπαρήγα κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για διγλωσσία στο θέμα των κουκουλοφόρων. Για τον ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι στηρίζει τους κουκουλοφόρους για λόγους ψηφοθηρίας.
  • Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις με την έναρξη της νέας χρονιάς εμφανίστηκαν οι εκπρόσωποι της ΟΛΜΕ, της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας και των Πανεπιστημιακών. Ήδη, υπάρχει πρόταση για συλλαλητήριο στις 9 Ιανουαρίου. Αύριο το πρωί θα συνεδριάσει το συντονιστικό των μαθητών, για να αποφασίσει το μέλλον των καταλήψεων.
  • Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν μαθητές και φοιτητές στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, με αφορμή το νέο περιστατικό με πυροβολισμό σε μαθητή στην Αθήνα. Το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων της Θεσσαλονίκης προσανατολίζεται στη συνέχιση των κινητοποιήσεων κατά της βίας και την επόμενη εβδομάδα, κυρίως με κλείσιμο δρόμων στους δήμους και συναυλίες.
  • Εξιτήριο πήρε από το νοσοκομείο ο 16χρονος μαθητής ο οποίος τραυματίσθηκε από άγνωστο, με 38άρι όπλο, έξω από το σχολείο του στο Περιστέρι. Το παιδί υπεβλήθη σε επέμβαση στο δεξί του χέρι. Άγνωστος παραμένει ο δράστης. Η αστυνομία εξετάζει τώρα από πού μπορεί να ρίχθηκε ο πυροβολισμός. Λίγο πριν το μεσημέρι έξω από το σχολείο που έγινε το επεισόδιο, μαθητές, γονείς, φορείς της περιοχής και το ΠΑΜΕ πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας και στη συνέχεια, πορείες στους δρόμους του Αγίου Αντωνίου.
  • Άμεσα εφαρμόζονται τα μέτρα στήριξης τα οποία ανακοίνωσε ο δήμος Θεσσαλονίκης για τους επαγγελματίες που επλήγησαν ώστε να τονωθεί η αγορά του κέντρου της πόλης, μετά τα επεισόδια του περασμένου Σαββατοκύριακου. Τα μέτρα ψηφίστηκαν κατά πλειοψηφία στη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Ο δήμαρχος, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, απηύθυνε έκκληση σε συνδικαλιστικές οργανώσεις και μαθητές να μην πραγματοποιήσουν κινητοποιήσεις τις ημέρες των εορτών, καθώς ο τζίρος των καταστημάτων του κέντρου σημειώνει κατακόρυφη πτώση.
  • Ανοικτά θα είναι τα εμπορικά καταστήματα αύριο και την Κυριακή. Οι έμποροι, ευελπιστούν ότι τις ημέρες αυτές θα αυξηθεί η κίνηση στην αγορά. Ήδη, οι καταναλωτές προχωρούν στις πρώτες χριστουγεννιάτικες αγορές. Στην εορταστική ατμόσφαιρα, συμμετέχουν το σαββατοκύριακο και τα Ελληνικά Ταχυδρομεία. Τα κεντρικά καταστήματα θα είναι ανοιχτά για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών.
  • Στα περσινά επίπεδα κυμαίνεται η τιμή της γαλοπούλας αλλά και οι τιμές των χοιρινών, για τις παραδοσιακές χριστουγεννιάτικες συνταγές. Οι καταναλωτές άρχισαν ήδη τις προμήθειες και η κίνηση στις αγορές Καπάνι και Μοδιάνο, αναμένεται να κορυφωθεί τις επόμενες ημέρες.
  • Το μισό μισθό τους δαπανούν χιλιάδες ελληνικά νοικοκυριά σχεδόν για να εξοφλήσουν τις μηνιαίες δόσεις στις τράπεζες, προκύπτει από έρευνα για λογαριασμό των τραπεζών. Συναγερμός έχει σημάνει στην Τράπεζα της Ελλάδος και τα επιτελεία των εμπορικών τραπεζών μετά τις πρώτες ενδείξεις για ραγδαία αύξηση των δανείων, τα οποία τους τελευταίους μήνες δεν παρουσιάζουν κίνηση.
