Παύει να ισχύει από την 1η Μαίου το υπάρχον πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας και από την ημερομηνία αυτή και έπειτα η προστασία τηςθα εξαρτάται αποκλειστικά από το νέο Πτωχευτικό Κώδικα.

Αυτό, ουσιαστικά, σημαίνει ότι θα σταματήσει να ισχύει κάθε είδους δικαστική προστασία. 
Αυτός είναι και ο λόγος που στελέχη της κυβέρνησης καλούν τους άμεσα ενδιαφερόμενους, ιδίως τα ευάλωτα νοικοκυριά, να κάνουν χρήση της υφιστάμενης πλατφόρμας για την προστασία της πρώτης κατοικίας από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς. 
«Το νέο πτωχευτικό θα έχει μέριμνα για όσους πραγματικά δεν είναι σε οικονομική θέση να αποπληρώσουν τα δάνειά τους», τόνισε o κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, υπογραμμίζοντας πως στόχος της κυβέρνησης είναι να μην προστατεύονται οι στρατηγικοί κακοπληρωτές.
Μιλώντας στη Βουλή, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταικούρας εξειδίκευσε τους άξονες στους οποίους θα βασίζεται το νέο πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας από την 1η Μαΐου, όταν και θα πάψει να υφίσταται ο γνωστός ως «νόμος Κατσέλη». Όπως είπε ο υπουργός, θα υπάρχει ένα ενιαίο σχήμα προστασίας έναντι οκτώ σχημάτων που υπάρχουν σήμερα και μία δεύτερη ευκαιρία για πολίτες και επιχειρήσεις που μπορούν να αντεπεξέλθουν και τα βρήκαν δύσκολα την προηγούμενη δεκαετία. Επίσης, θα βγουν στη «σέντρα» οι στρατηγικοί κακοπληρωτές και θα υπάρξει ειδική πρόνοια για ευάλωτα νοικοκυριά.