Απεργιακές κινητοποιήσεις έχουν προγραμματιστεί για σήμερα ως ένδειξη διαμαρτυρίας κατά του σχεδίου νόμου για το ασφαλιστικό, το οποίο κατατέθηκε χθες στη Βουλή από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.


Συγκεκριμένα, εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία πραγματοποιεί η ΑΔΕΔΥ, διεκδικώντας, μεταξύ άλλων, την κατάργηση του νόμου «Κατρούγκαλου» (Ν. 4387/16) και όλων των αντιασφαλιστικών μνημονιακών νόμων, την επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης, την πλήρη κρατική εγγύηση όλων των συντάξεων, καθώς και τη δημόσια, καθολική και υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση.

Στην 24ωρη απεργίασυμμετέχουν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΕ-ΟΤΑ). Στο πλαίσιο αυτό, η ΠΟΕΔΗΝ τονίζει ότι βρίσκεται σε δυναμικές κινητοποιήσεις για την ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα. «Ανήκουμε σε κοινό φορέα ασφάλισης (ΕΦΚΑ) και δεν είναι δυνατόν εργαζόμενοι στην ίδια ειδικότητα να αντιμετωπίζονται με διαφορετικό ασφαλιστικό τρόπο» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Δεν απεργεί ο ΟΑΣΘ

Κι ενώ στην Αθήνα τραβούν «χειρόφρενο» σήμερα λεωφορεία, τρόλεϊ, ηλεκτρικός, τραμ και μετρό, στη Θεσσαλονίκη οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ ανακοίνωσαν ότι τα δρομολόγια θα διεξάγονται κανονικά.

Αντίθετα, ακινητοποιημένα θα παραμείνουν σήμερα Προαστιακός και τρένα. Όπως ανακοίνωσε στις 6.30 το πρωί η ΤΡΑΙΝΟΣΕ "λόγω αιφνιδιαστικής και απροειδοποίητης απεργίας του προσωπικού του ΟΣΕ δεν εξασφαλίζεται η κυκλοφορία των τρένων. Έτσι παραμένουν ακινητοποιημένες οι αμαξοστοιχίες Αθήνα - Θεσσαλονίκη και ο Προαστιακός".

Σε τροποποιήσεις και αλλαγές στα δρομολόγια των πλοίων αναμένεται να προχωρήσουν και οι περισσότερες ακτοπλοϊκές εταιρείες. Τα πλοία που θα βρίσκονται σε αυτά τα λιμάνια αναμένεται να αναχωρήσουν μετά τη λήξη της απεργίας, ενώ οι επιβάτες που πρόκειται να ταξιδέψουν καλό είναι πριν την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία για να ενημερώνονται για τυχόν αλλαγές η τροποποιήσεις των δρομολογίων.

Πού θα γίνουν συγκεντρώσεις και πορείες

Τέσσερις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας είναι προγραμματισμένες για σήμερα στη Θεσσαλονίκη.

Οι κινητοποιήσεις γίνονται ενάντια στο νέο ασφαλιστικό το οποίο κατατέθηκε χθες στη Βουλή.

Στις 10:30, μέλη του ΠΑΜΕ αναμένεται να συγκεντρωθούν στο άγαλμα Βενιζέλου ενώ την ίδια ώρα, μέλη της Εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Καμάρα.

Επίσης, στις 10:30, μέλη της Επιτροπής Αγώνα Διανομέων Θεσσαλονίκης θα συγκεντρωθούν στη συμβολή των οδών Εγνατίας και Αγίας Σοφίας.

Τέλος, συγκέντρωση διαμαρτυρίας από μέλη της ΕΔΟΘ και της ΛΑΕ είναι προγραμματισμένη για τις 13:00, στο άγαλμα Βενιζέλου.

Μετά τις συγκεντρώσεις θα ακολουθήσουν πορείες στο κέντρο της πόλης.

Τρίωρη στάση εργασίας στα μέσα ενημέρωσης

Με τρίωρη στάση εργασίας συμμετέχουν οι εργαζόμενοι στα μέσα ενημέρωσης στη σημερινή απεργιακή κινητοποίηση για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, ύστερα από απόφαση των Διοικητικών Συμβουλίων των Συνεργαζόμενων Ενώσεων στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ.

Η στάση εργασίας θα πραγματοποιηθεί σε όλα τα ΜΜΕ από τις 12:00 έως τις 15:00.