Σκληρή ήταν η απάντηση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών στις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Άμυνας περί αποστρατιωτικοποίησης 16 ελληνικών νησιών. 


Ο Χουλουσί Ακάρ, συνεχίζοντας τις προκλήσεις εις βάρος της χώρας μας, υποστήριξε ότι η ύπαρξη ελληνικών στρατευμάτων σε 16 ελληνικά νησιά αντιβαίνει το Διεθνές Δίκαιο. 

"Είναι τουλάχιστον υποκριτικό μια χώρα που παραβιάζει συστηματικά την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα σχεδόν όλων των γειτονικών χωρών της να επικαλείται το διεθνές δίκαιο", απαντά το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας στην τοποθέτηση του Τούρκου υπουργού. Στην ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρεται ότι είναι φυσικό η χώρα αυτή να μην αντιλαμβάνεται ότι οι γείτονές της είναι υποχρεωμένοι να λαμβάνουν κάθε μέτρο νόμιμης άμυνάς τους σε όλη την επικράτειά τους, παρά το γεγονός ότι αυτό το δικαίωμα κατοχυρώνεται από τον ίδιο τον Χάρτη του ΟΗΕ, δηλαδή το ευαγγέλιο του διεθνούς δικαίου. 

“Εξακολουθεί, δε, να προκαλεί την εύλογη ανησυχία μας το ότι οι συνεχείς προτροπές της διεθνούς κοινότητας περί σεβασμού του διεθνούς δικαίου προς τη χώρα αυτή πέφτουν σε ώτα μη ακουόντων», καταλήγει η ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.