Την υποβολή αιτήματος προς το υπουργείο Πολιτισμού για την ανάκληση της προηγούμενης απόφασης για κατασκευή του σταθμού Βενιζέλου του Μετρό με τις αρχαιότητες in situ αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο της Αττικό Μετρό. 


Όπως επιβεβαίωσε σήμερα από τη Θεσσαλονίκη και η υπουργός, Λίνα Μενδώνη,  κατατίθεται στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο η μελέτη της εταιρίας για την απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων στο σταθμό Βενιζέλου. 

Για οποιαδήποτε απόφαση θα πρέπει να προηγηθεί σχετική εισήγηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, το οποίο κατά τα προηγούμενα χρόνια για το συγκεκριμένο θέμα και με διαφορετικές συνθέσεις του ΚΑΣ, έχει λάβει τέσσερις διαφορετικές αποφάσεις.


Από την πλευρά του, ο κ. Τζιτζικώστας ζήτησε από το υπουργείο Πολιτισμού αλλά και από όλους τους συναρμόδιους φορείς «να ολοκληρωθούν αυτές οι διαδικασίες το συντομότερο δυνατό, γιατί», όπως είπε χαρακτηριστικά, «η Θεσσαλονίκη δεν αντέχει άλλο».

Υπενθύμισε, άλλωστε, ότι ομόφωνα οι παραγωγικοί φορείς της Θεσσαλονίκης, σε συνάντηση που είχαν πριν από λίγο καιρό, εξέδωσαν ένα ψήφισμα το οποίο υποστηρίζουν όλοι και με το οποίο ζητούν να προχωρήσει η μία και μόνη δυνατή λύση πια για την υπόθεση του σταθμού Βενιζέλου του Μετρό: «Η απόσπαση των αρχαιοτήτων, η ολοκλήρωση των εργασιών και η επανατοποθέτησή τους». Για τον συγκεκριμένο τρόπο υπογράμμισε ότι «είναι ο μόνος τρόπος εάν θέλουμε αυτή η πόλη να αποκτήσει Μετρό και να το αποκτήσει στα επόμενα 2,5 χρόνια. Δεν υπάρχει καμία άλλη λύση που να το επιτρέψει αυτό».