«Ένα πανεπιστήμιο έχει τη δυνατότητα να αναλάβει πρωτοβουλίες για την επίλυση μεγάλων προβλημάτων, όπως αυτό της υπερθέρμανσης του πλανήτη». Αυτό ακούστηκε καλό. Το υποστήριξε, μεταξύ άλλων, στην ομιλία του με τίτλο «Το πανεπιστήμιο στην υπηρεσία της κοινωνίας», στο Εμπορικό και Βιομηχανικό επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, ο πρόεδρος του Πανεπιστημίου Γέιλ των ΗΠΑ, Ρίτσαρντ Λέβιν. Μίλησε ως προσκεκλημένος του ιδρύματος Fulbright -με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 60 χρόνων από την ίδρυσή του- και του ΕΒΕΘ.
Όπως είπε, το πανεπιστήμιο Γέiλ υλοποιεί, ήδη, πρόγραμμα για τη μείωση της εκπομπής του σε άνθρακα, κατά 10%, έως το 2020.
Ανέπτυξε, όμως, κι άλλες ιδέες του. Υπεραμύνθηκε της συνύπαρξης ιδιωτικών και κρατικών πανεπιστημίων, υποστηρίζοντας ότι η μεταξύ τους ανταγωνιστικότητα μπορεί να οδηγήσει στην αυτοβελτίωσή τους. Υποστήριξε ότι «οι καινοτόμες ιδέες πάντα υποστηρίζονται από τα ιδιωτικά πανεπιστήμια».
Κατά τον Ρίτσαρντ Λέβιν, «το ιδιωτικό ίδρυμα θεωρεί εαυτόν, υπηρέτη του κοινού καλού. Δεν υπάρχουν μέτοχοι και επωφελούμενοι οικονομικά, ούτε υψηλοί μισθοί και ακριβά αυτοκίνητα. Κάθε δολάριο, που κερδίζουμε, διατίθεται για έρευνες και διδακτικούς σκοπούς. Το διοικητικό συμβούλιο ελέγχει τα πανεπιστήμια, όπως η κυβέρνηση τα κρατικά. Διατηρούν την αυτονομία και την ακαδημαϊκή τους ελευθερία». Πρότεινε, μάλιστα, την θεσμοθέτηση διδάκτρων και στα δημόσια πανεπιστήμια, κάτι που, ήδη, γίνεται στα πανεπιστήμια της Βρετανίας και των ΗΠΑ.