Η επανεκκίνηση της οικονομίας βρίσκεται στην κορυφή της πολιτικής ατζέντας, ενόσω μπαίνουμε στη δεύτερη φάση αντιμετώπισης του κορωνοιού, με την κυβέρνηση να εξετάζει προσεκτικά τα επόμενα βήματα της επιστροφής στην κανονικότητα. 

Τα στατιστικά στοιχεία για την εξάπλωση του κορωνοιού, αλλά και η χθεσινή «πρεμιέρα» της άρσης των μέτρων, έφεραν χαμόγελα στο κυβερνητικό επιτελείο, με κυβερνητικά στελέχη να εστιάζουν πλέον στο άνοιγμα εστιατορίων, καφέ, αλλά και εμπορικών καταστημάτων. 

Σήμερα έγινε σύσκεψη, μέσω τηλεδιάσκεψης, υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, για την προετοιμασία της άρσης των περιοριστικών μέτρων στην εστίαση, που έχει πληγεί σφόδρα από την κρίση. 

Κύριο θέμα συζήτησης ήταν η διατήρηση των θέσεων εργασίας και του τζίρου των επιχειρήσεων του κλάδου, ενόψει της επαναλειτουργίας τους, πάντα με την τήρηση των κανόνων που θέτει η Υγειονομική Επιτροπή. Στο πλαίσιο αυτό, συζητήθηκε η αύξηση των τετραγωνικών μέτρων που έχουν τη δυνατότητα να καταλαμβάνουν σε εξωτερικούς δημόσιους χώρους τα καταστήματα εστίασης, χωρίς όμως να δημιουργείται πρόβλημα στην πρόσβαση των πολιτών σε αυτούς.

“Εφόσον συνεχίσουμε να πηγαίνουμε όπως έχουμε κινηθεί τον τελευταίο μήνα ως προς τα επιδημιολογικά δεδομένα, το άνοιγμα της εστίασης με αυτές τις προϋποθέσεις την 1η Ιουνίου είναι κάτι το οποίο είναι απολύτως εφικτό”, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. 

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο κ. Μητσοτάκης έδωσε πέντε βασικές κατευθύνσεις για τη στήριξη των καταστημάτων της εστίασης. Τα όποια μέτρα για την επέκταση στους ανοικτούς χώρους θα είναι έκτακτα και θα ισχύσουν για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, όπως είπε. Η ευθύνη θα πρέπει να περάσει στους δήμους, οι οποίοι θα έχουν ευελιξία σχετικά με την εφαρμογή του νέου, προσωρινού, πλαισίου. Οι ρυθμίσεις θα αφορούν κυρίως υπαίθριους χώρους, ωστόσο θα υπάρχουν προβλέψεις και για τη λειτουργία των εσωτερικών χώρων. Η αύξηση των τετραγωνικών μέτρων θα γίνει χωρίς αύξηση των δημοτικών τελών και τέλος, όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός, δε θα εμποδίζεται η πρόσβαση των πολιτών στους δημόσιους χώρους.

Στη σύσκεψη, υπό τον πρωθυπουργό, συμμετείχαν, εκτός από τους συναρμόδιους υπουργούς, o πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, Δημήτρης Παπαστεργίου και οι δήμαρχοι των δύο μεγαλύτερων δήμων της χώρας, Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης και Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Παράλληλα, εξετάζεται μια σειρά από μέτρα στήριξης όπως είναι τα φορολογικά κίνητρα ή η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση.