Με απόφασή του το Μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης κάνει δεκτή την αίτηση αναστολής του πρωτοκόλλου διοικητικής αποβολής των Ρομά  μέχρι την έκδοση της οριστικής απόφασης.

Σύμφωνα με την απόφαση 1723/2020 του Πρωτοδικείου, το αίτημα των Ρομά ο οποίοι  διαμένουν παράνομα στην περιοχή Τσαΐρια, έγινε δεκτό διότι «δεν έχει διενεργηθεί προσπάθεια για την μετεγκατάστασή τους, λαμβανομένου υπόψη ότι οι αιτούντες διαβιούν στο επίδικο επί τουλάχιστον 20 χρόνια και τα ανήλικα τέκνα τους παρακολουθούν σχολείο».

Περισσότερα από 30 χρόνια οι Ρομά έχουν εγκατασταθεί αυθαίρετα μαζί με τις οικογένειές τους στην περιοχή Τσαΐρια δίπλα στην Περαία και έχουν κάνει κατάληψη σε τμήμα της περιοχής 13.500τμ. Αυτή την στιγμή διαβιούν στην περιοχή περίπου 200 άτομα σε άθλιες συνθήκες, σε πρόχειρα στημένες παράγκες, χωρίς τουαλέτες, νερό και ηλεκτρικό ρεύμα.

Ταυτόχρονα η περιοχή έχει μετατραπεί σε μια απέραντη χωματερή από τα ανακυκλώσιμα, σκουπίδια και αδρανή υλικά τα οποία έχουν εναποθέσει στο σημείο δημιουργώντας σοβαρούς κινδύνους για τους ίδιους και τα παιδιά τους. Η δε καύση αυτών των υλικών που κατά καιρούς συμβαίνει στο σημείο, θέτει σε κίνδυνο την δημόσια υγεία και των κατοίκων των όμορων περιοχών.

Τον περασμένο Οκτώβριο, ο δήμος Θερμαϊκού αποφάσισε την διοικητική αποβολή των Ρομά, έπειτα από δεκάδες καταγγελίες κατοίκων για την περιβαλλοντική μόλυνση που δημιουργείται από τις καύσεις ελαστικών και καλωδίων.