«Έπαινος αρμόζει στους προγόνους μας γιατί χάρις στην ανδρεία τους διαφύλατταν την ελευθερία της από γενεά σε γενεά μέχρι των ημερών μας και μας την παρέδωσαν ελεύθερη».

Με αυτά τα λόγια τα λόγια του Θουκυδίδη, από τον Επιτάφιο του Περικλή, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κ. Ζέρβας, αναφέρθηκε στην επανατοποθέτηση των προτομών των Μακεδονομάχων στην πλατεία Τσιρογιάννη.

«Δεν είναι λόγια της τύχης ή των άκρων. Είναι λόγος που ενέπνευσε και εμπνέει αρχές και αξίες στους πολίτες όλου του κόσμου, από την εποχή που γράφτηκε έως σήμερα. Είναι ο οφειλόμενος από εμάς έπαινος στους προγόνους που θυσιάστηκαν με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο: είτε προσφέροντας το είναι τους είτε την περιουσία τους είτε και την ίδια τους τη ζωή για την ιδέα της πατρίδας» συμπλήρωσε.

Οι προτομές των Γεωργίου Βολάνη, Παύλου Γύπαρη, Ηλία Δεληγιαννάκη, Δημητρίου Καλαποθάκη, Ευθυμίου Καούδη και Αλέξανδρου Πετρίδη βρίσκονταν στο πάρκο Μακεδονομάχων, αφαιρέθηκαν για εργασίες του Μετρό και εγκαταλείφθηκαν κάπου κοντά στα Σφαγεία. «Ήταν μια πολύ άσχημη εικόνα την οποία αποκαθιστούμε» τόνισε ο Κ. Ζέρβας και συμπλήρωσε «Θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς τον Πρόεδρο του Πανελληνίου Συλλόγου Απογόνων Μακεδονομάχων Μιχάλη Παπανούση γιατί μαζί υλοποιήσαμε αυτή την πρωτοβουλία. Είναι ένας άνθρωπος με γνήσια και χωρίς υστεροβουλία πίστη σε αυτό που έχει κληθεί να υπηρετεί». 

Από την πλευρά του ο κ. Παπανούσης εξήρε την πρωτοβουλία αυτή του Δημάρχου Θεσσαλονίκης. Η τελετή ολοκληρώθηκε με ενός λεπτού σιγή και την ανάκρουση του εθνικού ύμνου από τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης, παρουσία πλήθους κόσμου.