Πολύ σύντομα, με νομοθετική ρύθμιση, η κυβέρνηση θα δώσει τη δυνατότητα να επιστραφεί στους οινοπαραγωγούς, ο προπληρωμένος ειδικός φόρος κατανάλωσης στο κρασί.

Αυτό δήλωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη διάρκεια συνάντησης που είχε με οινοπαραγωγούς σε οινοποιείο της Ημαθίας, μαζί με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκη Βορίδη και τον υφυπουργό Οικονομικών Απόστολο Βεσυρόπουλο.
Αναφέρθηκε στο εμπορικό σήμα για τα μακεδονικά προϊόντα, που παρουσιάστηκε χθες, και σημείωσε πως αυτό μπορεί να βρει την καλύτερη έκφραση του στα κρασιά της Ημαθίας.
Οι οινοποιοί ζήτησαν προστασία της αμπελουργικής ζώνης της Νάουσας, όπου καλλιεργείται η ποικιλία του ξινόμαυρου, είπαν ότι περνά κρίση το επάγγελμα του αμπελουργού, ότι η νομοθεσία έχει μείνει πίσω, υπάρχουν δομικά θέματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν και και πως είναι μεγάλη η φορολογία. Στο θέμα της φορολογίας παρενέβη ο πρωθυπουργός και είπε ότι η κυβέρνηση επιφέρει ελαφρύνσεις με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο και το ασφαλιστικό.
Οι οινοποιοί επισήμαναν ότι υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες η Νάουσα να γίνει επενδυτικός προορισμός τα επόμενα χρόνια με τη λειτουργία νέων οινοποιείων και να συνδυαστεί αυτό και με την ανάπτυξη του τουρισμού.


Η εμπιστοσύνη και... τα ακτινίδια

Ένας οινοποιός θυμήθηκε ότι είχε γνωρίσει τον κ. Μητσοτάκη σε μια έκθεση κρασιών πριν από χρόνια και στον διάλογο που είχαν τότε είχε πει ο ένας ότι πιστεύει τον άλλον. «Υπάρχει εμπιστοσύνη μεταξύ μας», σημείωσε ο οινοποιός και ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως η εμπιστοσύνη είναι απαραίτητη για να σχεδιαστεί μια επιτυχημένη πολιτική και η κυβέρνηση του έχει συνειδητή πολιτική να στηρίξει την επιχειρηματικότητα κι αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με τις μεγάλες επιχειρήσεις, αλλά και με τις μικρές και μεσαίες. Κατά την επίσκεψή του στο οινοποιείο ο κ. Μητσοτάκης δέχθηκε δώρα από τοπικά προϊόντα (ένα καφάσι με ακτινίδια -φωτογραφία πάνω- και κρασιά).



Επίσης, στο δρόμο τον συνάντησε ένας παραγωγός μήλων και του πρόσφερε ένα καφάσι... λωτόμηλα (φωτογραφία πάνω) κι ένας μαθητής του πρόσφερε μια ζωγραφιά του, που τον απεικόνιζε να μιλά στο... συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας(φωτογραφία κάτω).



Τέλος, κάποιος του πρόσφερε ένα μπουκάλι τσίπουρο κι ο πρωθυπουργός ρώτησε να μάθει αν είναι με γλυκάνισο ή χωρίς (φωτογραφία κάτω).