Σε μία πρωτοβουλία υψηλού συμβολισμού και στρατηγικής σημασίας για την ανώτατη εκπαίδευση και την πολιτισμική διπλωματία, προχωρούν τα πέντε πανεπιστήμια της Μακεδονίας και της Θράκης, καθώς συμφώνησαν στην ίδρυση Έδρας Σπουδών Μεγάλου Αλεξάνδρου υπό τη σκέπη της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Η σχετική απόφαση ελήφθη σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, με πρωτοβουλία του υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) Κωνσταντίνου Γκιουλέκα και τη συμμετοχή του υφυπουργού Παιδείας, αρμόδιου για την Ανώτατη Εκπαίδευση, Νίκου Παπαϊωάννου.
Ο κ. Γκιουλέκας επεσήμανε ότι η έδρα αυτή έρχεται να καλύψει ένα σημαντικό κενό στην ελληνική ακαδημαϊκή πραγματικότητα, αναδεικνύοντας τον Μέγα Αλέξανδρο ως παγκόσμιο σύμβολο ιστορικής και πολιτισμικής σημασίας. Η λειτουργία της θα στηριχθεί σε διεπιστημονική συνεργασία με τα άλλα πανεπιστήμια της Βόρειας Ελλάδας, ενώ αναμένεται να χρηματοδοτηθεί από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς. Όπως τόνισε, στόχος είναι να καταστεί κέντρο προσέλκυσης φοιτητών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ενισχύοντας ταυτόχρονα τη διεθνή θέση του ΑΠΘ.
Ο κ. Παπαϊωάννου αναφέρθηκε στη συνολική ενίσχυση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, υπογραμμίζοντας πως μόνο τον τελευταίο χρόνο διατέθηκαν 600 εκατομμύρια ευρώ στα δημόσια πανεπιστήμια, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και εθνικών πόρων. Επισήμανε, επίσης, τη σημασία της διασύνδεσης των ΑΕΙ με την αγορά εργασίας, μέσω ειδικών προγραμμάτων όπως οι «Συμπράξεις Ερευνητικής Αριστείας».
Οι πρυτάνεις των πανεπιστημίων υπογράμμισαν τις δράσεις που υλοποιούν προς αυτήν την κατεύθυνση: θερμοκοιτίδες νεοφυών επιχειρήσεων, πρακτική άσκηση φοιτητών σε επιχειρήσεις, καινοτόμα προγράμματα σύνδεσης με την παραγωγική διαδικασία. Παράλληλα, τονίστηκε η ανάγκη δημιουργίας περιφερειακών κόμβων καινοτομίας σε Ξάνθη και Κοζάνη, ώστε η ανάπτυξη να είναι ισόρροπη και όχι συγκεντρωμένη μόνο στη Θεσσαλονίκη.
Τέλος, στη δεύτερη σύσκεψη, με τη συμμετοχή των προέδρων βιομηχανικών και εξαγωγικών φορέων, αναδείχθηκε το κρίσιμο πρόβλημα της έλλειψης εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού. Τονίστηκε η ανάγκη χαρτογράφησης των αναγκών της αγοράς, ενώ επισημάνθηκε πως η διασύνδεση πανεπιστημίων – επιχειρήσεων αποτελεί μονόδρομο για την αντιμετώπιση των δημογραφικών και αναπτυξιακών προκλήσεων της χώρας.
Σχόλια
Τα σχόλια ελέγχονται πριν από τη δημοσίευση. Απαντάμε σε επώνυμα σχόλια. Διαγράφουμε υβριστικά σχόλια, που μπορεί να προκαλέσουν εισαγγελική παρέμβαση.
Με τη λέξη επαλήθευσης που ζητάμε, προσπαθούμε να αποφύγουμε τα spam και τυχόν ιούς, που θα βλάψουν και το δικό σας υπολογιστή.