Άλλαξαν ζωή. Παράτησαν τα ναρκωτικά κι έπιασαν να καλλιεργούν βιολογικά μαρούλια, κρεμμυδάκια και σκόρδα.
Ο λόγος για 15 απεξαρτημένους ή υπό απεξάρτηση από τα ναρκωτικά νέους και νέες. Σε κτήμα που βρίσκεται στα Διαβατά, επί πέντε ολόκληρους μήνες, δούλευαν τη γη και, πλέον, περιμένουν αποτελέσματα.
Η όλη προσπάθεια έγινε στο πλαίσιο προγράμματος επαγγελματικής κατάρτισης του ΟΑΕΔ. Το πρόγραμμα βοηθά όσους νέους επιθυμούν να ανοίξουν μία νέα «πόρτα» στη ζωή. Όπως λένε όσοι πήραν μέρος στο πρόγραμμα, τα μαθήματα αποτελούν διέξοδο στο πρόβλημα των ναρκωτικών.
Το πρόγραμμα στηρίζεται από το Εξειδικευμένο Κέντρο Επαγγελματικής και Κοινωνικής Επανένταξης (ΕΚΚΕΕ) ΟΚΑΝΑ Θεσσαλονίκης.
"Καλλιτέχνες στη ψυχή", χαρακτήρισε τα παιδιά που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, η υπεύθυνη του ΕΚΚΕΕ, Ελένη Χριστιά."Με τη θέληση που έχουν, τα παιδιά αυτά καταφέρνουν όχι μόνο να είναι «καθαρά», αλλά και να βρουν δουλειές και να ενσωματωθούν στην κοινωνία», λέει η κ.Χριστιά. Και φέρνει το παράδειγμα τεσσάρων νέων, οι οποίοι, πλέον, εργάζονται σε εργοτάξιο της ΔΕΗ. Μάλιστα, επειδή μόνον ο ένας ήξερε να οδηγεί, πήγαινε, με το αυτοκίνητο, στα σπίτια όλων και τους οδηγούσε στη δουλειά, στη Χαλιδική.
Άλλοι 75 νέοι που βρίσκονται υπό απεξάρτηση παρακολούθησαν αμαθήματα ως βοηθοί υδραυλικών, εκμάθησης ηλεκτρονικών υπολογιστών, φωτογραφίας, ανθοδετικής, χειροποίητου κοσμήματος. Από τις 19 Νοεμβρίου θα αρχίσουν νέα μαθήματα τυποποίησης βιολογικών και παραδοσιακών προϊόντων, πλεκτικής και χειροποίητων διακοσμητικών.
Το μεγάλο πρόβλημα για τους νέους αυτούς, είναι η ζωή μετά τα μαθήματα. Γι αυτό και ζητούν να δημιουργηθεί εκθετήριο, όπου θα μπορούν να παρουσιάζουν τη δουλειά τους και να εξασφαλίζουν έσοδα.