Οι #λαχανοντολμάδες ή #λαχανοσαρμάδες είναι ένα παραδοσιακό φαγητό της μικρασιάτικης κουζίνας. Ενα #χειμωνιάτικο_φαγητό που δεν λείπει ποτέ από το χριστουγεννιάτικο τραπέζι μας.

Είναι αρκετά χρονοβόρο, καθώς χρειάζεται 1 ώρα περίπου προετοιμασία πριν μπει στη φωτιά αλλά αξίζει σίγουρα τον κόπο.
Η λέξη ντολμάς είναι τούρκικη και προέρχεται απο το ρήμα #doldurmak που σημαίνει γεμίζω. Ωστόσο ντολμάδες βρίσκουμε εκτός από την Τουρκία, στην Αλβανία, στη Βουλγαρία, στη Ρωσία και φυσικά στην Ελλάδα. Η γέμιση αποτελείται από κιμά, ρύζι και μυρωδικά ενώ η σάλτσα αυγολέμονο και λίγο μπούκοβο είναι αυτά που τους δίνουν ξεχωριστή νοστιμιά.
ΥΛΙΚΑ
1 λάχανο μεγάλο
1/2 κιλό κιμάς ( 1/2 μοσχάρι-1/2 χοιρινό)
200 γρ. ρύζι για γεμιστά
1 μεγάλο κρεμμύδι
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
2-3 κ.σ. άνιθο
1 κ.σ. μαϊντανό
1κ.σ δυόσμο
αλάτι-πιπέρι
3 κ.σ. ελαιόλαδο
ΑΥΓΟΛΕΜΟΝΟ
2 κρόκους αυγών
χυμό από 2 λεμόνια
1 κ.σ κορν φλάουρ
1 φλ.ελαιόλαδο
1 λ.ζωμός λαχανικών
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ξεκινάμε αφαιρώντας με ένα κοφτερό μαχαίρι το κοτσάνι από το λάχανο και το βάζουμε σε μια κατσαρόλα με βραστό νερό,με την τρύπα από το κοτσάνι προς τα κάτω. Σε 10λεπτά περίπου το γυρνάμε ανάποδα και το αφήνουμε άλλα 7-8 λεπτά. Όταν δούμε οτι έχουν μαλακώσει τα φύλλα το βρέχουμε με κρύο νερό για να μπορέσουμε να τα ξεχωρίσουμε και τα στοιβάζουμε στην άκρη.
Όσο το λάχανο έβραζε έχουμε ψιλοκόψει τα κρεμμύδια και τα μυρωδικά μας και τα ανακατεύουμε με τον κιμά και το ρύζι. Προσθέτουμε και το αλατοπίπερο και λίγο λάδι και ζυμώνουμε. Κόβουμε απο κάθε φύλλο, το μεσαίο νεύρο, χωρίζοντας το στα δύο.Τυλίγουμε έχοντας την πλευρά με τα νεύρα εσωτερικά και την γυαλιστερή μεριά από έξω. Σε κάθε φύλλο βάζουμε μια μεγάλη κουταλιά απο τον κιμά και τυλίγουμε τον ντολμά.
Σε μια μεγάλη και πλατιά κατσαρόλα βάζουμε στον πάτο τα φύλλα που ήταν χοντρά ή σκίστηκαν ή δεν κόπηκαν σωστά. Μετά βάζουμε γύρω γύρω τους ντολμάδες, όταν τελειώσει η μία σειρά συνεχίζουμεαπό πάνω. Τους βάζουμε κοντά τον ένα στον άλλο για να μην ξετυλιχτούν.Τους περιχύνουμε με τον ζωμό και το μισό λάδι,ίσα ίσα να τους σκεπάζει, αλατοπιπερώνουμε και τους σκεπάζουμε με ένα πιάτο για να κρατά σταθερή την πάνω σειρά αλλά και να βοηθήσει τα υγρά του ζωμού να μαγειρέψουν σωστά όλους τους ντολμάδες.Τους σιγοβράζουμε για 45 λεπτά περίπου, χωρίς καπάκι.
Όταν το φαγητό μας είναι έτοιμο, βγάζουμε από τη φωτιά περιμένουμε να κρυώσει λίγο και κρατώντας το πιάτο ρίχνουμε σε ένα μπολ το ζουμί για να κάνουμε το αυγολέμονο.
Χτυπάμε τα αυγά πολύ καλά και προσθέτουμε σιγά σιγά το λεμόνι. Ρίχνουμε και το κορνφλάουρ ανακατεύοντας συνεχώς. Προσθέτουμε το ζουμί που βγάλαμε από την κατσαρόλα λίγο λίγο.
Ρίχνετε τη ζεστή σάλτσα στην κατσαρόλα και ανακατεύετε κουνώντας την κατσαρόλα για να πάει παντού.
Foodmood Σίσση Βασιλειάδου #foodmood