Στην επισήμανση πως οι χαμηλότεροι δημοσιονομικοί στόχοι που επιδιώκει η κυβέρνηση θα επιτρέψουν την περαιτέρω μείωση της φορολογίας και την ενίσχυση των δημόσιων επενδύσεων προχωρά η Τράπεζα της Ελλάδος, στην ενδιάμεση Έκθεσή της για τη Νομισματική Πολιτική 2019, την οποία παρέδωσε σήμερα στον πρόεδρο της Βουλής ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας.


Στην έκθεση σημειώνεται πως η ελληνική οικονομία συνεχίζει να ανακάμπτει, παρά την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας. Η έκθεση περιλαμβάνει θετικά στοιχεία, με κύριο την πρόβλεψη για ρυθμούς ανάπτυξης άνω του 2%, σε μία περίοδο παγκόσμιας επιβράδυνσης, αλλά και σημαντικές προκλήσεις. Η ΤτΕ στην προβλέπει ρυθμούς ανάπτυξης 2,4% το 2020 και 2,5% την επόμενη χρονιά. Για τις «προκλήσεις» που επίσης περιλαμβάνει η έκθεση, ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος επισήμανε ότι πρέπει να συνεχιστεί η δημοσιονομική πειθαρχία και να μειωθεί ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα, πάντα σε συνεννόηση, όπως είπε, με τους εταίρους.
Όσον αφορά στις εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα, επισημαίνεται ότι η κερδοφορία των πιστωτικών ιδρυμάτων έχει βελτιωθεί. Ωστόσο επισημαίνεται ότι για την αντιμετώπιση των "κόκκινων δανείων" δεν επαρκεί το σχέδιο "ΗΡΑΚΛΗΣ", υποστηρίζοντας ότι πέραν της εφαρμογής του σχεδίου "Ηρακλής", θα πρέπει να εξεταστούν και άλλα σχήματα,
καθώς το ποσοστό των δανείων που είχαν τεθεί σε καθεστώς ρύθμισης αλλά συνεχίζουν να εμφανίζουν καθυστέρηση, παραμένει ακόμη υψηλό, ενώ περιορισμένες παραμένουν και οι εισπράξεις.