ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΝΕΡΟΥ!

Προσέχουμε

για να έχουμε!

ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ

ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ,

ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ,

ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΩΝ

ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΔΗΜΑΡΧΩΝ

Φαίνεται ότι ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, πήρε πολύ στα σοβαρά τη ρήση: "Ο επόμενος πόλεμος της ανθρωπότητας θα γίνει για το νερό". Πώς να εξηγήσει κανείς, διαφορετικά, τη δημιουργία Βαλκανικής Τράπεζας Νερού -με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης- την οποία θα προτείνει αύριο (Σάββατο), στην σύνοδο των Ευρωπαίων Δημάρχων, στο πλαίσιο της «Διπλωματίας των Πόλεων».

Η αντιπροσωπεία του Δήμου Θεσσαλονίκης, με επικεφαλής το δήμαρχο Βασίλη Παπαγεωργόπουλο, βρίσκεται από σήμερα (Παρασκευή), στo Νόβισαντ της Σερβίας προκειμένου να συμμετάσχει στην 8η Διεθνή Σύνοδο Δημάρχων των μεγάλων Βαλκανικών Πόλεων. Η σύνοδος, που θα πραγματοποιηθεί αύριο (Σάββατο) στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Σερβίας, παρουσία του Πρέσβη της Ελλάδας στο Βελιγράδι Χρ. Παναγόπουλου και εκπροσώπων του υπουργείου Εξωτερικών της Σερβίας, γίνεται στο πλαίσιο του Δικτύου Βαλκανικών Πόλεων.

Οι βαλκάνιοι δήμαρχοι συζητούν για:

  • Την ανάπτυξη φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των μεγάλων Βαλκανικών Αστικών Κέντρων μέσω πολιτισμικών και καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων.
  • Την προστασία του περιβάλλοντος και τους υδάτινους πόρους.
  • Την εδραίωση μόνιμων σχέσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Συμβούλιο της Ευρώπης και την εκμετάλλευση των προγραμμάτων της Ε.Ε.

Μεταξύ των πόλεων που θα πάρουν μέρος στην αυριανή σύνοδο του Νοβισαντ περιλαμβάνονται, το Βελιγράδι, το Βουκουρέστι, τα Τίρανα, το Αργυρόκαστρο, η Κορυτσά, το Σεράγεβο, η Σόφια, η Φιλιππούπολη, το Μπουργκάς, το Νόβισαντ, η Κωστάντζα, τα Σκόπια, η Άγκυρα και η Κωνσταντινούπολη.

Οι Βαλκάνιοι δήμαρχοι έχουν ονομάσει τέτοιου είδους ενέργειες «διπλωματία των πόλεων». Η γενική, αυτή, προσπάθεια, άρχισε από τη Θεσσαλονίκη κι επεκτείνεται σε όλες τις μεγάλες βαλκανικές πόλεις.

Στην ομιλία του, στο Balcinet, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, αναμένεται να τονίσει ότι οι βαλκανικές πόλεις «προσβλέπουν σε ακόμη καλύτερες μέρες, προσβλέπουν στα αποτελέσματα αυτής της συνόδου και στους νέους άξονες του κοινού μέλλοντός μας». Ειδικά για τα προβλήματα διαχείρισης των υδάτινων πόρων στη Βαλκανική, αφού επισημάνει ότι «τα απαραίτητα έργα και μέτρα που συνοδεύουν και υλοποιούν το σχεδιασμό διαχείρισης των υδατικών πόρων χρηματοδοτούνται είτε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Πολιτεία, είτε κι από τις ίδιες τις τοπικές αρχές", θα προτείνει "τη δημιουργία Τράπεζας Νερού ανά υδρολογική λεκάνη, με πρωτοβουλία των Δήμων της περιοχής, η οποία θα αναλάβει τη διαχείριση του τοπικού υδατικού δυναμικού και την εφαρμογή των ανάλογων σχεδιασμών". Σύμφωνα με το δήμαρχο Θεσσαλονίκης, η πρόταση αυτή, αφού εγκριθεί, θα πρέπει να υποβληθεί στα αρμόδια Ευρωπαϊκά όργανα προς χρηματοδότηση, στο πλαίσιο των προγραμμάτων διασυνοριακής συνεργασίας. Με τον τρόπο αυτό θα είναι εξασφαλισμένο το επιστημονικό, το επιχειρησιακό και το θεσμικό υπόβαθρο, ώστε στη συνέχεια να προωθηθούν πολιτικές διαχείρισης και τεχνικές παρεμβάσεις, αναφορικά με τις διεθνείς υδρολογικές λεκάνες, και ιδιαίτερα αυτές στις οποίες υπάρχουν άμεσα και μεγάλα προβλήματα.

