Μίνι κρουαζιέρα στο Θερμαϊκό και τον Τορωναίο κάνει ο Μάθιου Νίμιτς. Ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ για την υπόθεση του ονόματος των Σκοπίων αποφάσισε, μετά τις επαφές που είχε σε Σκόπια και Θεσσαλονίκη, να περάσει ένα πιο ευχάριστο διήμερο και δέχτηκε την πρόταση Θεσσαλονικέα επιχειρηματία, με τον οποίο διατηρεί φιλικές σχέσεις εδώ και χρόνια, για ένα διάλλειμμα από τις υποχρεώσεις του.
Το πρωί της Παρασκευής, 22 Αυγούστου, ο κ. Νίμιτς συναντήθηκε με τον πρέσβη Αδαμάντιο Βασιλάκη, στη Θεσσαλονίκη και είχαν συζήτηση για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων. Αμέσως μετά, με διπλωματικό τρόπο (που άφησε χώρο στο ΠΑΣΟΚ για να ξιφουλκήσει) ξεκαθάρισε ότι οι συζητήσεις γίνονται για το όνομα και μόνον -κι όχι για τις σάχλες που θέτει ο Σκοπιανός πρωθυπουργός περί μειονοτήτων και γλώσσας.
Επί λέξει ο κ. Νίμιτς δήλωσε:
«Το θέμα του ονόματος (σ.σ. των Σκοπίων) είναι τόσο δύσκολο και δεν χρειάζεται να το επιβαρύνουμε με άλλα θέματα. Θα πρότεινα να τα αφήσουμε κατά μέρος και να ασχοληθούμε με το θέμα του ονόματος και να προσπαθήσουμε να βρούμε λύση».
Λίγο νωρίτερα, όμως, όταν ρωτήθηκε αν τέθηκαν κι άλλα θέματα στη συζήτηση, είχε πει: «Τέθηκε μια σειρά θέματων τα οποία θα τα χαρακτήριζα περιφερειακά στο κεντρικό ζήτημα του ονόματος, τα οποία άλλοτε συνδέονται περισσότερο και άλλοτε συνδέονται λιγότερο με το κεντρικό ζήτημα του ονόματος. Αυτά τα ζητήματα ενδεχομένως είναι ένα θέμα, δεν είναι ο πυρήνας».

Δικαιολογείται, έτσι, ο ο πολιτικός εκπρόσωπος τουΠΑΣΟΚ για θέματα Εξωτερικών, Ανδρέας Λοβέρδος, να δηλώνει: «Δυστυχώς επιβεβαιωθήκαμε στις εκτιμήσεις μας για ορισμένες δυσμενείς εξελίξεις σε σχέση με το ζήτημα των Σκοπίων. Και σήμερα, στην Ελλάδα μετά τις συνομιλίες των κ.κ. Νίμιτς και Βασιλάκη, ο κ. Νίμιτς έκανε αναφορά για "κύριο ζήτημα", δηλαδή για αυτό του ονόματος, "ξεχνώντας" ότι, όπως ο ίδιος έχει αναφέρει, στην εντολή του από τον Γ.Γ.ΟΗΕ μόνο το θέμα του ονόματος υπάρχει. Όταν ο κ.Νίμιτς αναφέρεται σε κύριο πρόβλημα εκ της τυπικής λογικής παραπέμπει και σε άλλα δήθεν δευτερεύοντα . Τέτοια όμως θέματα επειδή ούτε υπάρχουν, ούτε ο ΟΗΕ έχει αναλάβει και οργανώνει την επίλυσή τους, ο κ. Νίμιτς θα έπρεπε να τα είχε με τον τρόπο του αποκλείσει από τις συζητήσεις που διεξάγη τις τελευταίες εβδομάδες».
Φυσικά, ο κ. Λοβέρδος, επέρριψε ευθύνες γι αυτό στην κυβέρνηση, λέγοντας: «τόσο με τα λάθη όσο και με τις παραλείψεις της επέτρεψε στην εθνικιστική ηγεσία των Σκοπίων να γεμίζει το καλάθι της διαπραγμάτευσης με ό,τι της περνάει από το μυαλό».
Ο κ. Νίμιτς, στις δηλώσεις του, διαπίστωσε σοβαρότητα και από τις δύο πλευρές ως προς τη διάθεσει να επιλυθεί το θέμα του ονόματος, αφήνοντας έτσι έκθετο το Σκοπιανό πρωθυπουργό, Ν. Γκρούεφσκι, ο οποίος χθες υποστήριξε ότι η Ελλάδα δεν επιθυμεί την επίλυση του ζητήματος τουλάχιστον μέχρι το Μάιο. Ερωτηθείς τέλος, αν θα γίνουν συνομιλίες σε υψηλότερο επίπεδο, είπε ότι δεν μπορεί να προβλέψει, επισημαίνοντας παράλληλα ότι το Σεπτέμβριο είναι η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και αυτός -όπως είπε- είναι ένας χρόνος που υπάρχει αρκετό ενδιαφέρον.
Όσο για το αν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας, ο κ. Νίμιτς δήλωσε ότι προσωπικά ο ίδιος δεν πιστεύει στα χρονοδιαγράμματα. «Χρειάζεται η επίλυση, δεν θα βάλουμε όμως χρονοδιάγραμμα», τόνισε.
Από την πλευρά του, ο πρέσβης Αδαμάντιος Βασιλάκης, είπε: «Την επιστολή του πρωθυπουργού την ξέρετε. Τις δηλώσεις της κ.Μπακογιάννη τις ξέρετε, συνεπώς σε αυτή τη βάση προχωράμε σιγά-σιγά και θα δούμε τι θα γίνει. Εγώ είμαι αισιόδοξος άνθρωπος και λέω αν υπάρχει υπομονή μπορεί να βρεθεί λύση. Χρειάζεται υπομονή και σιγά-σιγά».
Ερωτηθείς τέλος, αν θα υπάρξει και νέο βέτο από την ελληνική κυβέρνηση στα Σκόπια, ο κ.Βασιλάκης αρκέστηκε να πει: «Θα πάρετε τις δηλώσεις του πρωθυπουργού και θα βρείτε την απάντηση».

H φωτογραφία είναι του Ν. Αρβανιτίδη, από το ΑΠΕ