Μπορεί η κυβέρνηση να προσπαθεί να επικοινωνήσει ότι το νομοσχέδιο που συζητήθηκε, χθες, στο υπουργικό συμβούλιο κι έρχεται για τη ΔΕΗ είναι υπέρ των καταναλωτών της επιχείρησης, οι εργαζόμενοι, όμως, βλέπουν τα
αδύναμα σημεία που τους αφορούν και δεν αποκλείεται πολύ σύντομα να ανακοινωθεί πλάνο κινητοποιήσεων.
Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι με το εν λόγω νομοσχέδιο εκσυγχρονίζεται η ΔΕΗ, απελευθερώνεται περαιτέρω η αγορά ενέργειας, προχωρά η αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ και ενισχύονται οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Επιμένει, δηλαδή, στην ιδιωτικοποίηση εταιριών, κάτι που, ως τώρα, μας οδήγησε σε περιβάλλοντα όπως αυτό της κινητής τηλεφωνίας όπου, στην ουσία, τα προγράμματα για τους καταναλωτές έχουν ελάχιστες διαφορές υπέρ τους.

Προσλήψεις αορίστου στη ΔΕΗ


Βασική αλλαγή θα υπάρξει στη διαδικασία πρόσληψης. Όλοι όσοι θα προσληφθούν εφεξής στη ΔΕΗ δεν θα έχουν μονιμότητα δημοσίου, αλλά συμβάσεις όπως υπάρχουν στον ιδιωτικό τομέα. Πλέον θα προσλαμβάνονται με συμβάσεις αορίστου χρόνου με εκ των υστέρων έλεγχο νομιμότητας από τον ΑΣΕΠ. Αυτό δίνει τη δυνατότητα προσλήψεων που θα ελεγχθούν... μετά την πρόσληψη, ανθρώπων που δε θα είναι μόνιμοι και δε φαίνεται πώς οι άνθρωποι αυτοί θα προστατεύονται από τακτικές που ισχύουν στον ιδιωτικό τομέα (όπως οι χαμηλοί μισθοί). Δημιουργεί, ουσιαστικά, εργαζόμενους δύο ταχυτήτων.

Ο Κωστής Χατζηδάκης, ανακοίνωσε, σήμερα, ότι η πρώτη μονάδα που θα κλείσει είναι του Αμυνταίου και χαρακτήρισε "λάθος και των τριών κομμάτων εξουσίας, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ" την Πτολεμαΐδα

Επίσης, οι προσλήψεις στελεχών θα γίνονται "με ευέλικτες  διαδικασίες για 3ετή θητεία". Η κυβέρνηση προτάσσει, για το επικοινωνιακό της υπόθεσης, ότι τα στελέχη δε θα είναι μόνιμα, όμως και ως τώρα, ούτε λίγο ούτε πολύ, κάτι τέτοιο ίσχυε. Η πρόσληψη με προκήρυξη είναι γνωστό σε όλους ότι δε διασφαλίζει αντικειμενικότητα, αφού αρκεί να προστεθούν "επιθυμητά προσόντα" σε αυτήν για να γνωμοδοτήσει μια επιτροπή κατά το δοκούν. Τους δε μισθούς των στελεχών αυτών θα ρυθμίζει το δ.σ. της ΔΕΗ και δε θα υπάγονται σε περιορισμούς του δημοσίου (άρα... Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει).

Κινητικότητα και εθελούσιες για το προσωπικό


Το νομοσχέδιο φέρνει, ξανά, την κινητικότητα και αξιοποίηση του προσωπικού. Καθιερώνει εθελούσιες εξόδους και δυνατότητα μετακίνησης τόσο εντός ΔΕΗ, όσο και γενικά στο Δημόσιο. Οι εργαζόμενοι θα μπορούν να μετακινηθούν, για παρτάδειγμα, στη ΔΕΔΔΗΕ και τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες, ή να αποσπάται  σε κενές οργανικές θέσεις αντίστοιχης ή παρεμφερούς ειδικότητας, της ίδιας εκπαιδευτικής βαθμίδας με αυτήν που ανήκει ο μεταφερόμενος, με βάση τα τυπικά του προσόντα. Αυτό είναι το καρότο για τους εργαζόμενους αφού, ό,τι και να γίνει με τη ΔΕΗ (στην περίπτωση ιδιωτικοποίησης) αυτοί θα παραμένουν στο Δημόσιο. Οι μεταφορές αυτές θα γίνονται σε εθελοντική βάση, στο πλαίσιο της Κινητικότητας στον δημόσιο τομέα και θα σχεδιαστεί σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία.

Χωρίς ειδικό τιμολόγιο οι εργαζόμενοι


Εκεί, δε, που θα... πέσουν κορμιά είναι η κατάργηση του προνομιακού τιμολογίου για τους εργαζομένους. Πάντως δε μιλάμε για πλήρη κατάργηση, αλλά ουσιαστικά για μείωση, αφού η έκπτωση στη χρέωση των καταναλώσεών του για την ηλεκτρική ενέργεια δεν θα μπορεί να υπερβαίνει το 30%.  Η έκπτωση αυτή δεν θα ισχύει για τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις (δημοτικά τέλη, ΕΤΜΕΑΡ, ΕΡΤ) κλπ, για τις οποίες προβλέπεται η υποχρέωση του εργαζόμενου και του συνταξιούχου για πλήρη καταβολή.

Πρώτο κλείνει το Αμύνταιο


Ο αρμόδιος υπουργός, Κωστής Χατζηδάκης, ανακοίνωσε, σήμερα, σε τηλεοπτική του παρουσία στον Σκάι, ότι η απολιγνιτοποίηση θα προχωρήσει πάση θυσία. Μάλιστα, η πρώτη μονάδα που θα κλείσει είναι του Αμυνταίου! Χαρακτήρισε δε "λάθος και των τριών κομμάτων εξουσίας, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ" την Πτολεμαΐδα, ενώ τόνισε: "Το 2028, λιγνίτες δε θα υπάρχουν".
Αν ξεχάσουμε ότι ολόκληρες οι οικονομίες των περιοχών αυτών της Δυτικής Μακεδονίας στηρίζονται στα Ατμοηλεκτρικά, η εξαγγελία ακούγεται... όμορφη και πράσινη.