«Η επικινδυνότητα (το ρίσκο) είναι διαχειρίσιμη, αλλά χρειάζεται να έχουμε πολλαπλές γραμμές άμυνας. Έτσι θα μπορέσουμε να ανοίξουμε τις πύλες της χώρας σε τουρίστες από το εξωτερικό» , λέει  ο καθηγητής Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ , επικεφαλής  σχετικής μελέτης που διεξάγει το ΑΠΘ σε συνεργασία με ιταλικά πανεπιστήμια, Δημοσθένης Σαρηγιάννης. Όπως εξηγεί: «ο ιός θα παραμείνει και το καλοκαίρι στη χώρα μας» .
Μάλιστα το μαθηματικό μοντέλο του ΑΠΘ σε συνεργασία   με ιταλικά Πανεπιστήμια, έδειξε ότι, όταν η θερμοκρασία φτάσει στους 35 βαθμούς Κελσίου, αναμένεται να μειωθεί η μεταδοτικότητα του κορωνοϊού κατά 70%. Η μείωση της μεταδοτικότητας ιου, που ξεκινά από τα μέσα Μαϊου, θα αυξηθεί τον Ιούνιο, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο , ενώ  από τον Σεπτέμβριο σταδιακά  και μέχρι τον Δεκέμβριο η μεταδοτικότητα αυξάνεται. Η αύξηση της θερμοκρασίας, της υγρασίας, της ηλιοφάνειας και της UVακτινοβολίας συντελούν στη μεταδοτικότητα του ιου. 
 «Η επικινδυνότητα (το ρίσκο) είναι διαχειρίσιμη αλλά χρειάζεται να έχουμε πολλαπλές γραμμές άμυνας για να μπορέσουμε να ανοίξουμε τις πύλες της χώρας και σε τουρίστες από το εξωτερικό», εκτιμά ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης.