• Τέλος στα σενάρια διαδοχής και πρόωρης κάλπης που αναζωπυρώθηκαν με αφορμή τα τελευταία γεγονότα που προκάλεσε ο θάνατος του 15χρονου μαθητή, έβαλε από τις Βρυξέλες, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, τονίζοντας ότι «η χώρα έχει ισχυρή κυβέρνηση. Σε συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας εργασιών της συνόδου κορυφής ξεκαθάρισε για άλλη μία φορά ότι κανείς δεν έχει δικαίωμα να καπηλεύεται τις αγωνίες, τους προβληματισμούς και τις αναζητήσεις της νέας γενιάς. Παράλληλα χαρακτήρισε επαρκές το οικονομικό πακέτο κάλυψης των επιχειρήσεων που υπέστησαν ζημιές από τα επεισόδια και τόνισε ότι δεν υπάρχει ζήτημα αλλαγής ηγεσίας στο υπουργείο Εσωτερικών ή την ΕΛ.ΑΣ.


  • Σε συμφωνία κατέληξαν οι ηγέτες των 27 χωρών μελών της ΕΕ στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, καθώς ενέκριναν το πακέτο ύψους 200 δισ. ευρώ, που πρότεινε η Κομισιόν για την τόνωση της ευρωπαϊκής οικονομίας. Οι ηγέτες συμφώνησαν επίσης, σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών, το πακέτο μέτρων για την τόνωση της οικονομίας και την παροχή εγγυήσεων στην Ιρλανδία.


  • Εξέπνευσε το πρωί μετά από πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο ο τέως πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος ο οποίος συνέδεσε το όνομά του με το συντριπτικό «όχι» των Ελληνοκυπρίων στο Σχέδιο Ανάν. Τη θλίψη του για την απώλεια του Τάσσου Παπαδόπουλου εξέφρασαν ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος σε Ελλάδα και Κύπρο.


  • Και σήμερα ένταση επικράτησε στην πλατεία Κοραή, το Σύνταγμα, το Πολυτεχνείο και τη Νομική, κατά τη διάρκεια των δυο νέων συλλαλητηρίων που διοργανώθηκαν στην Αθήνα. Στη Νομική, η αστυνομία απέκλεισε τους γύρω δρόμους μετά την ανταλλαγή μολότοφ και δακρυγόνων μεταξύ νεαρών και αστυνομικών, ενώ ένα αυτοκίνητο πυρπολήθηκε. Νωρίτερα η ένταση μεταξύ μαθητών και αστυνομίας μεταφέρθηκε, μπροστά από τη Βουλή όπου ξεκίνησε πετροπόλεμος, με τους αστυνομικούς να απαντούν με ρίψη δακρυγόνων. Στη συνέχεια ομάδα αναρχικών μπήκε στο μνημείο κρατώντας μαύρη- κόκκινη σημαία, και απωθήθηκε από ομάδα των ΕΚΑΜ που χρησιμοποίησε χημικά και χειροβομβίδες κρότου- λάμψης.


  • Ήρεμη ήταν η χθεσινή νύχτα στον χώρο των πανεπιστημίων καθώς και στις γύρω περιοχές. Στην πόλη δεν πραγματοποιήθηκαν επεισόδια, με μοναδικό παρατράγουδο την επίθεση στα γραφεία της εφημερίδας «Μακεδονία», όπου άγνωστοι τα έκαναν κυριολεκτικά γυαλιά- καρφιά. Σήμερα στα πανεπιστήμια καθώς και στο ΤΕΙ της πόλης τα μαθήματα πραγματοποιούνται κανονικά. Ομαλή είναι η κατάσταση και στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση, καθώς σε σύνολο νομού μόνο οκτώ σχολεία τελούν υπό κατάληψη.


  • Άλλη μια πορεία διαμαρτυρίας στους κεντρικούς δρόμους της πόλης για τον θάνατο του 15χρονου μαθητή Αλέξη Γρηγορόπουλου, πραγματοποίησαν το μεσημέρι δεκάδες μαθητές και μέλη της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς. Η πορεία κατέληξε ειρηνικά στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, χωρίς να δημιουργηθούν επεισόδια.


  • Έντονη αντιπαράθεση ανάμεσα στον υφυπουργό Εσωτερικών Παναγιώτη Χηνοφώτη και τους βουλευτές, του ΠΑΣΟΚ Ντίνο Βρεττό και του ΛΑΟΣ Άδωνη Γεωργιάδη σημειώθηκε το πρωί στη Βουλή με αφορμή τα τελευταία επεισόδια στην Αθήνα. Ο κ. Χηνοφώτης ζήτησε συγγνώμη με παρρησία για το θάνατο του 15χρονου και προανήγγειλε αλλαγή στους όρους χρήσης όπλων από τους αστυνομικούς. Ο κ. Βρεττός χαρακτήρισε θέατρο την υποβολή παραίτησης της ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών, ενώ ο κ. Γεωργιάδης υποστήριξε ότι δόθηκε εντολή στην ΕΛ.ΑΣ. να μείνει αδρανής, προκαλώντας έτσι την έντονη αντίδραση του κ. Χηνοφώτη.