  • Μείωση αγοραστικού ενδιαφέροντος που αγγίζει το 30% βλέπουν τα ταξιδιωτικά πρακτορεία στη Θεσσαλονίκη. Οι τουριστικοί πράκτορες υποστηρίζουν ότι οι ακυρώσεις του εισερχόμενου τουρισμού αγγίζουν το 90%.
  • Ικανοποιημένοι εμφανίζονται οι παράγοντες του τουρισμού από την εξαγγελία της δέσμης μέτρων του πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή για την στήριξη του κλάδου. Η ένταξη των τουριστικών επιχειρήσεων στο πρόγραμμα ενίσχυσης και στήριξης των τραπεζών καθώς και η δέσμευση του πρωθυπουργού για ένταξη τους στο πρόγραμμα του Ταμείου Εγγυοδοσίας, αποτελούν πρωτοβουλίες που αναμένεται να αναθερμάνουν το υποτονικό κλίμα.
  • Κατρακύλησαν στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2004 οι τιμές του πετρελαίου κι έφθασαν ως και τα 33,5 δολάρια το βαρέλι, κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων. Αιτία η μείωση της ζήτησης λόγω της οικονομικής ύφεσης , η οποία αντισταθμίζει τη μειωμένη προσφορά από τις χώρες του ΟΠΕΚ. Από τον Ιούλιο, οι τιμές έχουν υποχωρήσει κατά 110 δολάρια.
  • Συνεχίζεται στη Βουλή η συζήτηση για τον προϋπολογισμό με έντονη αντιπαράθεση κυβέρνησης -αντιπολίτευσης. Η συζήτηση ολοκληρώνεται τα μεσάνυχτα της Κυριακής με ονομαστική ψηφοφορία, η οποία ενέχει ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση. Με αφορμή την ψήφιση του προυπολογισμού, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή εκφράζοντας την αντίθεσή τους στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης.
  • Μειώθηκε στο 7,2% του εργατικού δυναμικού η ανεργία, στο τρίτο τρίμηνο του 2008, σύμφωνα με έρευνα που ανακοίνωσε χθες η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. Το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι η ανεργία βρισκόταν στο 7,9%, ενώ το υψηλότερο ποσοστό, 11,7%, στο ίδιο τρίμηνο έχει καταγραφεί το 1999. Το 7,2% στο τρίτο τρίμηνο του έτους είναι το μικρότερο ποσοστό ανεργίας που έχει καταγραφεί από το 1998. Σύμφωνα με την έρευνα, η ανεργία «χτυπάει» κυρίως τις γυναίκες, όπου το ποσοστό φθάνει το 10,8%, ενώ στους άνδρες το αντίστοιχο ποσοστό είναι 4,7%.
  • Παραιτήθηκε, από τη θέση του δημοτικού συμβούλου, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, ο Μιχάλης Ζορπίδης. Ο κ. Ζορπίδης ανέφερε ότι τα καθήκοντά τους ως προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου ορισμένες φορές έρχονται σε αντίθεση με τις θέσεις ενός δημοτικού συμβούλου της διοίκησης του δήμου και ευχαρίστησε τον δήμαρχο για την εμπιστοσύνη που του έδειξε.
  • Νερό από το όρος Μπέλες καταλήγει, εδώ και λίγες ημέρες, στη λίμνη Δοϊράνης, σε μια σημαντική προσπάθεια για τη σωτηρία της. Ολοκληρώθηκε η κατασκευή του τσιμενταύλακα μέσω του οποίου γίνεται η διοχέτευση και, ήδη, χρησιμοποιείται. «Θεωρώ ότι σώσαμε τη Δοϊράνη», δήλωσε στην εκπομπή «Πρωινό στην Τιβι100», ο δήμαρχος Μουριών Κιλκίς Σάββας Αργυρόπουλος.
  • Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες των Σερρών, μετά και την άκαρπη συνάντηση που είχαν χθες με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Αλέξανδρο Κοντό. Σε δύο σημεία είναι, πλέον, κλειστός ο δρόμος Σερρών - Προμαχώνα: Οι αγρότες εκτός από τον αποκλεισμό του κόμβου Πετριτσίου, το μεσημέρι απέκλεισαν με τα τρακτέρ τους και το μεθοριακό σταθμό Προμαχώνα. Έκλεισαν επίσης τον κόμβο της Εγνατίας Οδού, προς Δράμα και Καβάλα.
