Στη Θεσσαλονίκη πέφτουν από αύριο, οι προβολείς του τουριστικού γίγνεσθαι, όπου για 35η χρονιά πραγματοποιείται η διοργάνωση των εκθέσεων Philoxenia και Hotelia από τις 8-10 Νοεμβρίου, στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

Οι εκθέτες της Philoxenia προσεγγίζουν τους 382 και της Hotelia είναι περίπου 160.
Οι εκθέτες, εκτός από την Ελλάδα, προέρχονται από Πολωνία, Βουλγαρία, Λουξεμβούργο, Αζερμπαϊτζάν, Φιλιππίνες, Κύπρο, Ουζμπεκιστάν, Μ. Βρετανία, Νεπάλ, Περού, Βοσνία, Τουρκία, Σλοβακία, Σερβία, Αρμενία, Κένυα, Ρωσία, Αλβανία, Τσεχία και Γαλλία. Μάλιστα, εκπροσωπούνται για πρώτη φορά κάποιοι διεθνείς προορισμοί, όπως η Πολωνία και το Νεπάλ, ενώ Τιμώμενη Χώρα είναι η Πολωνία, Τιμώμενος Δήμος η Τρίπολη και Τιμώμενη Περιφέρεια η Θεσσαλία”.
Σε ό,τι αφορά την Πολωνία ειδικά, η επιλογή έχει επετειακό χαρακτήρα αφού το 2019 Πολωνία και Ελλάδα γιορτάζουν την 100η επέτειο από την εδραίωση των διπλωματικών τους σχέσεων.
Ως τις σημαντικότερες εκθέσεις του τουριστικού κλάδου στη Νοτιοανατολική Ευρώπη χαρακτήρισε τις Philoxenia και Hotelia ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo, κ. Τάσος Τζήκας, κατά τη σημερινή συνέντευξη Τύπου ενόψει των εγκαινίων του εκθεσιακού αυτού «διδύμου», ενώ καλωσόρισε τις Τιμώμενες Περιοχές της Philoxenia, Πολωνία, Θεσσαλία και Τρίπολη.
Με τη σειρά του ο υφυπουργός Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας Θράκης), κ. Θεόδωρος Καράογλου, τόνισε πως η Philoxenia είναι ένας κορυφαίος θεσμός, καθώς για περισσότερες από τρεις δεκαετίες υπηρετεί με συνέπεια την τουριστική αγορά, ενώ καθιστά τη Θεσσαλονίκη σημείο αναφοράς, αφού στην «καρδιά» της πόλης χτυπά η «καρδιά» του τουρισμού.
Την ικανοποίηση του για την επιλογή της Πολωνίας ως Τιμώμενης Χώρας της Philoxenia εξέφρασε ο Επιτετραμμένος της πολωνικής Πρεσβείας, κ. Tomasz  Wisniewski, υπογραμμίζοντας τον επετειακό χαρακτήρα αυτής της συμμετοχής, αφού φέτος γιορτάζονται τα 100 χρόνια διπλωματικών σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες. Τόνισε δε πως στο πλαίσιο της παρουσίας της στην έκθεση η Πολωνία θα παρουσιαστεί όχι μόνο ως ένας ελκυστικός τουριστικός προορισμός, αλλά και ως ένας τόπος πολιτισμού και Ιστορίας.
Ένα βήμα μπροστά από τις προηγούμενες διοργανώσεις βρίσκονται Philoxenia και Hotelia, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΘ-Helexpo κ. Κυριάκο Ποζρικίδη, που αναφέρθηκε στην πληθώρα εκθετών, hosted buyers, αλλά και εκδηλώσεων.
Εξαιρετική τιμή χαρακτήρισε ο δήμαρχος Τρίπολης, κ. Κωνσταντίνος Τζιούμης, την επιλογή του δήμου Τρίπολης ως Τιμώμενου Δήμου σε μια έκθεση-θεσμό για τα τουριστικά δρώμενα της χώρας και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, όπως χαρακτήρισε τη Philoxenia. Τόνισε μάλιστα πως σε μεγάλο βαθμό το σκεπτικό πίσω από την επιλογή ήταν ο επικείμενος εορτασμός της επετείου των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821 και ο ρόλος της Τρίπολης σε αυτή. Τέλος σημείωσε πως προσδοκά περαιτέρω συνεργασία με τη ΔΕΘ-Helexpo για την προβολή της περιοχής.
«Γιορτή» του τουρισμού της Κεντρικής Μακεδονίας και της Θεσσαλονίκης χαρακτήρισε τη Philoxenia ο Τομεάρχης Τουρισμού της Περιφέρειας, κ. Αλέξανδρος Θάνος, ενώ υπογράμμισε την συμμετοχή της Κεντρικής Μακεδονίας σε διάφορες εκδηλώσεις της έκθεσης.


Στη φωτογραφία, από αριστερά προς δεξιά ο πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Μακεδονίας-Θράκης, κ. Βύρων Θεολόγης, η πρόεδρος του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης, κα Βούλα Πατουλίδου, ο Επιτετραμμένος της Πρεσβείας της Πολωνίας, κ. Tomasz Wisniewski, ο υφυπουργός Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας Θράκης), κ. Θεόδωρος Καράογλου, ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo, κ. Τάσος Τζήκας, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ-Helexpo, κ. Κυριάκος Ποζρικίδης, ο δήμαρχος Τρίπολης, κ. Κωνσταντίνος Τζιούμης, ο Τομεάρχης Τουρισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Αλέξανδρος Θάνος, η Εντεταλμένη Σύμβουλος σε θέματα Τουρισμού και Διεθνών Σχέσεων του δήμου Θεσσαλονίκης, κα Μαρία Καραγιάννη, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, κ. Ανδρέας Μανδρίνος και ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της ΔΕΘ-Helexpo, κ. Αλέξης Τσαξιρλής.