Το όνομα του αείμνηστου -πρωτοπόρου στην υγεία και πρόληψη- γιατρού και πολιτικού, Σπύρου Δοξιάδη, επέλεξε η κυβέρνηση να δώσει στο πρώτο πρόγραμμα προληπτικής ιατρικής που θα εφαρμοστεί στη χώρα μας και περιλαμβάνει δωρεάν εξετάσεις.
Την ερχόμενη Παρασκευή 24/1, το σχετικό νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας για την ανασυγκρότηση της Δημόσιας Υγείας με το όνομα Εθνικό Πρόγραμμα Πρόληψης "Σπύρος Δοξιάδης" θα εισαχθεί σε δημόσια διαβούλευση.

Οι πυλώνες πάνω στους οποίους στηρίζεται το Εθνικό Πρόγραμμα Πρόληψης “Σπύρος Δοξιάδης” είναι δύο:

  • η πρόληψη
  • ο συντονισμός και διασύνδεση όλων των σχετικών υπηρεσιών υγείας της χώρας

Δωρεάν μαστογραφίες για όλες τις γυναίκες
Μια από τις πιο σημαντικές παράμετρους αυτής της νέας προσέγγισης είναι και οι προληπτικές εξετάσεις (προσυμπτωματικός έλεγχος) για το σύνολο του πληθυσμού, οι οποίες θα είναι δωρεάν και θα γίνονται είτε σε δημόσιες δομές, είτε στον ιδιωτικό τομέα, με την πλήρη κάλυψη του ΕΟΠΥΥ.

Η αρχή θα γίνει με δωρεάν μαστογραφίες για περισσότερες από 2 εκατομμύρια γυναίκες της χώρας μας, ηλικίας από 39 ετών και άνω.

Η έγκαιρη διάγνωση της συγκεκριμένης νόσου, είναι υψίστης σημασίας ζήτημα δημόσιας υγείας, καθώς ο καρκίνος του μαστού αποτελεί την πιο συχνή και θανατηφόρο κακοήθεια στις γυναίκες, με τεράστιες κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις για τις ίδιες, τις οικογένειές τους, αλλά και το Σύστημα Υγείας.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα αρχίσει να εφαρμόζεται -μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου- από τις αρχές Ιουνίου και στόχος είναι να ολοκληρωθεί κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Επόμενοι στόχοι για την προώθηση των προληπτικών εξετάσεων στον πληθυσμό, αποτελούν άλλες νεοπλασίες στις γυναίκες (καρκίνος του τραχήλου της μήτρας κλπ), ο καρκίνος του προστάτη στους άνδρες, αλλά και ο καρκίνος του παχέος εντέρου σε άνδρες και γυναίκες. Επίσης, εξετάσεις για τον έλεγχο της χολιστερίνης, αλλά και για σειρά άλλων ασθενειών, όπως είναι τα καρδιαγγειακά νοσήµατα, ο σακχαρώδης διαβήτης, η χρόνια αποφρακτική πνευµονοπάθεια (ΧΑΠ) κ.α.

Χαρτογράφηση ασθενειών – Ειδοποίηση για εξετάσεις μέσω sms
Άλλη σημαντική αλλαγή που προβλέπεται στο νέο νομοσχέδιο, είναι ο συντονισμός όλων των υπηρεσιών υγείας των Δήμων και Περιφερειών, τον οποίο αναλαμβάνει πλέον το υπουργείο Υγείας, ώστε να ακολουθείται ένα ενιαίο πρόγραμμα πρόληψης.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου, όλοι οι γιατροί της χώρας -τόσο οι οικογενειακοί όσο και εκείνοι της πρώτης επαφής- θα είναι υποχρεωμένοι να δημιουργήσουν και να συμπληρώσουν τον ατομικό ηλεκτρονικό φάκελο του κάθε πολίτη. Όσοι ήδη διαθέτουν φάκελο, (περίπου 1,5 εκατ. πολίτες) αυτός θα ενισχυθεί με επιπλέον στοιχεία, που θα περιλαμβάνουν τις συνήθειες και τρόπο ζωής, ώστε να μπορούν να εκτιμηθούν οι κίνδυνοι για κάθε έναν πολίτη ξεχωριστά.

Μόλις γίνει η χαρτογράφηση όλων των πολιτών της χώρας, θα ξεκινήσει η προσωποποιημένη ενημέρωση για τις προληπτικές εξετάσεις που θα πρέπει να κάνουν, οι οποίες θα είναι δωρεάν σε δημόσιες ή ιδιωτικές δομές με κάλυψη του ασφαλιστικού τους φορέα.

Οι πολίτες θα ενημερώνονται σχετικά με τις εξετάσεις που θα πρέπει να κάνουν, με sms που θα λαμβάνουν στο κινητό τους.

Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, τονίζει ωστόσο ότι θα υπάρξει απόλυτη διασφάλιση των προσωπικών δεδοµένων των πολιτών και ο μόνος στόχος είναι η καταγραφή όλων τους κινδύνων που µπορεί να διατρέχουν οι πολίτες. Στο ίδιο πλαίσιο αυτό θα οριστεί και µια νέα Εθνική Αρχή, γνωμοδοτικού χαρακτήρια, η οποία θα τεκµηριώνει ποιες ακριβώς εξετάσεις είναι απαραίτητες για κάθε πληθυσµιακή οµάδα ξεχωριστά, ώστε όλα να γίνονται µε τον πιο επιστηµονικό τρόπο.

Δράσεις για την κατάχρηση του αλκοόλ και τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς
Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι σήμερα στην Ελλάδα ο κύριος όγκος των δαπανών διατίθεται στην περίθαλψη και θεραπεία, ενώ η πρόληψη καταλαμβάνει ένα απειροελάχιστο ποσοστό των κονδυλίων που αφορούν στην υγεία. Η μέριμνα για την πρόληψη είναι επιτακτική ανάγκη και προς την κατεύθυνση αυτή κινείται και το Υπουργείο Υγείας.

Τα πρόγραμματα και οι δράσεις δημόσιας υγείας που θα υλοποιηθούν με ευθύνη του Υπουργείου Υγείας και θα παρέχονται δωρεάν προς τους πολίτες, είναι:

Προαγωγή της Υγιεινής Διατροφής και της Σωματικής Άσκησης
Αντιμετώπιση της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ
Εμβολιασμοί (εδώ εντάσσονται οι υποχρεωτικοί εμβολισμοί σε όλα τα παιδιά έως 4 ετών)
Συστηματικός Προγεννητικός και Περιγεννητικός ‘Ελεγχος
Ψυχοκοινωνική Ένταξη και Αποκατάσταση για άτομα με σοβαρά Ψυχοκοινωνικά Προβλήματα

iatropedia.gr