Το 1455 ο σουλτάνος Μεχμέτ ο Β' ακολουθώντας την οθωμανική πολεοδομική τακτική, έκτισε στην πρόσφατα κατακτημένη Θεσσαλονίκη ένα μεγάλο #Μπεζεστένι, στην διασταύρωση δύο μεγάλων κεντρικών απο τότε δρόμων, στη
σημερινή Βενιζέλου και Εγνατία, όπου και βρέθηκαν με τα έργα του μετρό τα γνωστά ωραία λαμπρά ερείπια, τα και βυζαντινή πομποιΐα καλούμενα.
Τα Μπεζεστένια, ονοματισμένα από το αραβικό bez που θα πει ύφασμα, ήταν μεγάλες κλειστές αγορές υφασμάτων και άλλων πολύτιμων ειδών, κέντρα του κόσμου της αγοράς στις πόλεις της Ανατολής.
Το Μπεζεστένι της Θεσσαλονίκης είναι μια από τις λίγες σε λειτουργία ακόμη τέτοιες κλειστές αγορές στα Βαλκάνια και η μοναδική στην Ελλάδα.

Λίγο μακρύτερα, ένας κύριος ονόματι #Γουτεμβέργιος, σιδεράς το επάγγελμα, την ίδια χρονιά το 1455, είχε εφεύρει κάτι που θα άλλαζε τον κόσμο όλο. Την τυπογραφία.

Μόλις είχε τυπώσει το πρώτο βιβλίο στον κόσμο. Μια Βίβλο.

Εξαιρετική σύμπτωση που μας φέρνει στο σήμερα, όπου στο Μπεζεστένι της Θεσσαλονίκης, λειτουργεί ένα από τα πιο παλιά τυπογραφία της πολης.
Το 1944 λίγο πριν την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τη Γερμανική Κατοχή, ο Γεώργιος Συλλελόγλου ξεκινά μέσα στη στοά Μπεζεστενιού μία μικρή επιχείρηση με είδη χαρτοπωλείου, που μεγάλωσε και έγινε ένα μεγάλο #τυπογραφείο.


Σήμερα, η τρίτη γενιά, με τον Χρήστο Χατζηλάρη, μερακλή και εραστή του χαρτιού που μυρίζει φρέσκο μελάνι, συνεχίζει, μέσα στον ίδιο χώρο της κλειστής αγοράς, ανάμεσα σε φόδρες, χασέδες και κορδέλες να προσφέρει αξιόπιστες και ποιοτικές υπηρεσίες εκτύπωσης.
Περάστε μια βόλτα από κει, θα μπείτε στο χώρο της ιστορίας και της σύμπτωσης. Βηματίστε στους στενούς διαδρόμους της κλειστής αγοράς στα βήματα χιλιάδων ανθρώπων που περπάτησαν πριν από σας. Και όπως κοιτάτε το θολωτό ταβάνι μπορεί να σας χαμογελάσει ο κύριος Γουτεμβέργιος. (εμείς το επισκεφθήκαμε με την ευκαιρία του #made_in_Thessaloniki #Open_House_2019)





Photoreportage.gr Επαμεινώνδας Στυλιανίδης