  • Σε νέες πιο γερές βάσεις φιλοδοξεί να οικοδομηθεί η σχέση μεταξύ της Θεσσαλονίκης και της Λειψίας. Η αδελφοποίηση της Θεσσαλονίκης με την πόλη της Λειψίας πραγματοποιήθηκε στις 17 Οκτωβρίου 1984. Περίπου 25 χρόνια μετά ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος και ο δήμαρχος της Λειψίας Μπούργκχαντ Γιούνγκ υπέγραψαν σήμερα πρωτόκολλο φιλίας και συνεργασίας ενεργοποιώντας ουσιαστικά την αδελφοποίηση των δύο πόλεων.


  • Την δέσμευση ότι το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης θα συνδράμει οικονομικά τους εμπόρους και τους επαγγελματίες που επλήγησαν από τις πρόσφατες καταστροφές στο κέντρο της πόλης, ανέλαβε ο αρμόδιος υπουργός, Μαργαρίτης Τζίμας. Κατά την διάρκεια συνάντησης που είχε το πρωί με μέλη αντιπροσωπείας του Επαγγελματικού επιμελητηρίου και του Εμπορικού συλλόγου Θεσσαλονίκης, ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης ανέλαβε την πρωτοβουλία να μεταβιβάσει το υπόμνημα των παραγωγικών φορέων για την στήριξη της αγοράς στα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης.


  • Μικροπροβλήματα προκλήθηκαν στην Θεσσαλονίκη από τους πολύ δυνατούς ανέμους που φύσηξαν στην πόλη από νωρίς το πρωί. Η πυροσβεστική δέχτηκε ελάχιστες κλήσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας για περιπτώσεις που αφορούσαν κυρίως σπάσιμο και πτώσεις υαλοπινάκων. Μεγάλα επιβατικά πλοία δεν εισήλθαν στο λιμάνι όπου ισχύει απαγορευτικό και για την πλεύση των μικρών σκαφών στο Θερμαϊκό Κόλπο.


  • Σε ηλικία 15,5 χρονών, κατά μέσο όρο, αρχίζουν τη χρήση ναρκωτικών ουσιών οι νέοι, οι μισοί από τους οποίους έχουν εγκαταλείψει το σχολείο, ενώ επτά στους δέκα έχουν και εμπλοκή με τον νόμο. Τα στοιχεία παρουσιάστηκαν με αφορμή τη συμπλήρωση 25 χρόνων λειτουργίας του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων ΙΘΑΚΗ, περίοδος αποτελεσματικής λειτουργίας, καθώς, όπως προκύπτει από στοιχεία, επτά στα δέκα εξαρτημένα άτομα, τα οποία παρακολούθησαν μέχρι το τέλος τα προγράμματα, αποθεραπεύτηκαν και απείχαν στη συνέχεια από τη χρήση ουσιών.


  • Προβλήματα ενδέχεται να προκληθούν από την Δευτέρα στην πραγματοποίηση των χημειοθεραπειών στο αντικαρκινικό νοσοκομείο «Θεαγένειο». Νοσηλευτές δηλώνουν ότι θα σταματήσουν να πραγματοποιούν τη διάλυση των κυτταροστατικών φαρμάκων, εργασία η οποία είναι καθήκον των φαρμακοποιών. Από την πλευρά του, ο διοικητής του νοσοκομείου, Δημήτρης Χριστογιάννης, δηλώνει ότι οι νοσηλευτές δεν μπορούν να αρνηθούν την εργασία και ότι δεν πρόκειται να σημειωθεί καμία καθυστέρηση στην πραγματοποίηση των χημειοθεραπειών.


  • Διεθνές συνέδριο με θέμα ‘’Συνομιλώντας με τις γλώσσες- πολιτισμούς’’ διοργανώνουν ο Τομέας Γλωσσολογίας και Διδακτικής της Γλώσσας και το Εργαστήριο Διδακτικής Ζωντανών Γλωσσών του τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Το συνέδριο διοργανώνεται στο πλαίσιο των δράσεων για το Ευρωπαϊκό Έτος Διαπολιτισμικού Διαλόγου.


  • Παραδοσιακά στολίδια, χειροποίητα κεριά και σπιτικά γλυκά εκτίθενται στο χριστουγεννιάτικο παζάρι που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Αναπτυξιακής Αποκατάστασης Θεσσαλονίκης στον πεζόδρομο της Ικτίνου. Τα περισσότερα από αυτά είναι δημιουργίες των παιδιών του ιδρύματος.


  • Σε τροχιά υλοποίησης βρίσκονται έργα για την αναβάθμιση του οδικού δικτύου περιφερειακά των Γιαννιτσών. Όπως είπε, μιλώντας στην εκπομπή «Πρωινό στην ΤV100», ο δήμαρχος Γιαννιτσών, έχει δοθεί στην κυκλοφορία η δυτική περιφερειακή οδός της πόλης και είναι έτοιμη η μελέτη και για το ανατολικό τμήμα.


Με πληροφορίες από την TV 100