«Οι Έλληνες στεκόμαστε απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις με εθνική αυτοπεποίθηση, ενωμένοι και αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για την προστασία των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων», τονίζει ο Γενικός Γραμματέας της Κ.Ο. της Ν.Δ., βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης Σταύρος Καλαφάτης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Παρασκήνιο και το δημοσιογράφο Γιώργο Ευγενίδη.  Και συμπληρώνει: «Καταστήσαμε σαφές ότι θέλουμε το διάλογο, αλλά με σεβασμό στις αρχές της καλής γειτονίας  και στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Δεν πρόκειται όμως να δείξουμε καμιά ανοχή σε παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων».

Ο Στ. Καλαφάτης επισημαίνει ότι «οι παρανοϊκές αποφάσεις του Ερντογάν –διότι είναι παρανοϊκό να ισχυρίζεται ότι η χώρα του συνορεύει με τη Λιβύη- προκάλεσαν έντονη διεθνή αντίδραση», υπογραμμίζει ότι «η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών είναι η μόνη διαφορά μας με την Τουρκία στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο». Και προσθέτει: «Δεν έχουμε εκεί, ούτε συνοριακές, ούτε άλλες διαφορές. Συνεπώς προσφυγή στο Δικαστήριο της Χάγης -όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός Κυριακός Μητσοτάκης- μπορεί να γίνει μόνο για τις θαλάσσιες ζώνες. Και μάλιστα για μια ενιαία οριοθέτηση που θα ξεκινά από τον Έβρο και θα καταλήγει στα ανατολικά όρια της υφαλοκρηπίδας του Καστελλόριζου. Για να γίνει, ωστόσο, αυτό χρειάζεται κοινό συνυποσχετικό, το κοινό συνυποσχετικό προϋποθέτει διάλογο μεταξύ των δύο χωρών και διάλογος δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς εγκατάλειψη των τουρκικών προκλήσεων. Θα είναι προφανώς μια θετική εξέλιξη. Ακόμη και τότε, όμως, τίποτε δεν μπορεί να προεξοφλείται, καθώς η διαδικασία αυτή δοκιμάστηκε και τορπιλίστηκε πολλές φορές έως τώρα από την Άγκυρα».  

Τεκμηριώνοντας την επισήμανση αυτή ο Στ. Καλαφάτης  επικαλείται τις διερευνητικές επαφές της περιόδου 2002-2004, παραπέμπει στις αποκαλύψεις του τότε Πρωθυπουργού Κ. Σημίτη και σημειώνει: « Οι Τούρκοι είχαν βάλει στο τραπέζι, ακόμη και τους ισχυρισμούς τους για δήθεν γκρίζες ζώνες. Απαιτούσαν ταυτόχρονα, πριν αρχίσει η συζήτηση για τη σύνταξη συνυποσχετικού να παραιτηθεί η Ελλάδα -και μάλιστα με διεθνή συμφωνία- του δικαιώματος επέκτασης των χωρικών της υδάτων στο Αν. Αιγαίο. Απαιτούσαν επιπλέον η κοινή προσφυγή να αφορά μόνο το Αιγαίο, ώστε να εξαιρεθεί το Καστελλόριζο και να εξεταστεί σαν μεμονωμένο και απομονωμένο νησί που δεν έχει –όπως διατείνονται- κανένα δικαίωμα στις θαλάσσιες ζώνες».

Σχετικά με τον νέο εκλογικό νόμο, ο Στ. Καλαφάτης τονίζει ότι «επιδιώκουμε μια ισορροπία ανάμεσα στην αρχή για αναλογική εκπροσώπηση των πολιτικών δυνάμεων και την ανάγκη συγκρότησης αυτοδύναμων κυβερνήσεων» και καταλήγει: «Εάν η πρότασή μας δεν γίνει δεκτή είναι προφανές πως στο τέλος της τετραετίας θα έχουμε διπλές εκλογές».