Σε κατάσταση υψίστης επιφυλακής βρίσκεται η ελληνική πλευρά, μετά την ανάφλεξη στη συριακή επαρχία Ιντλίμπ, τις νέες απειλές της Άγκυρας ότι δεν είναι πλέον σε θέση να συγκρατήσει την εντεινόμενη ροή προσφύγων από τη Συρία και
τις εικόνες που μεταδίδουν τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα με εκατοντάδες ανθρώπους να κατευθύνονται προς τα σύνορα με την Ελλάδα. 

Μέχρι στιγμής, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες στα ελληνοτουρκικά σύνορα στην Έβρο υπολογίζονται περίπου στα 1.000 άτομα, αλλά καταγράφονται συνεχώς νέες αφίξεις. 
Η ελληνική κυβέρνηση λαμβάνει μέτρα για την πλήρη αποτροπή κάθε παράνομης εισόδου στη χώρα, με την ενίσχυση των δυνάμεων στα σύνορα και την υποστήριξη του Λιμενικού στα νησιά με περισσότερα σκάφη και περιπολίες. 
Εκτός λειτουργίας τέθηκε το μεσημέρι το τελωνείο στις Καστανιές του Έβρου, με κυβερνητικές πηγές να διευκρινίζουν ότι θα κλείνουν τα τελωνεία όπου χρειάζεται και ότι όσοι έχουν χαρτιά και είναι νόμιμοι θα περνούν στην Ελλάδα, αλλά κανείς άλλος.  
“Δε θα ανεχθούμε παράνομες εισόδους στην Ελλάδα. Αυξάνουμε την ασφάλεια στα σύνορα. Η Ελλάδα δεν φέρει καμία ευθύνη για τα τραγικά γεγονότα στη Συρία και δε θα υποστεί τις συνέπειες των αποφάσεων άλλων», διαμηνύει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος είχε τηλεφωνική επικοινωνία για το θέμα με τη Γερμανίδα καγγελάριο, Άνγκελα Μέρκελ. 

Μικροεπεισόδια στις Καστανιές


Μικροεπεισόδια σημειώθηκαν το μεσημέρι στο Συνοριακό Σταθμό Καστανιών, όταν αλλοδαποί επιχείρησαν να προσεγγίσουν τη συνοριακή γραμμή, στο τελείωμα του φράχτη, αλλά απωθήθηκαν από τις ελληνικές αρχές, οι οποίες προχώρησαν σε ρίψη χημικών και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης. 
Την ίδια ώρα, χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες έχουν συγκεντρωθεί στα παράλια της Τουρκίας και ετοιμάζονται να περάσουν από τη Σμύρνη, τα Δαρδανέλια και το Αϊβαλί στα ελληνικά νησιά, σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ.Στον Έβρο μάλιστα βρίσκεται ήδη ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος, προκειμένου να επιβλέψει τα μέτρα για την ασφάλεια των συνόρων. Στον Έβρο αναμένεται να μεταβεί και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, για να συντονίσει τις διαδικασίες της φύλαξης. Ταυτόχρονα, σε Λέσβο, Χίο και Σάμο μεταβαίνουν εκτάκτως ο υπουργός Ναυτιλίας, Γιάννης Πλακιωτάκης και ο υφυπουργός Άμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής, με στόχο να επιβλέψουν τα μέτρα ασφάλειας. 
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση προχωρά σε αύξηση του προσωπικού και των χερσαίων δυνάμεων στον Έβρο, αλλά και τον πλωτών μέσων και των ανδρών του Λιμενικού στα νησιά προκειμένου να υπάρχουν μηδενικές ροές.
Το ότι έκλεισε το τελωνείο έχει δημιουργήσει προβλήματα σε Τούρκους και ξένους επισκέπτες που δεν μπορούν να εισέλθουν στην χώρα ή και για Έλληνες που θέλουν να επιστρέψουν;
Όλοι αυτοί θα πρέπει είτε να αναμένουν άνοιγμα του Τελωνείου είτε να εισέλθουν στην χώρα μέσω του Τελωνείου Κήπων ή μέσω Βουλγαρίας.