Ιδέες από τη… Λυών πήρε η νέα διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης, για τον Χριστουγεννιάτικο διάκοσμο της πόλης!


Εμπνευσμένος από πόλεις της Ευρώπης και από την Γιορτή των Φώτων της Λυών, ο στολισμός φέτος θα είναι διαφορετικός. Όσον αφορά τον διάκοσμο κυριαρχεί το φως και το σύγχρονο παντρεύεται με το παραδοσιακό. Ενώ για την Χριστουγεννιάτικη αγορά, πηγή έμπνευσης ήταν οι γνωστές Χριστουγεννιάτικες αγορές της Βιέννης, του Στρασβούργου και της Νυρεμβέργης.

Η οργανωτική ομάδα που δουλεύει από τον Ιούλιο, μετά την έρευνα, προσάρμοσε τις ιδέες στα μέτρα της Θεσσαλονίκης. Τμήματα του στολισμού, πέραν του κλασσικού στολισμού της πόλης που θα συνεχίσει να υπάρχει, θα δοθούν στις δημοτικές κοινότητες – «η Θεσσαλονίκη δεν είναι μόνο το κέντρο της».



Όλος ο στολισμός αγοράστηκε μέσω χορηγιών και περιέρχεται στην κυριότητα του Δήμου. Το θετικό είναι πως είναι έτσι σχεδιασμένος ώστε να μπορεί να αξιοποιηθεί και σε πολλές άλλες περιστάσεις, σε άλλες γιορτές. Αποκτά δηλαδή χαρακτήρα περιουσιακού στοιχείου του δήμου. Τα επόμενα χρόνια, καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα προστίθεται επιπλέον στολισμός με αποτέλεσμα η Θεσσαλονίκη πολύ σύντομα να μπορεί να κοιτά στα μάτια πόλεις με παράδοση Χριστουγεννιάτικου διακόσμου και εορτασμού.


Δε θέλουμε να κάνουμε τη Θεσσαλονίκη ούτε Λυών, ούτε Βιέννη


«Δεν θέλουμε να κάνουμε την πόλη μας ούτε Λυών, ούτε Βιέννη, ούτε Στρασβούργο, θέλουμε να την κάνουμε αντάξια αυτών στο πλαίσιο των εορτών», τόνισε ο κ. Ζέρβας στην ενημέρωση που έκανε στα επιμελητήρια και στους φορείς.

Μια άλλη διαφορά από άλλες χρονιές είναι ότι το κέντρο των εκδηλώσεων δε θα είναι η πλατεία Αριστοτέλους, αλλά η πλατεία Δικαστηρίων, στον άξονα του πεζόδρομου της Βενιζέλου.

Όπως τονίζει ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας,  «επιλέξαμε να το σχεδιάσουμε με αυτόν τον τρόπο ώστε να αναβαθμίσουμε την Πλατεία Δικαστηρίων. Μία περιοχή που είχε προβλήματα, παρεμπόριο και οι πολίτες την απέφευγαν». Η συγκεκριμένη απόφαση να στηθεί το χριστουγεννιάτικο χωριό στην πλατεία δικαστηρίων ήταν μία πολιτική απόφαση η οποία πάρθηκε για συγκεκριμένους λόγους. Γνωρίζουμε όλοι την κατάσταση που επικρατεί γύρω από το άγαλμα Βενιζέλου και θέλουμε να αλλάξει».

Να τονιστεί ότι οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες του Δήμου, έχουν ξεκινήσει ήδη μικροπαρεμβάσεις, όπως κλάδεμα δέντρων, επισκευές πεζόδρομου, αντικατάσταση λαμπών, επισκευές φανών κτλ. για την αισθητική αναβάθμιση του άξονα της οδού Αριστοτέλους (από την οδό Φιλίππου έως την Λεωφόρο Νίκης) πριν την τοποθέτηση του εορταστικού διακόσμου.


