Το μήνυμα ότι «αυτό το Πάσχα μπορεί να μην ανάψουμε τις λαμπάδες μας στην εκκλησία, αλλά θα μπορέσουμε όμως να μεταλαμπαδέψουμε ο ένας στον άλλον το αναστάσιμο μήνυμα της νίκης της αγάπης και της ζωής απέναντι στον φόβο και τον θάνατο» στέλνει ο
πατήρ Αντώνιος Παπανικολάου, ιδρυτής της Κιβωτού του Κόσμου. 


Αποκρυσταλλώνοντας περαιτέρω το μήνυμά του, ο πατήρ Αντώνιος επισημαίνει πως «μέσα στην Άνοιξη βλέπουμε με λαχτάρα την αναστημένη φύση που μας καλεί να την απολαύσουμε, αλλά δυστυχώς λόγω της περίστασης καλούμαστε να κλειστούμε στο σπίτι, αλλά όχι στον εαυτό μας» και προτρέπει να «μετατρέψουμε αυτή την δυσάρεστη κατάσταση σε μια Πνευματική Άνοιξη των ψυχών μας και ας μην φοβηθούμε να σμίξουν οι καρδιές μας, μια και αυτές δεν κολλούν από τον κορονοϊό. Ας σκορπίσουμε τα αρώματα της πνευματικής αυτής άνοιξής μας και ας αφήσουμε στην άκρη το φόβο και την αγωνία και καθετί που μας δυσκολεύει αυτή την περίοδο για να μπορέσουμε να συναναστηθούμε με τον Θεάνθρωπο Χριστό!».

Στην αρχή του μήνυματός του, ο πατήρ Αντώνιος παρατηρεί πως «πορευόμαστε προς το Πάσχα μέσα σε μια δύσκολη και πρωτόγνωρη κατάσταση που δημιουργήθηκε από το φαινόμενο της πανδημίας του κορονοϊού» και τονίζει αναλυτικά:

«Αδελφοί μου, το Πάσχα σημαίνει πέρασμα και στην προκειμένη περίπτωση της Αναστάσεως του Κυρίου μας, πέρασμα από την δουλεία της αμαρτίας στην ελευθερία της Αναστάσιμης Ζωής, που φέρνει σε όλους μας το πολύτιμο δώρο της αφοβίας. Εφόσον, ο Αρχηγός της Ζωής, ο Χριστός δεν φοβήθηκε τον θάνατο και ξεπλήρωσε με τον δικό Του θάνατο τη δική μας ζωή. Νιώθουμε ένα φόβο αυτές τις μέρες, αλλά όπου να ΄ναι έρχεται η Ανάσταση που θα σκορπήσει μακριά τον φόβο και την αγωνία.

Η ελευθερία αυτή της Αναστάσεως δεν έχει να κάνει με την ασυδοσία και δεν εμποδίζεται από τίποτα. Όποιος ελεύθερα θέλει να αγαπήσει θα βρει τον τρόπο σε όποια κατάσταση και να βρίσκεται. Και αυτό είναι η απάντηση στην ερώτηση «πως θα συναντηθούμε με τον Χριστό τώρα που η πολιτεία με τα μέτρα που έχει πάρει δεν μου επιτρέπει να συμμετέχω στις ακολουθίες;».

Τον Χριστό δεν μας τον στερούν ούτε η Πολιτεία, ούτε οι νόμοι και τα μέτρα και κανείς άλλος, παρά μόνο οι αμαρτίες και τα πάθη μας και η εμμονή μας σε αυτά. Πράγματι, είναι δύσκολο αυτήν την περίοδο να μην μπορούμε να βρεθούμε στις ακολουθίες, αλλά όπως λέει και ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος «Αεί Πάσχα εστί και αεί Χριστούγεννα εστί».

Δηλαδή σε κάθε στιγμή της ζωής μας γίνεται η Γέννηση και η Ανάσταση του Χριστού και δεν περιορίζεται στις συγκεκριμένες ημέρες του ημερολογιακού έτους.

Οι δικές μας προϋποθέσεις είναι αυτές, που θα επιτρέψουν στον Χριστό να Αναστηθεί στην ψυχή μας. Μας δίνεται λοιπόν η ευκαιρία φέτος με την προσωπική μας άσκηση μένοντας στο σπίτι, με την συγχώρεση προς αυτούς που μας αδίκησαν και την δική μας ελεύθερη και γενναία συγνώμη προς αυτούς που αδικήσαμε, να δημιουργήσουμε αυτές τις προϋποθέσεις.

Αντιστεκόμαστε λοιπόν στον φόβο και την αγωνία με την αγάπη και την πίστη μας στον Χριστό. Αυτό το Πάσχα μπορεί να μην ανάψουμε τις λαμπάδες μας στην εκκλησία, αλλά θα μπορέσουμε όμως να μεταλαμπαδέψουμε ο ένας στον άλλον το αναστάσιμο μήνυμα της νίκης της Αγάπης και της Ζωής απέναντι στον φόβο και τον θάνατο «Πού σου, θάνατε, το κέντρον;».

Αδελφοί μου, μέσα στην Άνοιξη βλέπουμε με λαχτάρα την αναστημένη φύση που μας καλεί να την απολαύσουμε, αλλά δυστυχώς λόγω της περίστασης καλούμαστε να κλειστούμε στο σπίτι, αλλά όχι στον εαυτό μας. Ας μετατρέψουμε αυτή την δυσάρεστη κατάσταση σε μια Πνευματική Άνοιξη των ψυχών μας και ας μην φοβηθούμε να σμίξουν οι καρδιές μας, μια και αυτές δεν κολλούν από τον κορονοϊό. Ας σκορπίσουμε τα αρώματα της πνευματικής αυτής άνοιξής μας και ας αφήσουμε στην άκρη το φόβο και την αγωνία και καθετί που μας δυσκολεύει αυτή την περίοδο για να μπορέσουμε να συναναστηθούμε με τον Θεάνθρωπο Χριστό!».