  • Σχολικές αίθουσες χωρισμένες στα δύο, τουαλέτες που μετατράπηκαν σε διδακτικές αίθουσες και κατασκευή νέων αιθουσών. Αυτή είναι η κατάσταση που επικρατεί στο κτίριο που φιλοξενεί το Λύκειο και το Γυμνάσιο της Καλλικράτειας. Η έλλειψη σχολικής στέγης αποτελεί ένα από τα κυριότερα προβλήματα του δήμου, όπως είπε ο δήμαρχος Καλλικράτειας, Γιάννης Γεωργιαλάς, στην εκπομπή «Πρωινό στην ΤιΒι100».
  • Η Ισπανική Βιγιαρεάλ θα είναι η αντίπαλος του Παναθηναϊκού, στους «16» του Τσάμπιονς Λιγκ. Πρόκειται για μια ομάδα που αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην 4η θέση του ισπανικού πρωταθλήματος με 29 βαθμούς σε 15 αγώνες. Στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ, ο Ολυμπιακός κληρώθηκε με τη γαλλική Σεντ Ετιέν. Τα δύσκολα για τον Ολυμπιακό θα προκύψουν στη φάση των «16» εφόσον βέβαια ξεπεραστεί το εμπόδιο της Σεντ Ετιέν. Εκεί λοιπόν οι «ερυθρόλευκοι» θα συναντήσουν τον νικητή του ζευγαριού Βέρντερ - Μίλαν, με την ιταλική ομάδα να αποτελεί βεβαίως το μεγάλο φαβορί.
  • Έλιωσαν τις κεφαλές του βίντεο στον ΠΑΟΚ. Πριν την προπόνηση της ομάδας, ο Φερνάντο Σάντος μίλησε στους ποδοσφαιριστές του επάνω σε θέματα τακτικής με τη βοήθεια χρήσης βίντεο ενώ και το πρόγραμμα περιείχε ασκήσεις τακτικής. Η προετοιμασία για τον αυριανό εκτός έδρας αγώνα με τον Πανσερραϊκό, συνεχίστηκε χωρίς προβλήματα.
  • Γυρίζει σελίδα ο Άρης, μετά από το βαθμολογικό στραβοπάτημα στο ματς με την ΑΕΚ. Ταξιδεύει στην Κομοτηνή για το κυριακάτικο παιχνίδι με τον Πανθρακικό με σκοπό να πάρει το τρίποντο. Στόχος των παικτών του Κίκε Ερνάντεθ είναι η εκτός έδρας νίκη που θα τους κρατήσει σε τροχιά πλέι οφ και στην 4η θέση του βαθμολογικού πίνακα.
  • Η νίκη επί του Αστέρα Τρίπολης για να έχει αντίκρισμα στο στρατόπεδο των «κυανόλευκων», θα πρέπει στο αυριανό παιχνίδι, στις 5 παρά τέταρτο, κόντρα στην Ξάνθη, να κλείσει ο πρώτος γύρος με μία ακόμη εντός έδρας επιτυχία. Ο Μάκης Κατσαβάκης και οι συνεργάτες του έριξαν καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας το βάρος στο κομμάτι της φυσικής κατάστασης αλλά και της αντοχής ώστε να βελτιωθεί σταδιακά η εικόνα του Ηρακλή με την έναρξη του δευτέρου γύρου.
  • Αρνητική εικόνα παρουσίασε και σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο. Ο γενικός δείκτης επηρεασμένος από την πτώση των διεθνών χρηματαγορών ολοκλήρωσε την εβδομάδα καταγράφοντας απώλειες: -0,39%, στις 1731,63 μονάδες.
  • Σχεδόν αίθριος καιρός, με πρόσκαιρες νεφώσεις τις πρωινές ώρες αναμένεται, για αύριο Σάββατο, στη Θεσσαλονίκη. Η ορατότητα θα είναι γενικά καλή και η θερμοκρασία θα φθάσει ως τους 9 βαθμούς Κελσίου.