Σε ιδιώτη ανέθεσε, ο δήμος Αμπελοκήπων-Μενεμένης την περισυλλογή, μεταφορά και φιλοξενία αδέσποτων σε κυνοτροφείο, όπως κάνει τα τελευταία χρόνια, ενώ, για την περίοδο της πανδημίας, με χρήματα του δήμου αγοράστηκαν τροφές για να σιτίζονται τα αδέσποτα.
Τη Μεγάλη Πέμπτη 16 Απριλίου 2020 παρελήφθησαν και διανεμήθηκαν ήδη οι πρώτες ποσότητες τροφών για τους αδέσποτους σκύλους και γάτες ενώ μέχρι σήμερα έχει υπάρξει μία δωρεά τροφών από εταιρεία που δραστηριοποιείται στο χώρο και ελπίζουμε να υπάρξουν και άλλες τέτοιες πρωτοβουλίες.
Επίσης, ο δήμος προγραμματίζει να τοποθετήσει ταΐστρες και ποτίστρες για τα αδέσποτα, ενώ θα λάβει και βοήθεια 7.500 ευρώ από το υπουργείο Εσωτερικών, ως έκτακτη επιχορήγηση, στο πλαίσιο των μέτρων για τον κορωνοϊό.
Ιδιώτης έχει αναλάβει και την περίθαλψη των τραυματισμένων και άρρωστων αδέσποτων ζώων, αλλά και την υλοποίηση προγράμματος στειρώσεων και εμβολιασμών σε σκύλους και γάτες που έχει υποχρέωση να εφαρμόζει ο δήμος. Τα ζώα αποπαρασιτώνονται, εμβολιάζονται και σημαίνονται ηλεκτρονικά. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη στείρωση των θηλυκών ζώων.
Σε ανακοίνωσή του, ο δήμος Αμπελοκήπων - Μενεμένης, κάνει λόγο για "αγαστή συνεργασία με τα φιλοζωικά σωματεία και φιλόζωους πολίτες του Δήμου" και υπενθυμίζει ότι σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, μετά τη στείρωση των αδέσποτων, ο νόμος προβλέπει ότι εφόσον τα ζώα είναι υγιή, να «επανεντάσσονται άμεσα στο οικείο τους περιβάλλον εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου που περισυνελέγησαν».