Το Δίκτυο Βαλκανικών Πόλεων είναι ένας θεσμός που έχει δημιουργήσει σχέσεις φιλίας και συνεργασίας ανάμεσα στις μεγαλύτερες πόλεις των Βαλκανικών χωρών, δημιουργήθηκε το 2000 με πρωτοβουλία του δημάρχου Θεσσαλονίκης Β. Παπαγεωργόπουλου και ήδη έχει να επιδείξει σημαντικό έργο για την εδραίωση σχέσεων συνεργασίας των μεγάλων Βαλκανικών Πόλεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΓΙΟΡΤΗ ΑΓΓΕΛΩΝ ΣΤΗΝ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ

Με Ευριδίκη,

C-Real και

τους ντόπιους DeNiro

Νωρίς-νωρίς μπαίνουν, πάλι, τα Χριστούγεννα, στη Θεσσαλονίκη. Κατά την προσφιλή του συνήθεια, ο δήμος Θεσσαλονίκης, σε μια προσπάθεια να τονώσει την αγορά, διοργανώνει στην περίφημη "Γιορτή των Αγγέλων", στην πλατεία Αριστοτέλους. Κι αυτήν τη φορά, ο δήμος -πράγματι- πρωτοτυπεί, αφού προσφέρει μια συναυλία όχι με τραγούδια ελληνικής λαϊκής καψούρας, αλλά με ελληνική ποπ(ναι, υπάρχει κι αυτή)!

Η "Γιορτή των Αγγέλων" θα είναι κοντά μας, την ερχόμενη Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου, στις 7 το απόγευμα. Κατά τη διάρκειά της, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, θα πατήσει το κουμπί για να ανάψουν τα λαμπάκια στο -ύψους 22 μέτρων- Χριστουγεννιάτικο δένδρο της πλατείας, αλλά και ςτον εορταστικό διάκοσμο της πόλης. Είναι η πιο όμορφη στιγμή της εκδήλωσης -και η πιο χρήσιμη, για τους καταστηματάρχες του κέντρου της πόλης. Και είνα το επίκεντρο μιας γιορτής, την οποία θα μπορούσε να οργανώνει ο δήμος και να είναι, πραγματικά, ζηλευτή -όπως, φαντάζομαι, θα την ήθελε κι ο ίδιος ο δήμαρχος.

Πάντως, ακόμη κι αυτή η "Γιορτή Αγγέλων", με τις όποιες αντιρρήσεις υπάρχουν, είναι μια καλή διέξοδος για τον Θεσσαλονικιό (που αγαπάει αυτού του είδους τη διασκέδαση- σε μια πόλη που δεν μπορεί να προσφέρει κάποια άλλη αντίστοιχη συναυλία, αφού οι λεγόμενοι "μεγάλοι καλλιτέχνες" βλέπουν τον κόσμο ως πελάτη κι όχι ως κοινό.

Για εφέτος, όμως, η έκπληξη είναι μεγάλη. Ο δήμος τόλμησε και προσκάλεσε τους C-Real και το ζεύγος Ευρυδίκης-Κοργιαλά. Μάλιστα, το τρίτο σχήμα που συμμετέχει, είναι οι -πολλά υποσχόμενοι- Θεσσαλονικείς DeNiro. Έτσι, ο δήμος, στην εκδήλωση, καταφέρνει να ικανοποιήσει και αυτούς που θέλουν γκλάμουρ, και τους φίλους της ελληνικής ποπ. Καλύπτεται, όμως, και το κοινό που θέλει να προωθούνται ντόπιοι καλλιτέχνες, οι οποίοι, δυστυχώς, δεν έχουν άλλη διέξοδο.

Στα διαδικαστικά τώρα: Η τεράστια σκηνή θα φωτιστεί ειδικά για την ξεχωριστή αυτή βραδιά ενώ πυροτεχνήματα θα φωτίζουν τον ουρανό της πόλης. Φυσικά δε θα λείψει κι εφέτος το φωτεινό παραδοσιακό καράβι και η φάτνη. Η εκδήλωση θα αρχίσει με τη χορωδία του Ι. Ν. Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου (συμπληρώνει εφέτος 15 χρόνια συνεχούς παρουσίας στην πόλη) και θα μεταδοθεί ζωντανά από τη Δημοτική Τηλεόραση και το Δημοτικό Ραδιόφωνο.