Με τις αξιώσεις για αποστρατικοποίηση των νησιών, «η Τουρκία δεν καταφέρνει, παρά μόνο να θυμίζει το λύκο που έβαλε προβιά», επισημαίνει ο Γενικός Γραμματέας της Κ.Ο. της Ν. Δ. Σταύρος Καλαφάτης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής» και στον Γιάννη Απέργη. 

Υπενθυμίζει ότι «η οχύρωση των ελληνικών νησιών κατέστη επιβεβλημένη μετά την εισβολή στην Κύπρο, την εγκατάσταση απέναντι από τα νησιά μας, της Στρατιάς του Αιγαίου και την απόφαση της Εθνοσυνέλευσής της για το Casusbelli, την πιο επίσημη απειλή πολέμου». Τονίζει ότι η οχύρωση «βασίζεται στο άρθρο 51 του Καταστατικού Χάρτη των Η.Ε. που παρέχει ρητά το δικαίωμα νόμιμης άμυνας και δεν μπαίνει σε κανένα παζάρι». Και προσθέτει «Αν η Άγκυρα καιροφυλακτεί, ας ξέρει πως κλείσαμε τις πόρτες και πετάξαμε τα κλειδιά».  Εκτιμά, ταυτόχρονα, ότι «η Τουρκία  πήρε και το μήνυμα που στείλαμε από τον Έβρο και ξέρει πολύ καλά πως η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι αποφασισμένη να κάνει ό,τι χρειαστεί για τη φύλαξη των συνόρων και την προστασία των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Ότι για τα δίκαια και τα δικαιώματα του Ελληνισμού όλοι οι Έλληνες είμαστε μια γροθιά».

Σε ό,τι αφορά την πορεία για τη νέα πραγματικότητα, ο Σταύρος Καλαφάτης συνιστά «άμυνα στην πανδημία και επίθεση στην οικονομία» υπογραμμίζοντας ανάμεσα στα άλλα: «Είναι ανάγκη να συνεχίσουμε τα βήματα για την επανεκκίνηση της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας. Να βάλουμε μπρος, όσο πιο γρήγορα μπορούμε, τις μηχανές της οικονομίας μας, για να περιορίσουμε την ύφεση και την επέκταση της ανεργίας. Να μην καταρρεύσουν οι  επιχειρήσεις και να μην χάσουν οι εργαζόμενοι τις δουλειές τους. Χρειάζεται, επομένως, να κρατήσουμε άμυνα στην πανδημία και να εξαπολύσουμε επίθεση στην οικονομία. Και αυτό επιδιώκουμε με το σχέδιο δράσης που ξεδιπλώνουμε... Ξέροντας, δηλαδή, ότι πάμε σε μια νέα πραγματικότητα που δεν θα είναι ίδια με την κατάσταση που αφήσαμε πίσω μας, δεν θα είναι η κανονικότητα που ξέραμε. Ξέροντας ότι ο κορονοϊός δεν έφυγε και δεν πρέπει να χάσουμε ό,τι με κόπους κερδίσαμε».

Σχολιάζοντας σενάρια πρόωρων εκλογών ο Γενικός Γραμματέας της Κ.Ο. της Ν.Δ. υπογραμμίζει πως ο Πρωθυπουργός έχει ξεκαθαρίσει πολλές φορές ως τώρα ότι δεν  υπάρχει καμιά τέτοια σκέψη στο μυαλό του, κανένα τέτοιο ενδεχόμενο. Και καταλήγει: «Τα σενάρια αυτά δεν εξέφραζαν –και δεν εκφράζουν- παρά μόνο τις φοβίες της Κουμουνδούρου. Μόνος του πανικοβάλλεται και μόνος του απλώνει ξόρκια ο ΣΥΡΙΖΑ».