«Καμιά χώρα δεν μπορεί να σηκώσει μόνη τα βάρη ενός τόσο σοβαρού διεθνούς προβλήματος και η Ελλάδα έχει φτάσει στα όριά της», τονίζει σχετικά με το Μεταναστευτικό ο Γραμματέας της Κ.Ο. της Ν.Δ. και Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης Σταύρος Καλαφάτης, σε
συνέντευξή του στη «Βραδυνή της Κυριακής» και στην Ειρήνη Μπέλλα.

Και σημειώνει ότι «πέρα από το επιχειρησιακό πλάνο που αφορά στην εσωτερική διαχείριση του προβλήματος δίνουμε έμφαση στη διεθνοποίησή  του. Απαιτούμε από τους εταίρους μας ενίσχυση της Frontex, αλλαγή του πλαισίου του Δουβλίνου, κοινή πολιτική ασύλου, δίκαιη κατανομή των βαρών». Ο κ. Καλαφάτης επισημαίνει ότι «υπάρχουν πρωτοβουλίες στη σωστή κατεύθυνση. Δυστυχώς, ωστόσο, σε ευρωπαϊκό επίπεδο εξακολουθεί να παρατηρείται στρουθοκαμηλισμός και πλατυποδία. Κάποιοι προσποιούνται πως δεν βλέπουν και κάποιοι δεν μπορούν να περπατήσουν με την ταχύτητα που απαιτούν οι περιστάσεις».

Για τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις ο κ. Καλαφάτης τονίζει ότι «ο κ. Μητσοτάκης έθεσε δύο προϋποθέσεις για την επανεκκίνηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων: Τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών και τον τερματισμό των τουρκικών προκλήσεων. Η πρότασή αυτή παραμένει ανοιχτή παρά την έως τώρα αρνητική ανταπόκριση της Άγκυρας». Για τη συμφωνία των Πρεσπών ο κ. Καλαφάτης υποστηρίζει ότι «η Συμφωνία -όπως ακριβώς υποστηρίζαμε- υπήρξε επιζήμια και έχει δημιουργήσει τετελεσμένα που δυστυχώς δεν ανατρέπονται».

Τέλος, σε ερώτηση για τον νέο εκλογικό νόμο σημειώνει ότι «εάν δεν υπάρξει στη Βουλή η απαιτούμενη πλειοψηφία τότε αναπόφευκτα στο τέλος της τετραετίας θα έχουμε διπλές εκλογές».