Του ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Τα αποτελέσματα στην Ισπανία δείχνουν, ότι μάλλον παραμένει και, μετά την εκλογική διαδικασία, η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης.

Το σοσιαλιστικό κόμμα PSOE διατηρεί τις δυνάμεις του, αλλά η πτώση - έστω και κατά 7 έδρες των Podemos, δυσκολεύει το σχηματισμό κυβέρνησης από την κεντροαριστερά. Βέβαια, υπάρχουν και τα αριστερά κόμματα της Καταλονίας, που πιθανόν να συμμετάσχουν σε ένα τέτοιο σχήμα, με αντάλλαγμα ενδεχομένως, τη μείωση των ποινών των πολιτικών που καταδικάστηκαν, επειδή εκφράστηκαν υπέρ της ανεξαρτησίας.
Από την άλλη πλευρά, είναι απίθανο να σχηματιστεί κυβέρνηση από την κεντροδεξιά. Η τεράστια άνοδος και του ΡΡ και του VOX, που αναδεικνύεται σε μεγάλο νικητή των εκλογών, δεν αρκεί για το σχηματισμό κυβέρνησης, αφού απαιτούνται 176 ψήφοι και τα δύο κόμματα διαθέτουν μόνον 160. Η μεγάλη πτώση των Cioudadanos, που έχασαν 47 έδρες, εμποδίζει αυτή την προοπτική.
Δεν αποκλείεται, πάντως, η πιθανότητα να υπάρξει κυβέρνηση συνεργασίας από τα δύο πρώτα κόμματα, το σοσιαλιστικό PSOE και το κεντροδεξιό PP, που θα δώσει μια τεράστια πλειοψηφία στη Βουλή, καθώς η κυβέρνηση θα έχει πλειοψηφία 210 εδρών περίπου και θα είναι σταθερή.

Στο 86% των εκλογικών τμημάτων, το PSOE συγκεντρώνει 122 έδρες, το PP 85, το VOX 53, οι Ποδέμος 35 και οι Cioudadanos 10.