Τι θα γίνει στην πλατεία Αριστοτέλους


Φυσικά, η πλατεία Αριστοτέλους… δε θα μείνει έτσι:  Γίνεται χώρος συνάθροισης, συνάντησης και διάδρασης, ένας χώρος για να βγάζεις φωτογραφίες, να έχεις διάδραση με τον διάκοσμο και να απολαμβάνεις το ηλιοβασίλεμα. Θα έχει μόνιμο διάκοσμο τύπου stage όπου θα ενσωματωθεί η φάτνη και το κλασσικό Χριστουγεννιάτικο δέντρο. To Xριστουγεννιάτικο σκηνικό στην Πλατεία Αριστοτέλους αποτελείται από φωτιζόμενους κύβους, «καθρεφτένια» δέντρα και Χριστουγεννιάτικα δέντρα με λαμπάκια. Δεξιά και αριστερά συνθέσεις από κύβους και τρισδιάστατα δέντρα από mirror plexi glass. Περιμετρικά όλου του σκηνικού, θα τοποθετηθούν φυσικά χριστουγεννιάτικα δέντρα με fairy lights.




Στον πεζόδρομο της Αριστοτέλους, από την Λ. Νίκης έως και την Εγνατία δημιουργούνται διάφορα ελκυστικά selfie points γλυπτών και installation ούτως ώστε να παρακινούνται οι επισκέπτες και κάτοικοι να περπατήσουν όλη τη διαδρομή από ή προς την Χριστουγεννιάτικη Αγορά. Ο διάκοσμος της Ζώνης Β είναι ο αισθητικός συνδετικός κρίκος του χαρακτήρα του άξονα της Αριστοτέλους.



Όσο για την πλατεία Δικαστηρίων, εφέτος για πρώτη χρονιά στήνεται μία πλήρης χριστουγεννιάτικη αγορά με ευρωπαϊκές προδιαγραφές. Μια εστία ποιοτικής διασκέδασης που απευθύνονται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες και όχι μόνο σε οικογένειες. Η αγορά θα προσφέρει την εμπειρία των Χριστουγέννων στους επισκέπτες τόσο με το αισθητικό στήσιμο της όσο και με τις δράσεις και τις υπηρεσίες που θα προσφέρονται. Στην Πλατεία Δικαστηρίων για πρώτη φορά θα στηθεί η παραδοσιακή Χριστουγεννιάτικη αγορά της πόλης με πρότυπο τις αγορές στην υπόλοιπη Ευρώπη. Θα ενσωματώνει ένα θεματικό πάρκο με τον Άγιο Βασίλη για παιδιά και με δραστηριότητες και αφηγήσεις παραμυθιών. Παράλληλα θα έχει πολλές εκδηλώσεις και δράσεις για νέους.



Ο δήμος έδωσε στη δημοσιότητα τα πλάνα και τις φωτογραφίες που συνοδεύουν αυτήν την ανάρτηση –εκτός της βασικής, που είναι από το αρχείο. Το σχέδιο φαίνεται φιλόδοξο, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι δε θα στολιστεί μόνον το κέντρο της πόλης, αλλά και οι γειτονιές.

Αισιοδοξία επικρατεί στο δήμο Θεσσαλονίκης. Ο νέος Δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας φαίνεται για την ώρα απόλυτα ικανοποιημένος και δηλώνει πως εάν πετύχει φέτος ο εορτασμός αυτός, τα επόμενα χρόνια θα γίνουν ακόμη μεγαλύτερα πράγματα στην πόλη. «Αλλάζουμε κατηγορία, είμαστε αισιόδοξοι. Η Θεσσαλονίκη μπορεί», λέει.

Μένει να δούμε αν, εφέτος, η Θεσσαλονίκη τα… καταφέρει, γιατί έχει να “ντυθεί” Χριστουτεννιάτικα από τις εποχές Παπαγεωργόπουλου…