Δεν υπάρχει ευρύτερο πεδίο για συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με τον Αλέκο Αλαβάνο. ΥΠάρχει, όμως, πεδίο για κοινή δράση σε διάφορους τομείς: Την υπεράσπιση του άρθρου 16, το κλείσιμο των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών, την ελεύθερη πρόσβαση των αποφοίτων λυκείου στα ΑΕΙ, τη στήριξη των αποθεματικών των Ασφαλιστικών Ταμείων, το σταμάτημα των ιδιωτικοποιήσεων του ΟΤΕ, της ΔΕΗ και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.
Στην ομιλία που έκανε σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στο Δημοτικό Θέατρο Σταυρούπολης, ευχήθηκε «καλή επιτυχία» στο ΠΑΣΟΚ. Σημείωσε πως με την εκλογή προέδρου έκλεισε ένας κύκλος μεγάλης κρίσης και εσωκομματικής αντιπαράθεσης.
Ο κ. Αλαβάνος εξέφρασε την ικανοποίηση του για το εκλογικό αποτέλεσμα της 16ης Σεπτεμβρίου και τόνισε ότι έχει αλλάξει το τοπίο και μπορεί να γίνει πράξη ο στόχος για το τέλος της εποχής του δικομματισμού. Άλλαξε τροπάριο, λέγοντας ότι είναι υπαρκτές "οι αλυτρωτικές και επεκτατικές βλέψεις" των Σκοπίων, που πρέπει να εξοβελιστούν και να αντιμετωπιστούν οριστικά. Δεν ξέχασε, όμως, να σημειώσει, ότι η Ελλάδα χρειάζεται την ύπαρξη αυτού του κράτους στα βόρεια σύνορα και πρότεινε την οδό της συνεργασίας σε διάφορους τομείς, όπως συμβαίνει με την Τουρκία. Επέκρινε, επίσης, όσα είχε πει ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος.
Στην εκδήλωση μίλησαν επίσης ο Γιάννης Θεωνάς και ο Ρούντι Ρινάλντι.
Το μεσημέρι, ο κ. Αλαβάνος είχε συναντηθεί με το νομάρχη Θεσσαλονίκης, Π. Ψωμιάδη, για το θέμα της ρύπανσης της λίμνης Κορώνειας.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι μέλημα είναι η αξιοποίηση των χρηματοδοτήσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης και η ενεργοποίηση της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων. Με αφορμή και το πρόσφατο ταξίδι του στα Σκόπια επισήμανε στο νομάρχη την ανάγκη να ενεργοποιηθούν όλες οι διαδικασίες για κοινές δράσεις Ελλάδας-ΠΓΔΜ σε θέματα που έχουν σχέση με την προστασία οικοσυστημάτων, ιδιαίτερα του Αξιού ποταμού και όπου υπάρχουν μορφές συνεργασίας και προγράμματα που έχουν «παγώσει».
Ο κ. Ψωμιάδης είπε στους δημοσιογράφους ότι είναι γνωστές και σεβαστές οι ευαισθησίες του κ. Αλαβάνου, χαρακτήρισε θετική την παρουσία του στη Νομαρχία και σημείωσε πως μπορεί να γίνει παράδειγμα για μίμηση και από άλλους πολιτικούς αρχηγούς.