Παρουσίαση έρευνας  με τίτλο “Θεσσαλονίκη: Προφίλ προσφύγων, αιτούντων άσυλο και υπηκόων τρίτων χωρών που δεν έχουν καταγραφεί από την Υπηρεσία Ασύλου Προοπτικές και εμπόδια τοπικής ένταξης” πρόκειται να πραγματοποιηθεί την  Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2019 από τις 09:30 έως και τις 13:00 στην αίθουσα Νερού του Δημαρχείου.

Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Δήμου και την υποστήριξη της ευρύτερης ανθρωπιστικής κοινότητας, αποσκοπεί στην αποτύπωση των χαρακτηριστικών (δημογραφικών και άλλων) των προσφύγων και αιτούντων άσυλο  που διαμένουν στην μητροπολιτική περιοχή της Θεσσαλονίκης, το εκπαιδευτικό τους επίπεδο, την εργασιακή τους εμπειρία και εξερευνά τα βασικά εμπόδια που οι πρόσφυγες και οι αιτούντες άσυλο αντιμετωπίζουν στην προσπάθεια μιας ουσιαστικότερης οικονομικής και κοινωνικοπολιτισμικής ένταξής τους στη Θεσσαλονίκη. Η έρευνα αναλύει περαιτέρω τις βασικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι υπήκοοι τρίτων χωρών που δεν έχουν καταγραφεί από την Υπηρεσία Ασύλου, οι οποίες συνδέονται με την έλλειψη ρύθμισης του νομικού καθεστώτος των ανθρώπων αυτών.

Η σχετική πρωτοβουλία λήφθηκε το 2017 και η έρευνα ολοκληρώθηκε μέσα από μια πραγματικά συλλογική προσπάθεια που συντονίστηκε από την Συμβουλευτική Επιτροπή της έρευνας στην οποία συμμετείχε ο Δήμος Θεσσαλονίκης, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), το Νορβηγικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (NRC), το κέντρο ημέρας Προσφύγων Αλκυόνη, την οργάνωση για την κοινωνική υποστήριξη νέων Άρσις, την οργάνωση Solidarity Now, το Δανέζικο Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (DRC), τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (IOM), τον σύλλογο εθελοντών OMNES, το δίκτυο της κοινωνίας των πολιτών Help Refugees, την οργάνωση INTERSOS, την οργάνωση Filoxenia και τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό. Η Joint IDP Profiling Service παρείχε τεχνική υποστήριξη καθ’όλη τη διάρκεια του εγχειρήματος.

Την παρουσίαση των βασικών ευρημάτων της έρευνας  θα ακολουθήσει συζήτηση  για τον τρόπο που τα στοιχεία αυτά μπορούν να βοηθήσουν την σχετική ανταπόκριση.

Την εκδήλωση θα χαιρετίσει ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Χάρης  Αηδονόπουλος  και ο Επικεφαλής του Γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ  για τους πρόσφυγες στην Θεσσαλονίκη  Luca Curci.